Nakon negodovanja javnosti krčki komunalac “oprašta” svibanjske računa za zbrinjavanje otpada

0
910
Foto: M. TRINAJSTIĆ

Reagirajući na jasne i glasne iskaze nezadovoljstva i ogorčenja otočnih gospodarstvenika, poduzetnika i obrtnika koji u jeku pandemije koronavirusa nisu smjeli raditi i kojima su, unatoč prisilnoj zatvorenosti njihovih lokala, poslovnih prostora, smještajnih i drugih radnih ili pak proizvodnih objekata nedavno na adrese stigli tek neznantno umanjeni travanjski računi za odvoz otpada, Skupština otočnog komunalnog društva »Ponikve eko otok Krk« donijela je novu, jednokratnu mjeru. Potez koji su jednoglasnom podrškom na svom prošlotjednom okupljanju »blagoslovili« svi suvlasnici otočnog komunalca – predstavnici krčkih lokalnih jedinica, obznanjeno je jučer, svima koji su bili pogođeni zabranom rada uslijed pandemije COVID-19 bolesti donosi potpuno oslobađanje obveze plaćanja računa koji su im trebali biti ispostavljeni za svibanj!

Tim potezom, objasnili su na jučerašnjoj presici trenutni predsjednik skupštine Ponikava, malinskarski općinski načelnik Robert Anton Kraljić, direktor otočne komunalne tvrtke Ivica Plišić te njegov pomoćnik zadužen za segment gospodarenja otpadom, Ivan Jurešić, uz već u proteklom mjesecu odobreni popust (u vidu oslobađanja otočne »privrede« obveze plaćanja varijabilnog dijela računa za odvoz otpada) postići će se kumulativni učinak odnosno popust za kojeg će se, gledano kroz protekla dva mjeseca, moći reći da su travanjski i svibanjski računi za tu komunalnu uslugu bili umanjeni za polovinu njihovih ukupnih iznosa u redovnim okolnostima.

Najučinkovitije rješenje

– Uvažavajući argumente djela našeg gospodarstva, onog koji je bio i najpogođeniji okolnostima koje su vladale u proteklom vremenu, odlučili smo se na iskorak za kojeg smo složno ocijenili da je najučinkovitiji, ali i najjednostavnije izvediv, obrazlaže Kraljić ustvrdivši da će sad i službeno donesena odluka o »preskakanju« obračuna i naplate svibanjskih računa ukupan sezonski trošak po toj osnovi, naravno onima koji ne rade kroz cijelu godinu, umanjiti za gotovo petinu uobičajenog troška te komunalne usluge.

Predstavnici otočnog komunalnog društva predstavili su nam i da su novodonesenom mjerom, među ostalima, tako obuhvaćeni otočni hoteli, kampovi i odmarališta, restorani, gostionice, krčme, pivnice, slastičarnice i slični objekti, potom i sve uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima (stomatolozi, frizeri, kozmetičari, pedikeri, saloni za masažu i slično), ali i objekti odnosno sadržaji vezani uz kulturne djelatnosti (muzeji, kina, knjižnice, galerije, čitaonice, društveni domovi).

Račune za zbrinjavanje otpada za svibanj neće dobiti niti teretane, sportski i fitness centri, škole za strane jezike, autoškole, sve osnovne i srednja škola, predškolske ustanove kao ni trgovine koje ne prodaju hranu, suvenirnice, zlatarnice, ali ni kladionice i kockarnice.

Bez slanja zahtjeva

– Nitko se komunalnom društvu, da bi ostvario svoja prava po novoj odluci, ne mora obraćati nikakvim posebnim zahtjevom niti molbom već će odluka u djelo biti provedena neobračunavanjem i neslanjem računa koji su ovih dana svima trebali biti upućeni za protekli mjesec, istaknuo je direktor Plišić.

U sjedištu tvrtke Ponikve eko otok Krk okupljeni predstavnici njenog operativnog vodstva i Skupštine napomenuli su da je jučer predstavljena odluka o neobračunavanja usluge zbrinjavanja otpada samo jedna od mjera kojima se »izašlo u susret« koronom pogođenom lokalnom gospodarstvu, a dio kojih je i već od prije važeća mogućnost odgode plaćanja takvih računa za travanj, a kojima je rok dospijeća produljen do 20. kolovoza.

– Inače, u fiksni dio računa koji u našem slučaju obuhvaća skoro 90 posto ukupnog iznosa ne ulaze samo troškovi hladnog pogona našeg komunalnog poduzeća već i troškovi zbrinjavanja svog onog odvojeno prikupljenog otpada – papira, plastike, metala, stakla, odnosno bio otpada kao i onog glomaznog otpada. Tu troškovi uistinu nisu mali i oni realno postoje, jednako kao što postoje i varijabilni troškovi koji proizlaze iz zadaća zbrinjavanja onog nerazvrstanog otpada kojeg smo sad obvezani odvoziti na Marišćinu, istaknuo je Plišić podsjetivši da ta obveza, odnosno nemogućnost nastavka prakse deponiranja takvog otpada na Krku, drastično podiže troškove cjelokupnog »posla s otpadom«.

– Javnost bi trebala znati da je Skupština Ponikava, prije nastupanja ove krize, već donijela odluku da se upravo zbog drastičnog rasta troškova zbrinjavanja nerazvrstanog otpada kojeg smo sad i formlano prisiljeni odvoziti u centralni županijski centar cijena zbrinjavanja otpada na Krku podigne za dvadeset posto. Zbog nastalih okolnosti, od toga se za sad odnosno do daljnjeg odustalo tako da, uzevši u obzir i tu odluku, ali i novu mjeru, mislim da slobodno možemo reći da smo u nastojanjima izbjegavanja novog opterećivanja korisnika naših usluga učinili najviše što možemo. Naravno, uz poduzimanje maksimalnih mjera štednje i na našem »unutarnjem planu«, završili su predstavnici otočnog komunalca, Ivica Plišić i Ivan Jurešić.