Vasilić: “Nismo ni trebali ići u podjelu na subregije. Treba se baviti ukidanjem restrikcija.”

"Mi smo po svom mentalitetu poznati po odgovornom ponašanju te bismo se trebali pozabaviti ukidanjem restriktivnih mjera", ističe krčki gradonačelnik.

0
241
Srećko Niketić / HANZA MEDIA
Srećko Niketić / HANZA MEDIA

Smatram da je kod nas epidemiološka situacija jako dobra, mi smo po svom mentalitetu poznati po odgovornom ponašanju te bismo se trebali pozabaviti ukidanjem restriktivnih mjera, istaknuo je krčki gradonačelnik

RIJEKA – Iako nove mjere liberalizacije kretanja Primorsko-goranskom županijom koja je podijeljena na tri subregije vrijede do 3. svibnja, župan Zlatko Komadina jučer je najavio kako će se tijekom ovog tjedna razmatrati pripojenje otoka Krka Primorju, odnosno riječkoj aglomeraciji.

– Imamo dilema s otokom Krkom koji je zasad pripojen otocima, no postoje razmišljanja na Krku da se pripoji riječkoj aglomeraciji i o tome ćemo ovaj tjedan raspravljati na bazi lokalnih čelnika. Zahvaljujem građanima na razumijevanju jer s današnjim danom korona nije nestala, virus je i dalje prisutan kod nas i zato kontakata treba biti što manje, rekao je Komadina.

Dilemu oko liberalizacije kretanja prema Krku objasnio je činjenicom kako velik dio otočana gravitira Rijeci, ali i obrnuto, brojni Riječani posjeduju svoje nekretnine na Krku koje žele obilaziti, a ako se radi o apartmanima, i pripremiti za sezonu.

Komadina i članovi županijskog Stožera Civilne zaštite više su puta na jučerašnjoj konferenciji za novinare istaknuli kako je podjela PGŽ-a na tri područja kojim se može kretati bez e-propusnica, Gorskog kotara, Primorja od Mošćeničke Drage pa Novog Vinodolskog te otoka, usuglašena s epidemiološkom strukom i pokazateljima kretanja epidemije na ovom području.

Komadina je također komentirao kako novi ustroj kretanja građana na području županije nije voluntaristička mjera te je upozorio da je ovakve mjere puno lakše popuštati nego ponovo uvoditi. U županiji također poručuju kako su se na podregije podijelili i Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska i Ličko-senjska županija.

COVID free zone

Činjenica je da su Lošinj i Rab u ovoj epidemiji još uvijek COVID free zone, a Cres i Krk nisu zabilježili nove slučajeve zaraze gotovo mjesec dana. No, život ide dalje svojim tijekom i na otocima, koji su, posebice kad je o Krku riječ, sasvim izravno povezani s kopnom.

Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić jučer nam je kazao kako je već tijekom jutra zabilježena velika kolona vozila prema Krčkom mostu. Njegov stav je da se u situaciji s liberalizacijom kretanja građana trebalo ići u susret njihovim željama, premda upozorava kako je unatoč odluci Nacionalnog stožera, još uvijek na snazi i uputa da na otoke smiju samo one osobe koje imaju prebivalište i boravište na otocima te oni koji su dobili odobrenje otočnog stožera za dolazak na otok.

Nakon što ih je primorsko-goranski župan zamolio da se očituju o ideji ukidanja e-propusnica za otok, krčki čelnici danas će, kako doznajemo od Vasilića, održati i telefonsku koordinaciju na tu temu i donijeti svoj stav.

– Tu imamo dvije opcije: zadržati dosadašnji režim ili podržati ideju da kvarnerski otoci ostanu zasebna cjelina kao što su bili i dosad, izuzev Krka koji bi se pripojio kopnu. Mi na Krku o tome imamo različita mišljenja.

Neki misle da je dobro da se pričeka još koji tjedan kako bi se očuvala dobra epidemiološka slika pojave koronavirusa na Krku gdje u posljednjih dvadesetak dana nema novih slučajeva. S druge strane, slušamo i gospodarstvenike koji nas upozoravaju da nema smisla da se na ovaj način ograničava kretanje s Rijekom s kojom smo povezani, a tu su i Riječani kojih je, koliko vidimo po broju zahtjeva za propusnicama, puno koji žele na Krk obići svoje starine i apartmane.

Tu su i naši maslinari i vinogradari koji također podržavaju takvu mjeru. Kod nas na otoku jednostavno postoji jaki intenzitet migracija, tvrdi Vasilić koji vjeruje da će dio krčkih načelnika danas ipak podržati status quo i poželjeti pričekati s otvaranjem otoka.

Vasilić je, s druge strane, za potpunu liberalizaciju kretanja na području cijele županije, pa čak i Hrvatske.

Stav otočnih čelnika

– Moje je mišljenje da nismo ni trebali ići u podjelu na subregije jer smatram da je kod nas epidemiološka situacija jako dobra. Po broju oboljelih na broj stanovnika u županiji mi smo najbolji u Hrvatskoj, a uostalom mi smo po svom mentalitetu poznati po odgovornom ponašanju te bismo se trebali pozabaviti ukidanjem restriktivnih mjera, istaknuo je Vasilić, dodajući kako će otočni načelnici i gradonačelnik nakon telefonske koordinacije danas poslati svoj stav županu i šefu županijskog Stožera Civilne zaštite.

Krčki gradonačelnik pritom upozorava na još jednu činjenicu, da je konačna odluka o liberalizaciji kretanja ipak na županiji.

– Ruku na srce, mi tu nemamo nadležnost. Županije su te koje rade procjenu i odlučuju kako će se organizirati, a traženjem našeg mišljenja županijski se Stožer, čini mi se, želi izvući iz situacije koja je izazvala velika negodovanja kod dijela naših građana, upozorio je Vasilić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime