Teški prekršaji i veći broj nepravilnosti u radu Grada Krka

Dopisom nam se obratila Nezavisna lista Krk ukazujući na velik broj ozbiljnih prekršaja i nepravilnosti koje Grad sustavno ignorira. Dopis prenosimo u cijelosti.

2
2942
Izvor: grad-krk.hr

Kako smo to i do sada radili, u želji da Krk bude još bolje mjesto za život i da gradska vlast bude tek servis građanima grada Krka, nastavljamo s propitivanjem zakonitosti rada gradske uprave i poduzeća u vlasništvu Grada, kao i transparentnosti kojom se Grad Krk voli dičiti.

Međutim, otkrili smo veći broj nepravilnosti u radu Grada, a u nekim slučajevima i teže prekršaje koje smo i prijavili nadležnim institucijama.

Na svaku od tih nepravilnosti smo najprije ukazivali nadležnima u Gradu te im na njih skretali pozornost, međutim, naša su nastojanja da se u Gradu Krku radi transparentno i sukladno propisima najčešće padala u vodu, rezultirajući jedino arogantnim odgovorima odgovornih ili ignoriranjem.

Etičko povjerenstvo Grada Krka

Etičko povjerenstvo Grada Krka, kad bi postojalo, bilo bi tijelo kojemu bi građani mogli prijaviti neku nepravilnost ili se žaliti na rad gradskih službenika.

Na sjednici Gradskog vijeća još prošle godine ukazali smo da Grad Krk nikad nije osnovao i imenovao Etičko povjerenstvo, premda ga na to obvezuje zakon te vlastiti Etički kodeks, prema kojem je to trebalo učiniti još davne 2011. godine.

Gradonačelnik Darijo Vasilić imao je na naša pitanja oko neispunjavanja zakonske obveze formiranja Etičkog povjerenstva zanimljiv odgovor kako do sad – nije bilo pritužbi?!

Posve je jasno da pritužbi nije ni moglo biti – ali samo  zbog toga jer Grad nije formirao tijelo koje može zaprimati pritužbe, a građani Krka uopće nisu ni upoznati sa svojim pravom da se mogu požaliti na postupanje zaposlenika Grada ili prijaviti neku nepravilnost.

Sve bi po običaju palo u zaborav tek kao crtica iz zapisnika sjednice, a Etičko povjerenstvo i dalje ne bi postojalo, da nismo nedavno uputili službeni zahtjev Gradu za dostavom Odluke o imenovanju Etičkog povjerenstva. Tek tada je, svjesna mogućih konzekvenci institucija, gradska uprava na kolegiju gradonačelnika prije nekoliko dana razmatrala osnivanje Etičkog povjerenstva.

Svjesno ignoriranje propusta

Žalosno je i zabrinjavajuće da se naši pokušaji ukazivanja na propuste kojima se godinama svjesno ignoriraju ili krše propisi, od strane gradskih čelnika očito ne smatraju dovoljno dobrim razlogom da Grad takvu praksu i prekine, već se pozitivni pomaci dešavaju tek pod prijetnjom mogućih sankcija nadležnih tijela i strahom od gubitka imidža kod glasača nakon što nadležna tijela takve nepravilnosti ustanove.

Nestajanje tonskih zapisa sjednica Gradskog vijeća

Ne provodi se ni zakonska obaveza čuvanja tonskih zapisa sjednica Gradskog vijeća. Snimke sjednica u čijim su zapisnicima neistinito prenesena događanja na sjednici ili na kojima se mogu čuti službena objašnjenja koja ne odgovaraju stvarnim činjenicama, na neobičan način nestaju iz arhive Grada Krka – uz objašnjenja o tehničkim kvarovima u sustavu. Zanimljivo je da se kvarovi uvijek dešavaju upravo nakon takvih sjednica.

Bespravna gradnja hotela Maritim

Primjer su sjednice na kojima postavljamo pitanje vezano za bespravnu gradnju hotela u vlasništvu predsjednika Gradskog vijeća gdje smo dobili odgovor – „sve je u redu sa gradnjom hotela“, a ostatak rasprave na sjednici nije ušao u zapisnik niti je moguće ispraviti zapisnik s obzirom da ne postoji tonski zapis.

Na taj način javnost je ostala zakinuta za informaciju da se izgradnja hotela Maritim na zemljištu na kojoj je postojala obiteljska kuća –  vodila kao „rekonstrukcija zgrade“ te je prema propisima o građenju investitor imao  obvezu sačuvati najmanje jedan dio ili zid postojeće zgrade.

Predsjednik Gradskog vijeća kao investitor nije postupio sukladno Zakonu o gradnji jer je postojeću kuću porušio do temelja, što dokazuju i fotografije gradilišta koje su snimili građani. Rušenjem zgrade i dodatnim iskopima temelja prestala je važiti i pribavljena „dozvola za rekonstrukciju“ te bi za zahvat izgradnje bila potrebna građevinska dozvola.

No, prema postojećim zakonima i uvjetima gradnje za grad Krk, na toj lokaciji nije moguće ishodovati građevinsku dozvolu za hotel. Tako je kompletna novogradnja hotela pred nadležnim tijelima bila samo „rekonstrukcija zgrade“, a Grad Krk je propustio naplatiti zakonski iznos komunalnog doprinosa, pa je tako izostao dio prihoda Grada od izgradnje hotela.

Je li zbilja moguće da nitko od nadležnih nije primijetio gabarite hotela kao i činjenicu da se nije radilo o rekonstrukciji obiteljske kuće?

Ne čude stoga postupci Josipa Brusića koji je, naročito na posljednjoj sjednici vijeća, prekršio Zakon o lokalnoj samoupravi, Statut Grada Krka i Poslovnik Gradskog vijeća, stavivši se u poziciju produžene ruke gradonačelnika, umjesto da radi svoj posao predsjednika Gradskog vijeća i štiti prava vijećnika i interese svih građana Grada Krka, ne samo onih koji su ga na izborima odabrali. Kada su privatni interesi ispred javnih znamo da ruka ruku mije, a svi se mi volimo tješiti da se to događa negdje drugdje.

Ignoriranje javnosti i netransparentnost

Nažalost imamo dovoljno primjera i u vlastitom dvorištu, no pomno skrivanih od javnosti, kao što se u Gradu Krku i svim gradskim tvrtkama pomno skrivaju i informacije o pravu javnosti da sudjeluje u radu službenih tijela i pravo praćenja trošenja javnih sredstava.

Zakonom o pravu na pristup informacijama propisana je (među ostalim) obveza Grada Krka da prije donošenja odluka bitnih za građane provodi savjetovanja s javnošću. Na taj način svaki se građanin može aktivno uključiti podnošenjem primjedbi i mišljenja te tako dati svoj doprinos da gradske odluke zaista budu demokratske i skrojene po mjeri građana.

Savjetovanja s javnošću se u Gradu Krku provode minimalno, samo za one akte za čije su neprovođenje savjetovanja propisane zakonske sankcije temeljem drugih propisa (prijedlog proračuna i sl.), a ponekad čak niti za njih. Trajanje savjetovanja je gotovo bez iznimke 4-5 puta kraće od propisanog minimuma.

Sve navedeno ukazuje na to da u Gradu Krku ne postoji stvarna volja da bude transparentan i da građani participiraju u donošenju odluka koje ih se tiču, odnosno da se poštuju zakonom propisane obveze. Obveza je Grada Krka i objava izvješća o provedenom savjetovanju na web stranici, kao i dostava izvješća gradskim vijećnicima prije glasanja o prijedlogu odluke, kako prije odlučivanja ne bi bilo zanemareno pravo javnosti na mišljenje o konkretnim odlukama.

Jedinstveni upravni odjel Grada Krka oglušio se na naše primjedbe o (ne)provedbi savjetovanja s javnošću te na naš zahtjev za dostavu izvješća. Zakonsku obvezu objave i dostave izvješća, službenica za informiranje Mladena Matejčić djelomično je izvršila tek po Rješenju Povjerenika za informiranje kojeg je ta institucija RH donijela nakon naše službene žalbe. U odgovoru službenica navodi da za 5 (od 6 traženih) nije ni provedeno savjetovanje, a naknadnom provjerom ustanovili smo i da je to jedino izvješće izrađeno nekoliko mjeseci nakon zakonskog roka – tek nakon našeg službenog zahtjeva za dostavom, a ne nakon isteka roka savjetovanja kao što navodi u izvješću.

Toliko o transparentnosti, pravima građana i načinu rada u Gradu Krku.

Gradske tvrtke bez plana uštede javnog novca

Način rada je sličan i u gradskim tvrtkama – komunalnim poduzećima Vecla, Ponikve eko otok Krk, Ponikve voda i Ponikve usluga.

Te javne tvrtke godinama uspješno od javnosti skrivaju informaciju da su njihove skupštine javne te da građani imaju zakonsko pravo prisustvovati njihovim sjednicama i čuti kako se radi i odlučuje u njihovo ime.

Vjerojatno su to nenamjerno zaboravili podijeliti s nama s obzirom da trošenje javnog novca iziskuje dosta posla, ali ipak uspijevaju ispostaviti račune čak i za usluge koje nisu izvršili. No famozni plan ušteda u sve tri tvrtke Ponikve koji je zatražen na Skupštini također nikako da podijele s onima koji ih plaćaju, te tako još uvijek ne znamo planira li se u tim tvrtkama konačno početi racionalno raspolagati našim novcem.

Stoga dragi sugrađani, tražite stvarno provođenje svojih zakonskih prava i uložimo svi zajedno malo truda zahtijevajući veću transparentnost i zakonitost rada onih koje plaćamo, kako bi nam svima bilo bolje, lakše i ugodnije živjeti u Krku.

Zahvaljujemo građanima na dojavama o nepravilnostima i prekršajima. Nastavite istim putem jer vas nećemo iznevjeriti!

Nezavisna lista Krk

2 KOMENTARI

 1. Netko bi se moramo detaljno informirati o pogodovanju opg Magriž glede dodjele zemljišta u zakup na kojem bi moramo vlastnik zasaditi mediteransko bilje i koji je uzurpirao daleko više zemljišta i izgradio kameni zid.
  I tu je bila stara kuća porušena do temelja i zadnjeg zida i izgrađen sasvim novi objekt
  A da ne govorim što sve je bilo legalizirano. Nadstrešnica nad kamp kučicom je tretirana kao objekt.
  Vlastnici su na brzinu zatvor-
  ili terasu sa sendvič pločama ili nešto slično i na kraju legalizirali kao kuću.
  Kamp kućice su posvuda u po Krku, divlji kamp malo dalje od sky lifta. Građanin u Muraju u masleniku izgradil podrum u kojem je napravio stan koji na crno iznajmljuje.
  U samom centru Lakmartina postavljen je objekt nelegalno, kontejner je pokriven sa fasadom, dograđeno još jedna prostorija od sendvič ploča i gospoda lijepo stanuju i uživaju. Pored samog tog objekta već godinama stoji i kamp kučica i nikome ništa. Sramota za Lakmartin i za Krk. A gradonačelnik je najsiromašniji građanin-kad se pogleda njegova imovinska kartica.

 2. Nemojte se čuditi Maritimu, pa lik iz ureda za graditeljstvo vozi Maseratija.

Comments are closed.