Udruga Žene za otok organizirala je 19. travnja 2018. Okrugli stol na temu „Autizam – razbijanje predrasuda“. Početkom travnja obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu, čime se želi skrenuti pozornost okoline na sve veći problem ovoga složenog poremećaja, što je bio cilj i ovog događanja.
Okrugli stol otvorila je Jovana Čutul, predsjednica Udruge Žene za otok koja za sada broji 10-ak članica s našeg otoka. Predstavila je udrugu i njezin cilj djelovanja. Udruga Žene za otok osnovana je s ciljem promoviranja i zagovaranja ženskih ljudskih prava, edukacija i osnaživanja žena. Iako prvenstveno udruga za promoviranje ravnopravnosti spolova i zagovaranje prava žena, cilj Udruge je zaštita svih osjetljivih skupina te posebno njihovo osnaživanje i aktivnije uključivanje u zajednicu s ciljem poboljšanja kvalitete života. To je bila i ideja vodilja ovog okruglog stola.
Okrugli stol vodile su Lidija Penko i Ivanka Pejić iz Udruge za skrb autističnih osoba iz Rijeke. Lidija Penko, predsjednica je Udruge za skrb autisticnih osoba i Saveza udruga za autizam Hrvatske, krovne organizacije koja objedinjuje sve udruge. Ona je majka 31-godišnje djevojke Nine koja ima poremećaj iz spektra autizma, majka koja se cijeli život bori za svoje dijete. Ivanka Pejić pedagoginja je i dugogodišnja djelatnica i suradnica Centra za autizam.
One su pružile informacije o samom autizmu, njegovoj pojavnosti te važnosti rane detekcije odstupanja djeteta. Centar za socijalnu skrb iz Krka, točnije Adriana Georgeta Mamut, mag. soc. rada pružila je okvirne informacije o pravima i mogućnostima djece s poremećajima iz autističnog spektra te pozvala roditelje da im se slobodno mogu obratiti za pomoć i informacije.
Učiteljice Đana Krnčević iz OŠ Malinska-Dubašnica i Vanja Modrušan iz OŠ Fran Krsto Frankopan Krk te profesorica Daria Papa iz SŠ „Hrvatski kralj Zvonimir“ iznijele su svoja iskustva u radom s djecom s poremećajima iz spektra autizma. Na temelju iskustva učiteljica i profesorica zaključeno je da suradnjom i kvalitetnim odnosom roditelja, djeteta, učitelja i asistenta u nastavi i samo dijete, ali i cijela razredna zajednica mogu imati višestruke koristi.
U raspravi na kraju okruglog stola iznijeti su problemi s kojima se susreću roditelji, odgojitelji, učitelji i asistenti u nastavi. Za razliku od nekih lokalnih zajednica kojima je glavni problem financiranje socijalnih usluga, kao glavni problemi na otoku Krku identificirani su nedostatak stručnog kadra te nedostatak koordinacije i sinergije među otočnim institucijama.
Zaključci ovog okruglog stola su važnost stipendiranja studenata edukacijsko-rehabilitacijskog profila te odgojitelja, kao i povećanja naknade za asistente u nastavi koji u najboljem slučaju primaju naknadu od 2400,00 kuna. Jedan od zaključaka je svakako informiranje i educiranje javnosti na svim razinama kako bi djeca s poremećajima iz spektra autizma bila lakše prihvaćena i više uključena u zajednicu. Naime, ostali članovi društva nerijetko zbog neznanja i neinformiranosti odmiču se od takve djece, a socijalni kontakt jedna je od ključnih komponenti njihovog razvoja.

U pdf donosimo Vodič za roditelje i odgajatelje.

Autizam Vodic za roditelje i njegovatelje

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime