Razmišlja se o pripojenju otoka Krka regiji Primorje

Vodstvo PGŽ-a objasnilo liberalizaciju mjera, nema novih slučajeva zaraze

0
860

– Očekujemo da se već ovaj tjedan nekim poduzetnicima omogući rad, poput frizera, krojača, postolara i slično… Naravno, sve u poštivanje epidemioloških mjera – rekao je Marko Boras Mandić

– Prijedlog liberalizacije mjera usaglašen je s epidemiološkom strukom i čelnicima lokalne samouprave. To nije neka voluntaristička odluka – rekao je na današnjoj konferenciji za medije primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Podsjetio je da se PGŽ “podijelila” na tri subregije u kojima je sada dozvoljeno kretanje bez propusnica: Primorje, Gorski kotar te otoci.

– Do ovoga je došlo zahvaljujći dobrom rezultatima na našem području, a treba i naglasiti kako je puno lakše popuštati nego stezati mjere.

Epidemiolog Dobrica Rončević rekao je kako epidemija nije prošla, rizik je tu, ali se ide na jednu postupno relaksaciju.

– Mjere su bile vrlo rigorozne  i dale se rezultate.Treba gledati i raspodjelu pozitivnih slučajeva, na području prirmoskog dijela županije imamo najveći dio slučajeva, a otoci i Gorski kotar ostali su pošteđeni epidemije.

Znači uspjeli smo sačuvati dvije regije, to su glavni razlozi zbog čega smo poduprijeli volju lokalnih jedinica samouprave za okrupnjavanje ali smo htjeli sačuvati i povoljnu situaciju u oniom dijelovima u kojima je ona dobra.

Novozaraženi

Šef NZJZ-a Vladimir Mićović otkrio je podatke o novozaraženima.

– Tijekom jučerašnjeg dana smo imali jedan slučaj, ali to je poznati kontakt kojeg se prati od ulaska u Austriji i bio je u samoizolaciji. Danas nema novooboljelih i situacija je i dalje mirna i stabilna.Pažljivo promatramo situaciju i podsjećamo da moramo biti disciplinrani, da nema okupljanja, pijenja na zidovima i slično. To nije dopustivo i na tome ćemo inzistirati.

Đulija Malatestinić, pročelnica županijskoj odjela za zdravstvo, izvijestila je kako je oformljen tim koji će provjeriti i kontrolirati stanje u domovima za starije i nemoćne na području PGŽ-a.

Kako je objasnio načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar od danas policijski se punktovi i dalje nalaze na mostu Krk, a kontrolirat će se granice sa sve tri županije s poosebnim naglaskom na autocestama A6 i A7 te državnim cestama D3 i D8.

Popuštanje mjera

Načelnik stožera Marko Boras Mandić rekao je da je stožer sada u proaktivnoj fazi i da je sljedeći korak popuštanje gospodarskih mjera odnosno vraćanje dijela djelatnosti koji su morali biti zatvoreni i stavljeni u mirovanje.

– Očekujemo da se već ovaj tjedan nekim poduzetnicima omogući rad, poput frizera, krojača, postolara i slično… Naravno, sve u poštivanje epidemioloških mjera.

Liberalizacija kretanja je zasluga građana koji su pokazali da mogu biti najboljji i najdiscipliniraniji. Imamo najbolje rezultate od Umaga do Dubrovnika, sve je to napravljeno zbog zaštite zdravlja i žiota građana, uspjeli smo sačuvati područje županije kao sigurne destinacije – rekao je Boras Mandić.

Župan Komadina na kraju je rekao da se razmišlja o pripojenju otoka Krka regiji Primorje jer veliki dio otoka gravitira Rijeci, kao što mnogi Riječani na otoku imaju kuće, poljoprivredna zemljšita i slično.

– Razgovaramo o tome, odluka bi mogla biti idućih dana – rekao je Komadina.