Poziv na prosvjed protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju

Poziv na prosvjed protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju koji će se održati 03.03.2018. godine (subota) u Rijeci s početkom u 12,00 sati na Korzu (Trg. 128. brigade Hrvatske vojske).

0
525
Prosvjed protiv plutajuceg LNG terminala
Prosvjed protiv plutajuceg LNG terminala

Prosvjed protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju održat će se 03.03.2018. godine (subota) u Rijeci s početkom u 12,00 sati na Korzu (Trg. 128. brigade Hrvatske vojske).

U nastavku prenosimo objavu Općine Omišalj:

U ponedjeljak. 19.02.2018. održan je sastanak s predstavnicima udruga s otoka Krka na kojem ih je načelnica Mirela Ahmetović izvjestila o koracima što ih je Općina Omišalj poduzela i poduzeti će u nastojanjima da zaustavi projekt izgradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju.

Prema prijedlogu prisutnih, a radi bolje informiranosti građana, navodimo i ovdje osnovne argumente protiv ovoga projekta:

  1. Nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom Općine Omišalj i Primorsko-goranske županije, odnosno isti ne postoji u prostornim planovima.
  2. Nije u skladu sa zakonskim propisima Republike Hrvatske što je potvrdila i sama Vlada RH na svojoj sjednici 1.2. kada je u Odluku o strateškom projektu LNG terminala ugurala riječ „plutajući“ kako bi izbjegla sudske tužbe.
  3. Nije zasnovan na ekološki prihvatljivim standardima, već dapače, prema riječima Gorana Frančića, direktora LNG Hrvatska, da bi projekt bio jeftiniji i investitorima priskrbio veći profit, koristiti će se ekološki neprihvatljive metode uplinjavanja i ispiranja izmjenjivača.
  4. Ne donosi nikakve gospodarske benefite Općini Omišalj, otoku Krku niti PGŽ, već dapače, vrlo negativno utječe na našu stratešku gospodarsku granu – turizam.
  5. Protivan je demokratskim procedurama zajamčenim Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i Ustavom Republike Hrvatske.

Zahvaljujemo još jednom svima na odazivu i podršci.

Vidimo se u Rijeci, 3.3.2018., u podne!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here