Priopćenje udruge “Eko Kvarner” o recentnom pomoru plemenitih periski i izvjesnom nestanku vrste

0
42

Proteklog tjedna na otoku Krku i u akvatoriju oko otoka održana je (po prvi puta) višednevna manifestacija Krčko podmorje 2020. U sklopu te manifestacije (pored prvenstva u ronjenju na dah) održan je i stručni skup o recentnom pomoru plemenitih periski, te ronilački pregled do sada poznatih postojećih staništa istih, oko Krka. Nažalost, pregled je jasno pokazao da je sasvim izvjesno da (ako se ODMAH ne osmisle i realiziraju mjere spašavanja preostalih još uvijek živih primjeraka) možemo do kraja godine zauvijek izgubiti (i) ovu vrstu. Jer kako je pomor proteklih mjeseci
radikalno ubrzan, za spas periski preostali su ne mjeseci, već tjedni, ako ne i dani.

Zbog svega navedenog znanstvenici će već sljedećih dana uputiti apel Predsjedniku Republike (koji je svojim pismom već podržao stručni skup), Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i Predsjedniku Sabora sa ciljem da se angažiraju svi državni resursi i da se preostali živi primjerci odmah stave u karantenu (kao što se već pokušava u akvariju u Puli) te da se nastoji ostvariti intezivan uzgoj mlađi iz njih. Ukoliko svi nadležni državni organi (kao do sada) ipak ne posvete dovoljno pažnje tom problemu i ne angažiraju dovoljno (već sada raspoloživih) resursa, vjerojatno ćemo
moći već sljedeće godine postaviti prvi spomenik još jednoj zauvijek izgubljenoj vrsti.

Jer podsjetimo, po nedavnom izvješću WWF-a, u proteklih pola stoljeća nestale su dvije trećine svjetske populacije životinjskih vrsta, najvećim dijelom pod utjecajem štetnih aktivnosti čovjeka (klimatskih promjena i uništavanjem staništa).

Nažalost, nismo optimisti, jer u Republici Hrvatskoj teme zaštite prirode i okoliša i dalje zauzimaju sasvim sporedno mjesto, daleko iza svakodnevnih političkih prepucavanja i lažnog sjaja umjetnih zvjezdica svijeta zabave, ističe predsjednik udruge Eko Kvarner – Vjeran Piršić.

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime