Marević: Selo gori, a baba se češlja!

Dopisom nam se obratio Goran Marević, vijećnik Gradskog vijeća Grada Krka. Kako je prošli put odbio pojasniti svoj stav, gradonačelnika Darija Vasilića nismo pitali za komentar.

0
757

Dopisom nam se obratio Goran Marević, vijećnik Gradskog vijeća Grada Krka. Dopis objavljujemo u cijelosti:

Kao izabrani predstavnik građana u Gradskom vijeću Grada Krka osjećam dužnost obavijestiti javnost o situaciji u Gradu, bolje rečeno o svojevrsnom raspadu sistema kojem svjedočim već duže a naročito otkako je počela kampanja za parlamentarne izbore.

Gradonačelnik Darijo Vasilić zaboravio i zanemario Grad Krk

Naš gradonačelnik Darijo Vasilić je u svojoj osobnoj bitci za saborsku mirovinu potpuno zaboravio i zanemario naš trenutno obezglavljeni i nefunkcionirajući grad. Otkad je odlučio dignuti sidro, izgleda da ga više previše ne brinu ni njegove zakonske obveze ni što će biti s Krkom i njegovim građanima.

U ožujku je, zbog situacije s koronavirusom i očekivanim problemima s proračunom Grada Krka, donio proračunske Privremene mjere. Prema Zakonu o proračunu, privremene mjere mogu trajati maksimalno 45 dana. Teško je povjerovati da gradonačelnik nije s tim upoznat, bit će da se ipak radi samo o običnom nemaru za zakonske obveze i grad kojem je na čelu.

Prema istom zakonu, Darijo Vasilić je do 17. travnja bio dužan predložiti Izmjene i dopune Proračuna. No Gradskom vijeću on to još nije predložio ni u srpnju, a s obzirom da vijećnici još nemaju informaciju ni kada će se uopće održati sjednica Gradskog vijeća, moguće je da će se gradski proračun uravnotežiti tek u kolovozu.

Poznato je što za jedan grad znači imati neuravnoteženi proračun i koliko je to opasno, međutim naš gradonačelnik se time očito previše ne opterećuje. O tome sam izvijestio Ministarstvo financija, budući da u Gradu Krku nemam s kim o tome razgovarati.

Gradonačelnik se u posljednje vrijeme navodno samo tu i tamo pojavi na svom radnom mjestu, uglavnom jednom tjedno na Kolegiju. U Gradu sam gotovo svakodnevno, zbog materijala koji su potrebni za moj rad u Gradskom vijeću i ostalih upita, no otkad traje kampanja čelni čovjek grada gotovo da nije prisutan. Bio sam u Gradu i jutros i jučer ali gradonačelnika u Gradu nema.

Upute gradskim službenicima o kontroli informacija i propisivanje prava gradskih vijećnika

Međutim, uspio je izdvojiti nešto svog vremena prošloga tjedna na izdavanje uputa službenicima kako da postupaju sa zahtjevima gradskih vijećnika. Prema toj Uputi (za koju još nije posve jasno ni kada je donesena), a na koju me uputio JUO, gradonačelnik se postavio iznad Gradskog vijeća i odlučio zanemariti Zakon o lokalnoj samoupravi, Statut Grada Krka i Poslovnik Gradskog vijeća.

Ne čudi me stoga njegova kampanja u kojoj sakuplja bodove izjavama kako u Republici Hrvatskoj ima previše zakona, mada je zaista neobično da jedan višedesetljetni gradonačelnik hrvatske zakone smatra suvišnima i nepotrebnima.

Po Vasiliću je očito suvišan i Poslovnik Gradskog vijeća Grada Krka jer imamo njega – gradonačelnika koji će eto propisivati i prava gradskih vijećnika.

Tako je u svojoj Uputi naložio službenicima da vijećnici ne mogu direktno surađivati s odsjecima Grada, nego da službenici odsjeka moraju prvo svoje odgovore vijećnicima i materijale dostavljati Mladeni Matejčić koja će onda te materijale proslijediti vijećnicima. Istoj Mladeni Matejčić protiv koje  je podnesena kaznena prijava zbog krivotvorenja službenih dokumenata i zbog koje su Grad Krk nedavno posjetili djelatnici MUP-a dok se naš gradonačelnik neopterećen suvišnim zakonima bavi svojim predizbornim aktivnostima.

Da nije neopterećen zakonima RH, znao bi da se Zakon o pravu na pristup informacijama na kojem temelji tu svoju uputu, ne bavi vijećničkim pravima već njih regulira Statut i Poslovnik Gradskog vijeća koji propisuje da je Pročelnik JUO dužan dostavljati materijale vijećnicima i da vijećnici imaju od gradskih odsjeka pravo tražiti stručnu i tehničku pomoć, kao i da su im dostupni svi materijali i dokumenti Grada. Znao bi i da on nije iznad Gradskog vijeća, već je upravo Gradsko vijeće ovlašteno nadzirati kompletno materijalno i financijsko poslovanje grada.

O radu Mladene Matejčić koja je u Krku zadužena za provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama kao i o odgovornoj osobi u Gradu Krku i utemeljenosti izjava kako je Krk transparentan grad, govori i posljednji dopis Povjerenika za informiranje Republike Hrvatske od 01. srpnja 2020. iz kojeg je vidljivo da je već u samom uvodu inspekcijskog nadzora u Gradu Krku utvrđeno kršenje zakonskih obveza.

Ni traga transparentnosti ili otvorenosti građanima

Drugim riječima, vidi se iz aviona da Krk nije ni transparentan ni otvoren građanima i poštivanju njihovih zakonskih prava. S nestrpljenjem čekamo dan kada će Darijo transparentnost Grada Krka konačno dokazati  i svojim djelima a ne samo isticanjem parola.

Krk funkcionira poput grada iz nekih drugih režima i vremena, ne poput grada u modernoj i demokratskoj Hrvatskoj.

Kako je pročelnik JUO na bolovanju, gradonačelnik odsutan a službenici se ograđuju uputama gradonačelnika, u posljednjih mjesec dana ja kao gradski vijećnik ne mogu pravovremeno doći ni do informacija ni do materijala čiju mi dostupnost osigurava Poslovnik GV.

Nitko ništa ne zna i ne smije znati

Stoga sam se u više navrata obraćao predsjedniku Gradskog vijeća Josipu Brusiću koji je dužan brinuti o ostvarivanju prava vijećnika i primjeni odredbi Poslovnika. Međutim, nakon što je konačno uspio naći vremena za gradskog vijećnika, između ostalog kad sam ga upitao je li uopće gradonačelnikova uputa pismena ili je riječ o usmenoj uputi nije mi znao odgovoriti, mada je osobno prisustvovao Kolegiju gradonačelnika na kojem je predstavljena ta uputa! Mora se konzultirati s gđom Matejčić. Znači… Predsjednik Gradskog vijeća, osim što ne poznaje ni vlastiti Poslovnik, ne zna odgovor ni na jedno takvo jednostavno pitanje sa sjednice kojoj je bio nazočan pa se sada već i ozbiljno bojim za funkcioniranje Grada Krka.

Grad propada, prepušten sam sebi

Našeg gradonačelnika naš grad više ne zanima, pročelnik je na bolovanju a predsjednik Gradskog vijeća je potpuno nekompetentan za obavljanje takve dužnosti i to je sve jako poražavajuće i opasno, pogotovo zbog trenutne situacije sa rupom u proračunu, inspekcijskim nadzorima koji su trenutno u tijeku, kaznenim prijavama, desetkovanom gradskom upravom itd.

Horvatinčiću suglasnost za resort u Pinezićima?

O onome čime se Darijo Vasilić kao  gradonačelnik zapravo bavi,  govori podatak da je nedavno PGŽ-u poslao u ime Grada Krka suglasnost za izgradnju resorta s golf terenom s 8 rupa (!) i 800 ležajeva u smještajnim jedinicama, bez da se o tom projektu izjasnilo Gradsko vijeće koje je nadležno za odlučivanje o izmjenama prostornih planova. Darijo Vasilić nije čak ni obavijestio Vijeće da postoji zahtjev za izgradnju golf resorta na području Pinezića. O tome ne znaju ništa ni građani Šotoventa na čijem se području planira izgradnja.

No stvari postaju jasnije ako znamo tko stoji iza tvrtke čiji projekt je naš gradonačelnik i službeno podržao. Prema dostupnim podacima, izgleda da iza investitora Harbin Immo d.o.o. Rijeka stoji pravomoćno osuđeni zagrebački poduzetnik Horvatinčić, našim otočanima dobro poznat i zbog propalog projekta izgradnje resorta u Pinezićima prije nekoliko godina.

Štoviše, tvrtka Santa Marina d.o.o. sa vlasnikom – tvrtkom s Britanskih Djevičanskih Otoka i predsjednikom uprave Tomom Horvatinčićem a koja je planirala bivši projekt i tada otkupila tisuće kvadrata zemljišta u Pinezićima od obitelji Darija Vasilića, prije par mjeseci je samo promijenila naziv i osnivača tako da se ta ista tvrtka sada pojavljuje kao novi investitor golf projekta.

Osobe koje stoje iza osnivača tvrtke je nemoguće utvrditi, obzirom da se opet radi o tajnom trgovačkom društvu, ovaj put sa sjedištem u Švicarskoj, no sve ukazuje na to da se ništa osim naziva i sjedišta zapravo nije ni promijenilo.

Grljenje s ratnim zločincima

Pitao bih za taj projekt i gradonačelnika osobno, no teško ga je sresti u prostorijama Grada. Nije mi omogućen ni pristup njegovom Facebooku s obzirom da me demokratski blokirao nakon što sam pitao kako to da za potrebe kampanje osuđuje grljenja s ratnim zločincima a prošle se godine i on osobno rukovao s jednim. S osmjehom je Fikreta Abdića ugostio u svom gradskom uredu i najavljivao suradnju Abdićevih tvrtki sa našim gradom i Ponikvama. Naravno, o tome smo i tada saznali tek iz medija a ne od Darija.

Prešutni odlazak na most

O kakvom se beskompromisnom borcu za pravdu i vjerodostojnost radi, govori i to da se javno hvalio kako odbija biti kulisa na svečanosti koja se odvijala povodom ukidanja mostarine i kako iz protesta neće otići na most u ponedjeljak 15.06., već će nazočiti samo svom korona-partyju u nedjelju navečer.

No Darijo je ipak otišao na most u ponedjeljak, ovaj put u tišini i oprezno no čak ga je i kamera jedne televizije zabilježila u ugodnom razgovoru koji je tada vodio s Garijem Capellijem. Idući je dan u svojem javljanju na Radio OK prešutio da je i sam bio tamo, a za dolazak ostalih načelnika koje je tada osobno sreo rekao je da je saznao iz novina!

Mislim da je zabrinjavajuće trenutno ponašanje gradonačelnika u situaciji u kojoj se Grad Krk nalazi, a sukus svega što sam vidio i doživio u posljednje vrijeme vezano za Grad Krk mogao bih opisati jednom prigodnom narodnom uzrečicom – selo gori a baba se češlja!

 S osmijehom naravno.

Goran Marević
Nezavisni vijećnik Gradskog vijeća Grada Krka

Gore izneseni stavovi su osobni stavovi autora dopisa i ne odražavaju stav redakcije KRKdanas.hr portala

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime