Primorsko-goranska županija uvjerljivo najuspješnija u borbi s pandemijom!

0
589

Prva žena Nacionalnog stožera civilne zaštite i ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ jučer je najavila da će ozbiljniji pad epidemiološke krivulje biti znak da možemo početi popuštati s mjerama.


– Nije isključeno da će neke regije ići ranije, a neke kasnije. To što Istra pet dana zaredom nema zaraženih je jako dobro, no ako odlučimo da svi mogu u Istru, i oni iz područja koji nisu dosegli tu razinu, onda ćemo opet dovesti Istru u problem. Važno je razmišljati cjelovito, vidjeti kako se odluke mogu odraziti na neka druga područja. Cijeli niz situacija je u analizi, izjavila je Markotić.

Kako u svemu tome stoji PGŽ, odnosno riječka regija? Sudeći po brojkama, jako dobro! U PGŽ već tri dana nema novih slučajeva zaraženih, danas su otpuštena još dva bolesnika koja su izlječena od infekcije koronavirusom pa u KBC-u Rijeka ukupno broje 21 izliječenog pacijenta. Trenutno na Klinici za infektologiju riječkoga KBC-a leži 12 bolesnika, nitko od njih nije na respiratoru.

Izvor: rijekadanas.com

Usporedimo li se ukupan broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika u našoj regiji i ostatku Hrvatske, dolazimo do zaključka kako je upravo PGŽ najuspješnija u borbi protiv epidemije, gotovo dvostruko uspješnija od Istre koju Markotić navodi kao primjer regije u kojoj bi se prvo trebalo početi s popuštanjem mjera. U PGŽ primjerice imamo 22 zaražena na 100.000 stanovnika, u Istri ih je 42, dok je hrvatski prosjek 43. Valja stoga očekivati da će do ublažavanja mjera prvo doći upravo u našoj županiji odluči li se nacionalni stožer za decentralizirani pristup relaksacije mjera borbe protiv epidemije ovisno o epidemiološkom stanju pojedinog područja.