Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti je razvojan te neće nalagati radikalne zahvate u smještajnim objektima poput rušenja zidova

Jako puno prašine podiglo se oko najave nove kategorizacije u obiteljskom smještaju, što je odlično, jer jedino argumentiranom, otvorenom i konstruktivnom raspravom možemo rasti kao pojedinci i kao društvo..

0
1260

Jako puno prašine podiglo se oko najave nove kategorizacije u obiteljskom smještaju, što je odlično, jer jedino argumentiranom, otvorenom i konstruktivnom raspravom možemo rasti kao pojedinci i kao društvo tj. tržište. No, zbog loše komunikacije te malo konkretnih informacija rasprave se vode u raznim smjerovima, zavisno od nagađanja i raznih interpretacija, što je loše, jer upravo kvalitetnom komunikacijom možemo i moramo usmjeriti raspravu na pravi smjer – a to je kvalitetni i strateški razvoja našeg turizma.

Trenutno od strane Ministarstva turizma u najavi su sljedeći novi Zakoni; Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, Zakon o turističkim zajednicama, Zakon o boravišnoj pristojbi te Zakon o članarinama u turističkim članarinama te Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata, a uskoro će biti otvorena javna rasprava na eSavjetovanje te ćemo u konačnici vidjeti konkretne nacrte prijedloga novih Zakona. Prije konačnog nacrta svih promjena pokušao sam od Ministarstva turizma saznati u kojem smjeru razmišljanju o danjem razvoju našeg turizma te dobiti konkretne informacije o usklađivanju standarda smještajnih objekata u privatnom i obiteljskom smještaju te o programu mikrokreditiranja privatnih iznajmljivača.

Kako ističu iz MINT-a, novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti kao i Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata je prije svega razvojan te ni na koji način niti jednim svojim dijelom neće nalagati radikalne zahvate u smještajnim objektima poput rušenja zidova i slično. Upravo taj protuargument se često ističe kroz razne razgovore unutar struke. Dakle, nema rušenja zidova!

„Uvjeti koje će propisivati novi Pravilnik ni po čemu neće biti restriktivniji u odnosu na pravilnik iz 2007., odnosno 2016. godine. Štoviše, novim je Pravilnikom za sve kategorije svih vrsta apartmana smanjena potrebna kvadratura u odnosu na Pravilnik iz 1995. godine. Dosad je bilo moguće da dva različita apartmana iste kategorizacije nude različitu kvalitetu usluge zbog različitih pravilnika po kojima su kategorizirani. Zbog toga obiteljski smještaj u Hrvatskoj još uvijek ne predstavlja homogenu kategoriju – postoje razlike u kvaliteti što gosti ne očekuju. Drugim riječima, s jedne strane imamo iznajmljivače koji su u međusobno neravnomjernom položaju, a s druge strane goste zakinute za pravo na jednaku uslugu u objektima iste kategorije. Sve skupa posljedica je regulacije otprije 11 godina – oni iznajmljivači koji su ishodili rješenje za pružanje usluga do 1. rujna 2007. godine prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti tada nisu bili obvezni uskladiti uvjete u objektima sukladno sada važećem Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata. Za usporedbu, hotelijeri svake četiri godine moraju dokazivati kako kvalitetom i ponudom zaslužuju određeni broj zvjezdica.“ ističu iz Ministarstva turizma.

Upravo iz gore navedenog odlučilo se na ujednačavanje standarda svih iznajmljivača na tržištu  s konačnim ciljem usklađivanja svih iznajmljivača kategoriziranih do 1.9.2007. sa važećim pravilnikom ističe ministar Cappelli te dodaje kako će to dovesti do poboljšanja kvalitete ugostiteljskih usluga i standarda, osiguranja ravnopravnog položaja iznajmljivača i ugostitelja na tržištu te veće zaštitu potrošača. “Posredno će to rezultirati produženjem turističke sezone i povećanjem konkurentnosti i prihoda privatnih iznajmljivača. Namjera nikako nije smanjiti broj postelja ili rušiti objekte već obnoviti postojeće u skladu sa zahtjevima tržišta. Nemali broj pritužbi stiglo je na adresu ministarstva upravo na račun neravnomjerne ponude. Nezadovoljni gosti s pravom se žale i traže objašnjenja kako je moguće da tri zvjezdice u jednom objektu ne znače jednaku kvalitetu u drugom objektu s istim brojem zvjezdica.  Ovim usklađivanjem pravila postaju jednaka za sve iznajmljivače. Na terenu imamo situaciju da neki objekti posluju prema standardima od prije 20 i više godina, što sasvim sigurno s aspekta konkurentnosti i tržišne ujednačenosti treba promijeniti. Treba napomenuti da usklađivanje koje se traži nije u suprotnosti s već ustaljenim standardima na tržištu, ne nameću se nova pravila pošto traženi standardi vrijede još od 2007. godine. Propisuju se osnovni standardi 21. stoljeća kao, na primjer, da sobe koje se iznajmljuju imaju kupaonu, da je za svaki krevet osigurana posteljina ili da objekti koji se iznajmljuju i zimi imaju grijanje. „ istaknuo je ministar Cappelli.

Važna informacija je kako se usklađivanje obiteljskog smještaja s odredbama Zakona neće tražiti za iznajmljivače koji su rješenje dobili nakon 2007. godine, nego samo za one koji su prije toga po starom Pravilniku iz 1995. godine registrirali svoj smještaj. Čak ni oni iznajmljivači koji imaju stara rješenja iz 1995. godine, a ne žele ulagati i usklađivati kvalitetu sa propisima, neće ostati bez registracije smještaja.  Svi će imati pravo ostati na tržištu i neće se nalagati njihovo zatvaranje, jednostavno će dobiti onoliko zvjezdica koliko im realno pripada po propisima.

S druge strane, za objekte koji se nalaze u starim gradskim jezgrama ili su zaštićeni kao spomenici kulture ili urbane cjeline, ministar će Pravilnikom donijeti olakšavajuće odluke pošto se radi o objektima koji zbog prostornog ograničenja ili zaštite nisu u mogućnosti provesti usklađivanja.

Prema raspoloživim podacima Hrvatske turističke zajednice iz sustava eVisitor, broj objekata u domaćinstvu, jednako kao i broj smještajnih jedinica, kreveta, ali i obveznika permanentno raste. Primjerice, broj objekata u 2017. godini povećan je za 12% u odnosu na godinu ranije, dok je samo u prva dva mjeseca ove godine registriranih 700 više što čini ukupan broj od 93.194 objekta.

Povoljni krediti HBOR-a za domaćine u obiteljskom smještaju

U drugoj polovici godine krenut će dugo najavljeni povoljni krediti HBOR-a za domaćine u obiteljskom smještaju, gdje kamata neće biti veća od 3 posto, vjerojatno od 2.3 do 2.5 posto, s počekom od godinu dana i na vremenski period od 10 godina te maksimalnim iznosom od 50.000 Eura, najavio je početkom veljače ministar Cappelli na Forumu obiteljskog smještaja u Zagrebu. Cilj povoljnijih kredita putem HBOR-a je dati potporu obiteljskom smještaju da se što bolje i kvalitetnije razvija kroz usklađivanje standarda, povećanje kvalitete i dodatne ponude objekata u domaćinstvu.

Povoljni krediti HBOR-a biti će namijenjeni za unaprjeđenje ponude i svim ostalim postojećim privatnim iznajmljivačima i to u svrhu obnove, izgradnje i opremanja  unutarnjih ili vanjskih bazena, wellnessa,  izgradnju i opremanje potrebne infrastrukture za cikloturizam, sport i rekreaciju, tematskih parkova, te razvoj i unapređenje drugih dodatnih sadržaja koji pridonose većoj popunjenosti i produljenju sezone. „Kreditna linija bit će dostupna fizičkim osobama – iznajmljivačima koji imaju rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu koje se odnosi na smještaj u sobi, apartmanu, kući za odmor, kampu ili kamp odmorištu. Namjena kredita je ishođenje novog rješenja o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu  i/ili realizacija dodatne ponude objekata u domaćinstvu. Uključuje provedbu aktivnosti koje se odnose na obnovu, adaptaciju, rekonstrukciju i opremanje objekata u domaćinstvu, bilo da je riječ o sobama, apartmanima ili kućama za odmor, uz uvjet dobivanja novog rješenja o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu sukladno važećem Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata u domaćinstvu.“ naglašavaju iz Ministarstva turizma te dodaju kako uz povoljnu ponudu mikrokredita postići će se brža provedbu planiranog usklađivanja standarda smještajnih objekata privatnih iznajmljivača te podići kvalitetu i dodatnu ponudu privatnog smještaja, što će doprinijeti većoj popunjenosti, produžetku sezone, povećanju prihoda, te općenito povećanju konkurentnosti hrvatskog turizma.

eSavjetovanje – mjesto i prilika za konstruktivne kritike i prijedloge

Uskoro, točnije tijekom travnja ili početkom svibnja,  konačni nacrt novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata, biti će objavljen na eSavjetovanje, te ovim putem pozivam sve udruge, poduzetnike te turističke djelatnike u turizmu da se uključe te i sami sudjeluju na konačni nacrt svih Zakona.

Nažalost do sada se struka premalo uključivala upravo preko eSavjetovanja te je premalo bilo komentara i prijedloga. Jedno su društvene mreže, a eSavjetovanje je upravo alat gdje se mora čuti glas struke te gdje možemo i moramo, dati svoje argumentirane i konstruktivne prijedloge, pozitivne i negativne kritike te u konačnici sami sudjelovati u konačnoj izradi svih novih pravilnika i Zakona.

Nakon što se Zakoni usvoje je kasno za pametovanje“ i kukanje, sve je na nama. Mora nam biti stalo do strateškog i kvalitetnog razvoja. Uključite se, odgovornost je na svima nama.