Marević oštro protiv Grada i gradskih tvrtki

Dopisom nam se obratio Goran Marević, vijećnik Gradskog vijeća Grada Krka.

0
608

Dopisom nam se obratio Goran Marević, vijećnik Gradskog vijeća Grada Krka. Dopis objavljujemo u cijelosti:

Nakon višemjesečne teške borbe za transparentnost u Gradu Krku, ovaj je tjedan dokazano i pokazano našem Kim Jong-unu, kako građani Krka više neće trpjeti laži i šutjeti o višegodišnjim nezakonitostima u upravljanju gradom i gradskim tvrtkama. Lik i djelo sjevernokorejskog vođe nametnuo se sam po sebi, nakon što je gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić na sve moguće načine pa i pokušajima uređivanja programa Radija Otok Krk, pokušao spriječiti da informacija o zakonom propisanoj javnosti rada skupština gradskih komunalnih tvrtki dođe do naših sugrađana.

Javnost rada je propisana Zakonom o pravu na pristup informacijama i odnosi se na sva tijela javne vlasti, što uključuje i trgovačka društva u vlasništvu i suvlasništvu gradova i općina. Među ostalim, osim obveze proaktivne objave dokumenata, propisana je i obveza javnosti rada koja uključuje i nazočnost građana sjednicama, uz prethodnu najavu.
Nakon nevjerojatne upornosti u kršenju zakona, konačno je 18.lipnja 2020. javnosti omogućeno prisustvovanje sjednici Skupštine Ponikve, po prvi put od 2013. g. otkad postoji zakonska obveza.

Još prije samo nekoliko dana, Darijo Vasilić je u članku Novog Lista kategorički tvrdio kako su moje informacije o obvezi javnosti rada javnih poduzeća – laž!
Novi List nije htio objaviti ispravak te Vasilićeve dezinformacije , već su građani istinu o svojim pravima i o dužnostima javnih tvrtki mogli saznati iz dopisa Nezavisne liste portalu KRK DANAS, kao i o ostalim nepravilnostima u Gradu Krku – među ostalim, ilegalno građenom hotelu predsjednika Gradskog vijeća Grada Krka.

Jedina tvrdnja Darija Vasilića koja se pokazala istinitom je ona o “dobro informiranom Mareviću”, kako me drug Kim nazvao. Tjednima sam se dopisima obraćao Ponikvi eko otok Krk, Ponikve voda i Ponikve usluga tražeći provođenje zakona i upozoravajući ih na kršenje, no stizale su jedino “odbijenice” uz smiješna objašnjenja – vjerojatno upravo po nalogu Darija Vasilića.
Djelomično je to potvrdio i sam direktor Ivica Plišić, kojega je Skupština Ponikve očito postavila za direktora samo kako bi provodio politiku bivšeg direktora koji eto i dan danas pohodi bivšu (obiteljsku) firmu, no u popodnevnim satima.

Kako sam naknadno obaviješten, ostali suvlasnici Ponikve tj.čelnici ostalih šest otočkih općina koji su, uz Vasilića, članovi Skupštine, o tim Ponikvinim neutemeljenim odbijenicama nisu imali saznanja.
Prava na dobivanje uvida u rad javnih tvrtki imaju svi građani,  bili oni članovi gradskih vijeća ili ne, no ta su prava namjerno godinama prešućivana (toliko o transparentnosti).
Tek nakon zaprimanja upozorenja Povjerenika za informiranje RH po kojem su Ponikve bile dužne postupiti, konačno je ostvareno pravo javnosti koje su krčka komunalna poduzeća tajila od građana.
Na sličan način odbijen sam i u Vecla d.o.o. Krk – našeg gradskog komunalnog poduzeća, gdje su propusti i nezakonite radnje gotovo pa dosegle one iz Ponikve. Zašto “gotovo pa dosegle”? Samo iz razloga što je obiteljski  d.o.o u ovom slučaju radio sa malo manjom količinom javnog novca. O tome ćemo više informacija imati za koji dan, kada na adresu Vecle pristignu očitovanja nadležnih institucija koje će biti teže ignorirati kao što se ignoriraju obični građani.

Predsjednik Skupštine Vecla d.o.o. je, pogađate – Darijo Vasilić. Model upravljanja isti a sve ostalo su nijanse.

Aktivnosti Nezavisne liste Krk za povećanje transparentnosti i neselektivno provođenje zakona u Krku se nastavljaju, nevezano za pokušaj našeg Kima da se bijegom u Sabor izvuče od odgovornosti i gradskih problema u ovim turbulentnim vremenima ostavljajući prezaduženi Grad nekom budućem “sretniku” nakon višegodišnje devastacije.
Činjenica je da su ostale JLS u vrlo kratkom vremenu pretekle Krk u mnogočemu, ponajviše zbog pametnijih odluka vodstava lokalnih samouprava. Nekad perjanica otoka, danas Krk više nalikuje očerupanoj kokoši. Možda je vrijeme da se ažurira dizajn krčkog ćuka.

Još jednom zahvaljujem sugrađanima na svim korisnim informacijama koje ćemo i dalje sa zadovoljstvom adresirati gdje je potrebno, s vjerom u poboljšanje svega onoga u našem gradu što trenutno nije kako bi trebalo biti.

Lijep pozdrav,
Goran Marević, vijećnik Gradskog vijeća Grada Krka 

Gradonačelnika Darija Vasilića pitali smo za komentar prije objave članka. Prenosimo i njegov odgovor:

Iako nikad nisam utjecao na slobodu medija i uvijek sam dostupan javnosti, ovog puta nisam u mogućnosti odgovoriti na članak kojeg ste mi dostavili jer se u istom grubo bez argumenata, lažima napada, ocrnjuje i demonizira mene osobno, Grad Krk i gradonačelnika. Sve to prepoznajem kao govor mržnje i pokrenut ću sve dostupne pravne institute u zaštitu svojeg dostojanstva.

S poštovanjem,
Darijo Vasilić, gradonačelnik

Gore izneseni stavovi su osobni stavovi autora dopisa i ne odražavaju stav redakcije KRKdanas.hr portala

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime