Radovi idu punom parom, useljenje u novi vrbnički vrtić već krajem veljače

Novi troetažni vrtićki kompleks ukupne površine 550 četvornih metara, sa susjednom školom bit će spojen tunelom koji će ta dva objekta činiti funkcionalnom cjelinom, a u njemu će prostora biti za dvije vrtićke skupine od po najviše 24 polaznika

0
72

Spoj kvalitetnog projekta, iskusnih i pouzdanih izvođača radova, ali i osiguranog financiranja, učinio je da tijek izgradnje novog dječjeg vrtića koji se već neko vrijeme podiže u Vrbniku, danas, ali i svih proteklih mjeseci, teče i više no zadovoljavajućim tempom.

Prenio nam je to jučer načelnik Općine Vrbnik, Dragan Zahija, sad već čvrsto uvjeren da bi, sudeći prema dosad ispoštovanom terminskom planu radova, novi, suvremeni i potrebama te otočne općine prilagođeni kompleks predškolskog odgoja mogao biti zgotovljen prije ugovorenog roka, možda već i s posljednjim danima ove godine. – To ipak ne znači i da ćemo ga odmah moći otvoriti, već je, zbog potrebe kompletiranja dokumentacije nužne za njegovo stavljanje »u pogon«, ali i ishođenja potrebnih uporabnih dozvola, realnije očekivati da bi se naši predškolci u svoj novi vrtićki dom mogli useliti potkraj veljače ili, još vjerojatnije, početkom ožujka – ustvrdio je Zahija podsjetivši da su takvi rokovi i planovi debelo unutar prvotnih očekivanja predstavnika općinskih vlasti, ujedno i investitora tog važnog društvenog projekta.

Tjedne koordinacije

U zgradi vrtića koju se građevinari GP-a Krk i njihovi podizvođači proteklih mjeseci podigli »od nule«, odrađena je glavnina grubih građevinskih radova te se danas, nakon što su već odrađeni ili se pak dovršavaju i zahvati na svim vrtićkim instalacijama, ondje priprema postavljanje stolarije, izgradnja fasade i unutarnje žbukanje, nastavlja Zahija dodajući i da su od strane investitora nedavno odabrane i sve podne obloge, kao i keramika koja će se idućih tjedana početi postavljati u interijeru kompleksa. – Svakog tjedna naši predstavnici s izvođačima i »nadzorom« sudjeluju na tjednim koordinacijama i sve se odvija prema planu, »debelo« unutar ugovorenih rokova čime, kao obnašatelj izvršne vlasti i najodgovorniji predstavnik ove lokalne uprave, ne mogu biti drugo do li prezadovoljan, ponovio je Zahija. Podsjetio nas je i da je, kad je vrbnički vrtić u pitanju, riječ o 12,5 milijuna kuna vrijednoj investiciji koju je lokalna uprava financijski »zatvorila« koristeći najvećim dijelom sredstava koja su joj stajala na raspolaganju posredstvom EU fondova namijenjenih razvoju ruralnih područja.

«Topla veza« sa školom

– Financijsku konstrukciju ovog za nas velikog, važnog i financijski zahtjevnog projekta zatvorili smo zahavljajući Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRR), odnosno našoj uspješnoj prijavi na mjeru 7.4.1. Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020. Ona, naime, podrazumijeva i financijski prati ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te s time povezanu infrastrukturu, objašnjava nam Zahija dodajući da iz tog izvora dobivena bespovratna sredstva »pokrivaju« polovinu cjelokupne investicije. Ostatak potrebnog novca Općina osigurava iz vlastitog proračuna, a dijelom i potporama iz državnog, odnosno proračuna PGŽ-a. S nakanom osiguravanja sredstava nužnih za (pred)financiranje zahvata koji će spomenutim potporama biti podmireni naknadno, odnosno tijekom razdoblja gradnje, Općina Vrbnik je još u rujnu prošle godine s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj ugovorila model dugoročnog kreditnog financiranja pa su tako povoljnim kreditnim zaduženjem osigurani i izvori općinskog učešća, ali i podmirenja svih ostalih troškova gradnje koji će se potom »u hodu« zatvarati i Općini vraćati iz odobrenih bespovratnih EU potpora.

Ističući da će novi, troetežni vrtićki kompleks, umjesto dosadašnjih 90-ak kvadrata koji su im stajali na raspolaganju u prostorijama Područne škole, vrbničkim predškolcima omogućiti uživanje u suvremeno opremljenim i funkcionalnim prostorijama površine čak 550 četvornih metara, Zahija je spomenuo i da se budući vrtić sa susjednom školom spaja »toplom vezom«, odnosno tunelom koji će ta dva objekta u funkcionalnom smislu činiti cjelinom. U vrtiću će, umjesto dosadašnje jedne, prostora biti za dvije vrtićke skupine (od kojih u svakoj može biti najviše 24 polaznika) čime će se, zaključio je načelnik Zahija, u potpunosti zadovoljiti trenutačne potrebe žitelja Vrbnika i njegove okolice za tom vrstom odgojne skrbi o najmlađima.

Pred završetkom i krčki »dopunski« vrtić

Usporedno s gradnjom i opremanjem novog dječje vrtića u Vrbniku, ovih se dana i u gradu Krku radi na žurnom, prostornom zbrinjavanju dvije skupine »neupisanih« krčkih predškolaca, također budućih polaznika DV-a »Katarina Frankopan« u sklopu kojeg će djelovati i budući vrbnički predškolski objekt. Zahvaljujući nemalim ulaganjima iz gradskog proračuna, u prostorijama bivšeg krčkog vrtića (do jučer Doma udruga) i u uvom se času izvode finalni zahvati na uređenju i opremanju gornje etaže te zgrade u koju će već tijekom prve polovine listopada iz današanjeg vrtićkog sjedišta ondje biti premještene dvije odgojne skupine predškolaca. Njihovim odlaskom u »ambulantno« uređenu i opremljenu novu ispostavu krčke vrtićke matice, u onom »pravom« vrtićkom sjedištu otvorit će se slobodni kapaciteti dostatni za prihvat nešto više od 40-ero mališana, onih koji su na početku nove odgojne godine zbog manjka kapaciteta morali biti stavljeni »na čekanje«. Za ovu privremenu »pretumbaciju« (koja će biti prijelazno rješenje do realizacije plana proširenja krčkog vrtića) Gradska uprava je iz ovogodišnjeg proračuna izdvojila nešto više od 600 tisuća kuna, dijelom u same radove, a dijelom i u popunjavanje odgojnog i pomoćnog kadra unutar otočne ustanove predškolske skrbi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime