Preuređen parking u Radićevoj ulici u Krku, počinje ljetni režim naplate parkiranja

0
557
Foto: Mladen Trinajstić

Iz krčkog komunalnog poduzeća Vecla kojemu je, među ostalim komunalnim zaduženjima, povjereno i obavljanje zadaća upravljanja javnim parkiralištima u Gradu Krku, javnosti je upućena obavijest, ili bolje rečeno svojevrsni podsjetnik, da je s prvim danom lipnja započela primjena ljetnog režima organizacije, a time i naplate parkinga na cjelokupnom području grada Krka. Kako nam je govoreći o toj temi jučer predstavio Veclin direktor Danko Milohnić, krčki »sustav parkinga« ove godine u sezonu ulazi s nekoliko novina, dijelom povezanih s organizacijom samog »prometa u mirovanju«, a dijelom i samim načinom naplate korištenja javnih parkirališta za pojedine segmente njihovih korisnika.


– Najvidljiviji novitet s kojim ulazimo u ovo ljeto, a kojeg smo, kako su to žitelji našeg grada proteklih dana već imali priliku vidjeti, odrađenim zahvatima iscrtavanja nove horizontalne prometne signalizacije proveli u djelo odnosi se na način organiziranja parkinga, odnosno uređenja parkirališnih površina u najužem središtu grada, u Ulici Stjepana Radića, pored aneksa Robne kuće Krk – ističe Milohnić.

Nedovoljno protočno

Ocjenjujući da je ondje do sad korišten model organiziranja prometa, uz mogućnost parkiranja s obje strane spomenute prometnice, bio nedovoljno kvalitetno riješen te da je, zbog potrebe bočnog, odnosno paralelnog parkiranja, prometovanje tim potezom često bilo nedovoljno protočno (a često niti sigurno), odlučeno je da se za ovo ljeto parkiranje vozila ondje organizira na drugačiji način.

– Novost se ogleda u mogućnosti parkiranja samo s jedne strane ceste i uz dijagonalnu orijentaciju parkirališnih mjesta. Na taj smo način, iako je izgubljeno nekoliko naplatnih parkirnih pozicija, naposljetku ipak dobili na propusnosti tog poteza, ali i sigurnosti prometovanja, posebice u odnosu na pješake čije je kretanje tim dijelom središta grada sada znatno sigurnije, i to zbog njihove bolje vidljivosti iz automobila koji onuda prometuju – ustvrdio je direktor KD Vecla.

Ondje »izgubljena« parkirališna mjesta pod naplatom, nastavlja Milohnić, komunalci će već za koji dan »nadoknaditi« uvođenjem novih naplatnih parkirališnih površina, onih koje će sad nastati u ulici Lukobran, pred samim sjedištem Vecle. I taj će potez, otkriva nam naš sugovornik, već za koji dan umjesto do sad nenaplatnog prijeći u režim naplaćivanja parkinga čime će se, uvjereni su u Vecli, postići željeni učinak povećanja frekvencije izmjene korisnika javnih parkirališta u toj zoni, odnosno sprečavanja pretjerano dugog zadržavanja ondje parkiranih automobila.

Povlaštene karte

Dio ovoljetnih noviteta, nastavlja čelnik Vecle, odnosi se i na povlaštene karte. Iznajmljivačima smještaja lociranim u starogradskoj jezgri za 50 posto je umanjena cijena povlaštene mjesečne karte, kao i njihovim gostima. Cijena takve »iznajmljivačke karte« (za parkirališta Maslinik Vignole i Fratri) tako je, s dosadašnjih tisuću kuna, smanjena na 500 kuna mjesečno, otkriva nam Milohnić, napominjući da će pravo na korištenje povoljnih, povlaštenih karata na parkinzima u okolici za promet motornih vozila zatvorene povijesne jezgre i nadalje imati i njeni stalni stanovnci, jednako kao i vlasnici, odnosno korisnici ondje lociranih poslovnih prostora.


Naravno, za dobivanje povlaštenih, odnosno sezonskih parkirališnih karti potrebno je zadovoljiti određene uvjete pa će stanari starogradske jezgre svoju sezonsku kartu, po cijeni od 300 kuna (za prvu parkirališnu zonu), moći dobiti uz predočenje osobne iskaznice i prometne dozvole s adresom u starom gradu. Sezonska povlaštena parkirališna karta, ali u drugoj zoni, bit će po istoj cijeni dostupna i vlasnicima nekretnina, zaposlenicima i vlasnicima tvrtki smještenih u zoni naplate, doznali smo od predstavnika krčke komunalne kompanije u čijem je sjedištu, smještenom na adresi Lukobran 5, već krenulo izdavanje svih vrsta povlaštenih parkirališnih karata. Treba spomenuti da se sve vezano s »reguliranjem parkirališne problematike« može riješiti i posredstvom elektroničke pošte, putem e mail adrese silvija.lusic@vecla.hr.