Sat za planet Zemlju 2018. obilježava se 24. ožujka

Sat za planet Zemlju će 24. ožujka od 20.30 do 21.30 ponovno ujediniti milijune ljudi diljem svijeta koji će tako pokazati svoju predanost planetu.

0
379

Započevši kao simbolični događaj gašenja svjetla u Sydneyu 2007. godine, Sat za planet Zemlju danas se obilježava u više od 180 zemalja i teritorija. Budući da se globalna biološka raznolikost smanjuje zastrašujućom brzinom, Sat za planet Zemlju će se ove godine usredotočiti na djelovanje u smjeru biološke raznolikosti i prirode.

“Biološka raznolikost je temelj našeg živog planeta. Danas, kako guramo planet i njegove prirodne sustave prema rubu, Sat za planet Zemlju je naša šansa da iskoristimo svoju moć, kao pojedinci i kao kolektiv, da zaštitimo ovo tkivo života u zamjenu za sve što nam daje. Za dobrobit cijelog života na Zemlji kao i naše vlastite budućnosti “, rekao je Marco Lambertini, generalni direktor WWF International.

U Hrvatskoj inicijativa je usmjerena na zaštitu rijeke Drave na kojoj je planirana izgradnja dviju hidroelektrana. Uskoro će biti pokrenuta peticija za njezin spas. U Sloveniji se završava peticija za spas rijeke Mure kojoj prijeti izgradnja osam hidroelektrana. U Albaniji je fokus na rijeci Valboni, gdje se grade dvije hidroelektrane, a u planu je i izgradnja dodatnih.

Slatkovodne vrste izumiru najbrže od svih vrsta na svijetu – 81 posto u posljednjih 50 godina – uglavnom zbog izgradnje brana koje ometaju povezanost rijeka. Ovo smanjenje je više nego 100 puta brže od propadanja kopnenih vrsta. S našim slatkovodnim ekosustavima koji su već ugroženi postojećim hidroelektranama izgrađenim bez mjera zaštite okoliša, i s više od 2.700 novih brana planiranih u regiji, hidroenergetika je jedna od najznačajnijih prijetnji našoj bioraznolikosti. Gubitak slatkovodnih ekosustava smanjuje našu sposobnost ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama.

WWF poziva sve gradove da se uključe u Sat za planet Zemlju te još jednom zamrače svoja središta i ključne znamenitosti. Hrvatska se u ovu inicijativu uključila još 2009. godine, a broj gradova koji sudjeluju raste iz godine u godinu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here