I ove godine, jesen u krčkoj osnovnoj školi u znaku je eko-projekta Maslina

0
30

Izgradnjom Osnovne škole Fran Krsto Frankopan – Matične škole Krk, uz istočni dio korpusa zgrade, naši osnovnoškolci dobili su dio dvorišne parcele pogodne za organizaciju školskog vrta. Ondje je tako zasađeno devet stabala masline za čiji su se uzgoj i rast godinama brinuli ne samo školarci već i njihovi učitelji, a redovita i pomna briga ove će jeseni iznova rezultirati bogatom berbom, i to petom po redu.

Naime, temeljeći se na spomenutim aktivnostima, još 2016. godine u školi je, pod vodstvom učitelja Borisa Brnića, postavljen projekt namijenjen prije svega učenicima trećih i šestih razreda s obzirom da su njihovi nastavni sadržaji najviše povezani s takvim hortikulturno-poljoprivrednim inicijativama, koje, možemo kazati, bivaju praktičnim nastavkom teorijskih znanja što se stječu tijekom satova Prirode (i društva).

Upravo u školskom vrtu, u ponedjeljak, 19. listopada ove godine, kao uvod u petu sezonu eko-projekta Maslina, prigodno predavanje održat će krčki agronomi David Mrakovčić i Saša Grgantov, dok će o simbolici masline u biblijskim knjigama i ulozi maslinovog ulja u crkvenoj praksi kazivati vlč. Anton Valković, s time da će u nastavku uslijediti zajednička berba, i to ne samo u školskom vrtu već i eksterijeru obližnje Bogorodičine crkve. Međutim, ovdje, ovoj hvalevrijednoj školskoj akciji neće biti kraj, jer će se sve ubrane masline odnijeti u toš Kuće maslinovog ulja Nono, gdje će okupljeni šestaši imati priliku in situ spoznati proces njihove prerade, što znači da će krčka škola još jednom dobiti svoje maslinovo ulje koje će najprije pomno flaširati, a potom i označiti posebno dizajniranom i prepoznatljivom etiketom. 

Pored voditelja projekta Borisa Brnića, realizaciju ovog eko-projekta pomoći će i ostali učitelji, i to redom: Sandra Krmpotić, Alma Dujmović, Boris Bolšec i Marija Prihoda, dok popis vanjskih suradnika treba dopuniti predstavnicima Udruge Knezovi Krčki Frankopani i Komunalnog društva Ponikve eko otok Krk.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime