Krk ide stopama Njivica, Malinske, Baške i Punta: Slijedi “šminkanje” Ribarskoga gata i ostatka obale

Grad Krk uskoro bi trebao sa ŽLU-om Krk sklopiti ugovor o sufinanciranju budućih radova i usluga na projektima na području luke Krk, a u troškovima bi sudjelovali u omjeru 50:50

0
132
Izvor: Mladen Trinajstić / NOVI LIST

Nakon podulje stanke u izvođenju radova na uređenju i vizualnom uljepšanju pješačkih zona krčke gradske luke, na ovotjednom radnom sastanku krčkog gradonačelnika Darija Vasilića i njegovih najbližih suradnika iznova je aktualizirana tema koja je, silom prilika, već godinama u drugom, ako ne nažalost i u trećem, planu.

Iako su posljednjih godina u krčkoj luci izvođeni radovi na povećanju stabilnosti konstrukcije nekih njenih, zubom vremena i utjecajima mora već ozbiljno nagriženih objekata – ponajprije Ribarskog, ali i onog Glavnog mula – vizualno uljepšanje i »ušminkavanje« tog dijela lučkog područja, na žalost brojnih Krčana, uglavnom je izostajalo.

Razlog tome ležao je u čekanju na zeleno svjetlo za realizaciju opsežnog, više desetaka milijuna kuna vrijednog, ali i do danas neostvarenog, EU sredstvima planiranog projekta sveobuhvatne rekonstrukcije i dogradnje krčke luke (s produljenjem lukobrana i uređenjem ribarske luke s njegove unutarnje strane), ali i zbog uvijek prisutne potrebe ulaganja sredstava iz Gradskog proračuna u mnoge druge, redom aktualnije i po procjenama mjerodavnih u lokalnoj upravi »žurnije« društvene i komunalne infrastrukturne projekte.

I dok je glavnina otočnih središta u proteklim godinama činila nemale iskorake na planu osuvremenjenja i uljepšanja svojih lučkih, odnosno obalnih pojaseva, u Krku, za razliku od Njivica, Malinske, Baške i Punta gdje su takva ulaganja realizirana, takve vrste investicija posljednjih godina nije bilo.

Konkretni dogovori

Nakon što su još između 2005. i 2008. godine, etapno, izvođeni radovi na uređenju i opločenju dužobalnog Šetališta svetog Bernardina, a četiri godine kasnije u djelo provedeni i zahvati na sanaciji i popločavanju dijela privezišta u Luci Krk uz Ulicu lukobran, unatoč tadašnjim najavama da će se slični zahvati, kroz nastavak zajedničkih ulaganja novca iz Gradskog i proračuna Županijske lučke uprave Krk nastaviti i u idućim godinama te uređene šetnice »produljiti« i na preostale dijelove krčke luke, spomenuta ulaganja u uljepšanje i ambijentalno uređenje nekih od najfrekventnijih dijelova gradskog središta nisu ostvarena.

A da se i na tom planu sad ipak nešto mijenja te da će, unatoč nemalim problemima uzrokovanim pandemijom koronavirusa i njome potaknutim zastojima u gospodarskim aktivnostima pa time i punjenju Gradskog proračuna krčka lokalna i lučka uprava ipak iznaći snage za intenziviranje svojih investicija u lučko područje, u svom je ovotjednom javnom predstavljanju zaključaka s posljednjeg zasjedanja njegova Kolegija obznanio sam gradonačelnik Vasilić.

Predstavljajući elemente prijedloga sporazuma koji bi, nakon što se o njemu uskoro izjasni i Gradsko vijeće, Grad Krk uskoro trebao sklopiti sa Županijskom lučkom upravom Krk, Vasilić je istaknuo i da je on, kao formalni predlagač, prihvatio spomenuti prijedlog o sufinanciranju budućih radova i usluga na projektima koji će se provoditi na području luke otvorene za javni promet županijskog značaja – luke Krk.

Druga i treća faza

– Nakon što su tijekom protekle zime i proljeća sanirani istočni i južni obalni zid Ribarskog gata, spomenutim se sporazumom sad predviđa i skorašnji nastavak radova na izvođenju druge faze obnove tog lučkog objekta, istaknuo je krčki gradonačelnik napominjući da je njome obuhvaćeno popločavanje partera Ribarskog gata.

– Istim bi se sporazumom predvidio i nastavak etapnih radova na uređenje krčke obale, i to od Ribarskog gata do hotela Marina, a što bi bila treća faza, jednako ako i popločavanje Glavnog mula i njegovo povezivanje s Ribarskim gatom, a što bi podrazumijevalo završnu, četvrtu fazu projekta sanacije i uređenja luke Krk. Naručitelj tih radova bila bi Županijska lučka uprava Krk, a financirale bi ih obje ugovorne strane, svaka u udjelu od po 50 posto ukupne cijene takvih zahvata.

Riječ je o bitnim investicijama koje će se, procjenjujemo, odvijati u idućih sedam do osam godina i za koje će biti izdvojena značajna proračunska sredstva, napomenuo je čelnik izvršne vlasti Grada Krka istaknuvši da prvo što će od navedenih radova uslijediti je zahvat na popločavanju partera pred ovo ljeto konstruktivno ojačanog Ribarskog gata.

Kako je Vasilić u ovoj prigodi istaknuo, riječ je o investiciji vrijednoj 4 milijuna kuna, za koju će »gradska« polovina sredstava biti pravovremeno osigurana iz lokalnog proračuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime