Postupci i mjere zaštite u hotelima/turističkom sektoru

Donosimo Vam preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezane uz postupke i mjere zaštite u hotelima (hotelijerstvu)/ turističkom sektoru.

0
1011
hzjz.hr
hzjz.hr

Navedene preporuke sadržavaju sve aktualne podatke i smjernice kojih je potrebno pridržavati se, a mi Vam prenosimo samo jedan dio (sve preporuke postupaka i mjera zaštite nalaze se na poveznici na dnu stranice).

U cijelom hotelu važno je osigurati adekvatni i pravilno funkcionirajući sustav ventilacije. Dostupnost tekuće vode i sapuna u svrhu poštivanja osnovnih higijenskih normi mora biti osigurana.

U hotelu osigurajte laku dostupnost odgovarajućeg potrošnog materijala za sprječavanje infekcija:

  1. sapun, voda ili alkoholna otopina za dezinfekciju ruku
  2. toplomjeri
  3. papirnate maramice
  4. kirurške maske
  5. jednokratne rukavice
  6. vreće za smeće
  7. tekućine za površinsku dezinfekciju

Turisti, dok god ne pokazuju simptome, ne predstavljaju rizik. Postupanja su istovjetna kao i u razdoblju sezonske gripe. Treba pojačati dezinfekciju zajedničkih prostorija, soba i sanitarnih čvorova, te postaviti obavijest o pripremljenosti hotela na pojavu simptoma kod gostiju u kojima ih mole da u sumnji kontaktiraju djelatnika hotela koji će:

•Obavijestiti nadležnog liječnika/epidemiologa
• Osigurati izolaciju osoba
• Omogućiti osobi sa simptomima sav potreban komfor: dostavu hrane, lijekova i tekućina, te pružanje zdravstvene skrbi na lokaciji ili u najbližem centru.

Uz takve obavijesti i djelatnici i gosti osjećati će se sigurnije. lnformiranje osoblja i opskrba zaštitnim materijalom doprinose organiziranim i mirnim postupcima, čime se sprječavaju situacije širenja panike.

Pravilno planiranje, zajedno s učinkovitom prevencijom informiranjem, osigurat će zdravlje posjetitelja i osoblja, ali i pravilno funkcioniranje objekta.

Sve preporuke postupaka i mjera zaštite možete pogledati na poveznici: