Promocija knjige “OTOK KRK KONAČNO OTKRIVEN”

U petak, 7. prosinca u 17h u biblioteci Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir

0
583

Promocija knjige “OTOK KRK KONAČNO OTKRIVEN” održat će se u petak, 7. prosinca u 17h u biblioteci Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir

OTOK KRK KONAČNO OTKRIVEN (2018.) prvi je etnološki vodič otoka Krka.

Knjiga opisuje tradicionalnu arhitekturu i objašnjava sve detalje na našim kućama i ulicama kojima prolazite svakoga dana. Kroz legende i anegdote opisuje se mentalitet drevnih Krčana. Kako su se izrađivale kamenice? Kako se plaćalo klesara? Zašto se prije prodaje kamenica okretala naopako i pod njom se dimila grančica smreke?

Stari natpisi kriju mnoga iznenađenja: u Vrbniku, nepismeni klesar naopako kleše “Ovo je kuća mene Jelene Šulini” pa ga danas možete pročitati samo s ogledalom. U Glavotoku, fratar urezuje u kamen zamolbu da udarcima mokrog konopa kazne drugog fratra. Stanovnici Jurandvora 1934. godine kradu i sakrivaju Bašćansku ploču. A na manje poznatoj Puntarskoj ploči godine 1833. nepoznati klesar urezuje porugu:: “Janko, umrit ćeš tvrd”. U Malinskoj za vrijeme suše prakticiraju magijski obred Prporuša: osobu maskiranu u grm prolijevaju prljavom vodom, u nadi da će dozvati kišu. Nesretnoj skulpturi zvanoj “Postolar” u gradu Krku otkidaju nos, zbog običaja da joj u prolasku opale pljusku. Kipovi “Adam i Eva” iz Voza kraj Omišlja nisu ni mladi, ni goli, ni lijepi, niti žive u raju.

Narodni kirurzi rane šivaju mravljim ugrizima. Saznat ćete zašto se vještice boje zvona crkvice svetoga Roka i njegovog psa. Objašnjava se i fenomen omišaljskih lažnih betonskih prozora, jedinih na svijetu koji ne služe ničemu, jer se ne mogu ni otvoriti.

Knjiga koja se lako čita, odlično je štivo za sve uzraste.

Pogledat ćemo kratak dokumentarni film (po prvi puta i najstariji film snimljen na Krku 1920. godine) i vidjeti brojne fotografije iz knjige koju će nam predstaviti autor – Alan Žic-Teklin.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime