TZ otoka Krka igra se turističke agencije

TZ otoka Krka naplaćuje uvrštenje u katalog obiteljskog smještaja otoka Krka

0
1076

Posljednjih nekoliko godina TZ otoka Krka radi na katalogu obiteljskog smještaja otoka Krka. Riječ je o poprilično lošem i nepotrebnom pokušaju bez ažurnih cijena, kalendara zauzeća i sličnih uvjeta koji su već duže od desetljeća nezaobilazni standard u sličnim rješenjima.

U vrijeme kad su globalni katalozi i portali već neopisivo sofisticirani i sveprisutni na tržištu, katalog koji nije 100% savršen (uz ažurna zauzeća i cijene) je puno više nego kontraproduktivan te samo radi štetu i uvelike odvraća goste od destinacije čija krovna institucija daje nedostatne i neažurne podatke.

Uzevši u obzir da već godinama luta u traženju osnovne djelatnosti i ciljeva, sama činjenica da TZ otoka Krka radi na katalogu smještaja i ne bi bila toliko čudna, da se uvrštenje smještajnih kapaciteta u taj katalog ne naplaćuje. Da, nije krivo napisano. TZ otoka Krka naplaćuje uvrštenje u katalog obiteljskog smještaja otoka Krka (i to nemale iznose). Institucija čija je osnovna dužnost promoviranje turističke destinacije te definiranje ciljeva i politike razvoja turizma, sve kao neprofitna institucija, sebi stavlja za pravo naplaćivati tu istu djelatnost od korisnika koji su joj istu uslugu već višestruko platili kroz brojne namete i poreze. Od svih nameta, ovaj svakako spada u kategoriju onih koji nema nikakve veze sa zdravim razumom. Nije na odmet spomenuti da i u statutu TZ otoka Krka stoji da “djelovanje Zajednice temelji se na načelu opće korisnosti” te da “zajednica ne smije obavljati gospodarske djelatnosti.”

Svakako treba napomenuti da TZ otoka Krka, kao government institucija, ima veliku prednost kod online tražilica (google i sl.) pred svim poslovnim subjektima iz privatnog sektora. Za sve takve institucije osigurana su početna mjesta u ispisima rezultata tražilica, naravno zbog same pretpostavke da je riječ o neprofitnim organizacijama koje rade po načelu jednakosti i opće korisnosti.

Samim time što ima prednost kod tražilica, naplaćivanjem uvrštenja u katalog stavlja iznajmljivače i agencija pred zid, što bi se moglo protumačiti da im neposredno daje do znanja da “ili će platiti harač TZ-a ili će ostati bez prometa”. Naravno, uz standardni stav “mi smo TZ, nitko nam ništa ne može i nije nas briga ako se tko buni”.

Privatne iznajmljivače i agencije koji ogromna, mukotrpno zarađena sredstva koriste za promociju, pozicioniranje, a prvenstveno da kvalitetom rada i smještaja dođu do gostiju, TZ na ovaj način degradira, ismijava te anulira sav trud i uloženo.

Između ostaloga, taj dio već uvelike spada u sivu zonu jer ni same tražilice ne gledaju blagonaklono na bilo kakvu naplatu objavljivanja sadržaja na web stranicama subjekata od kojih se očekuje isključivo besplatan i kvalitetan sadržaj. Samim time i subjekti do kojih vode plaćene poveznice gube na pozicioniranosti te na kraju dugoročno imaju puno više štete, nego koristi.

Umjesto da se bavi svojom osnovnom djelatnošću, što joj je dužnost, zbog koje je osmišljena i što svi na području otoka od nje očekuju, TZ otoka Krka troši sredstva na način koji samo može štetiti subjektima od kojih i zbog kojih djeluje. Nažalost, toliko smo već navikli na maćehinsko ponašanje institucija da i ovo apsurdno ponašanje TZ otoka Krka prolazi nezapaženo. Ispaštat će, naravno, privatni iznajmljivači.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije KRKdanas.hr portala

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime