Šestero krčkih srednjoškolaca zaslužilo sudjelovanje u Vlaku sjećanja

Najboljima na natječaju pokazali su se Karla Žužić, Roberta Bajčić, Miriam Volarić, Dora Blažević, Nikica Stijepić i Lucija Depikolzvane koji će, između 22. i 26. ožujka, predstavljati ne samo Srednju školi Hrvatski kralj Zvonimir, već i Hrvatsku u ovogodišnjem projektu Vlak sjećanja.

0
626

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir veliku pažnju posvećuje poučavanju o holokaustu, a njezini učenici senzibilitet za tu nimalo laganu temu stječu uključujući se u različite projekte koji ih potiču da osvijeste opasnosti što ih uzrokuju diskriminacija, netolerancija i predrasude.

Jedan od takvih projekata, međunarodnog karaktera, svakako je i Treno della memoria ili Vlak sjećanja koji se u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka provodi već petu godinu za redom. U suradnji škole i spomenutog udruženja tako je za učenike trećih i četvrtih razreda, krajem siječnja, bio raspisan natječaj za stvaranje kratkih (petominutnih) video radova na temu Ljubav je jača od mržnje, odnosno radova koji moraju sadržavati kreativni odgovor na temu holokausta, diskriminacije, netolerancije i/ili predrasuda, te ujedno odašiljati poruku mira i važnosti poštivanja ljudskih prava i sloboda.

Najboljima na tom natječaju pokazali su se Karla Žužić, Roberta Bajčić, Miriam Volarić, Dora Blažević, Nikica Stijepić i Lucija Depikolzvane koji će, potom, između 22. i 26. ožujka, predstavljati ne samo Srednju školi Hrvatski kralj Zvonimir, već i Hrvatsku u ovogodišnjem projektu Vlak sjećanja, što znači da će kao dio nacionalne delegacije proputovati vlakom do Poljske te tako na simboličan i jedinstven način odati počast žrtvama Auschwitza. Međutim cilj putovanja bit će Memorijalni centar i muzej Auschwitz-Birkenau te komemoracija na kojoj se svake godine okupljeni prisjećaju žrtava tog ozloglašenog logora. Tijekom svog boravka u Poljskoj okupljeni će srednjoškolci imati priliku sudjelovati u organiziranim tematskim predavanjima, okruglim stolovima, filmskim projekcijama, susretima s preživjelim logorašima, kao i drugim oblicima edukacije, kojih će dio biti priređen i tijekom samog putovanja, u vlaku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime