Oštro protiv plutajućeg LNG terminala u Omišlju

Nakon što je unatoč protivljenju lokalne zajednice potvrđeno da projekt izgradnje LNG terminala u Omišlju na Krku ide dalje, u zgradi vijećnice Općine Omišalj u četvrtak prijepodne održana je tiskovna konferencija na kojoj je tema bila izgradnja plutajućeg LNG terminala u Omišlju.

0
843

Općina Omišalj do danas je poduzela čitav niz aktivnosti u namjeri zaustavljanja ‘instaliranja’ LNG terminala.

U zgradi vijećnice Općine Omišalj u četvrtak prijepodne održana je tiskovna konferencija na kojoj je tema bila izgradnja plutajućeg LNG terminala u Omišlju.

Okupljenima su se na presici obratili načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović, gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić te zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić. 

Načelnica Ahmetović je istaknula kako su svi u županiji složni u mišljenju kako terminal nikako ne bi smio biti ‘instaliran’ u Općini Omišalj.

“Izgradnja tog terminala kao prvo, nije u skladu s prostorno planskim dokumentima, on ne postoji u prostornim planovima, on nije u skladu sa zakonskim propisima RH, što je utvrdila i vlada. Ekološki standardi nisu prihvatljivi. Izgradnja tog terminala donijela bi dobit isključivo investitorima, a Omišlju i Krku nimalo. Plutajući terminal je, naglašavam, protivan demokratskim procedurama. Također naglašavam da je 200 tisuća stanovnika oštro protiv izgradnje tog terminala”, rekla je Ahmetović.

Dodala je kako Općina Omišalj priprema postupke protiv projekta, a priprema se i javni prosvjed koji će se 03. 03. održati na Korzu i ovim putem pozvali su sve da ustanu u obranu pravne države, i poštivanja volje građana.

Sličan komentar ponudio je i gradonačelnik Vasilić.

“Cijela zajednica i županijska skupština jednoglasno su protiv izgradnje tog terminala. Zakon se treba jedinstveno primjenjivati, u svijetu se ovakvi projekti rade u suradnji s lokalnom zajednicom, samo kod nas je ovako, a ovaj projekt znači uništenje okoliša, kao i vizualno zagađenje što znači srozavanje turizma”, rekao je.

Podršku im je dao i eurozastupnik Ivan Jakovčić. 

“Uvjeren sam da je zajednica Omišlja u pravu, ja želim biti glas Kvarnera i Istre u EU parlamentu. Jasno je kakve ću ja stavove zauzeti u razgovorima s komisijom. Za kopneni terminal postoji lokacijska dozvola, no u slučaju da se odluče za plutajući, intistirat ću da se potraži neka druga lokacija”, zaključio je Jakovčić.

Općina Omišalj do danas je poduzela čitav niz aktivnosti u namjeri zaustavljanja ‘instaliranja’ LNG terminala. Između ostalog, obratila se i pismeno mnogim domaćim i stranim institucijama te uputila apel za pomoć svim klubovima zastupnika u Europskom parlamentu.

PROSVJED NA KORZU:
Ahmetović je pozvala građane na prosvjed protiv gradnje plutajućeg LNG terminala, što će se održati 3. ožujka na riječkom Korzu, s početkom u 12 sati.

– Pozivam građane cijele županije i Hrvatske da nam se pridruže. Pozivam ih da ustanu u obranu pravne države, zakona i propisa, kao i volje naroda, rekla je Ahmetović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime