Bivšem poslodavcu uništili bazu podataka, šteta je 230.000 kuna

Dvojica hrvatskih državljana neovlašteno pristupala računalima tvrtke sve do izvršenja računalnog programa uslijed čega je došlo do uništenja podataka baze računalnog sustava trgovačkog društva.

0
270

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske, podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1994. i 1997.) zbog počinjenja teških kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka.

Okrivljenicima se stavlja na teret da su tijekom prosinca 2019. godine, na području Rijeke i Krka, zajedno i dogovorno, iskorištavajući činjenicu da su im kao bivšim zaposlenicima odjela informatike jednog trgovačkog društva sa sjedištem u Krku bili poznati pristupni podaci, neovlašteno pristupali računalima u sustavu te tvrtke.

Prvookrivljenika se tereti da je kreirao poseban program za gašenje računala tvrtke na temelju kojeg je drugookrivljenik sačinio izvršni računalni program, nakon čega su neovlašteno pristupali računalima tvrtke sve do izvršenja računalnog programa uslijed čega je došlo do uništenja podataka baze računalnog sustava trgovačkog društva.

Optužnicom se okrivljenike tereti da su na opisani način trgovačkom društvu pričinili štetu u iznosu većem od 230.000 kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime