Sklopljen ugovor o velikom svekrčkom projektu, gradnja optičke infrastrukture “teška” čak 57,6 milijuna kuna

Projekt podrazumijeva izgradnju pristupne mreže koja će svjetlovodnu »brzu cestu« dovesti do domova krajnjih korisnika u tzv. bijelim područjima diljem otoka Krka, gdje nije dostupan širokopojasni pristup

0
651
Izvor: Mladen Trinajstić

Koncem prošlog tjedna predstavnici Grada Krka supotpisali su prethodno od nadležnih državnih instanci već »amenovani« ugovor koji će u iduće tri godine Gradu, ali i svim ostalim otočnim jedinicama lokalne samouprave donijeti pozamašnu sumu nepovratnih sredstava namijenjenih ulaganjima u suvremenu telekomunikacijsku infrastrukturu.

Sklopljenim ugovorom o financiranju »Projekta izgradnje širokopojasne mreže sljedeće generacije na otoku Krku« tako je sad i formalno zaključen dugotrajan i zahtjevan posao priprema i apliciranja još jednog u nizu velikih, »sveotočnih« projekata u kojem su se, slično kao i kod zahvata na gradnji vodovodne ili pak kanalizacijske infrastrukture, otočani ujedinili i operativno povezali, prepustivši Gradu Krku ulogu nositelja projekta. A nakon što je Krčanima prošlog tjedna na potpis dostavljen spomenuti ugovor, ambiciozni plan telekomunikacijskog osuvremenjenja dijela otočne mreže dobio je i završnu potvrdu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije da će se taj financijski zahtjevan program ostvarivati uz pomoć financijske podrške EU-a, odnosno novca koji je našoj zemlji za to osiguran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), a posredstvom Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Pristupna mreža

Kako nas je informirao Čedomir Miler, zamjenik krčkog gradonačelnika, netom sklopljenim ugovorom osigurano je 57,6 milijuna europskih kuna za projekt čija je ukupna vrijednost, s uračunatim PDV-om, procijenjena na 79,4 milijuna kuna. Osim ugovorenim, bespovratnim udjelom u vrijednosti tri četvrtine ukupne vrijednosti, projekt gradnje optičke infrastrukture na otoku Krku realizirat će se i uz pomoć sredstava koja će u svojim proračunima osigurati krčke jedinice lokalne samouprave u ukupnoj vrijednosti 19,7 milijuna kuna ili 25,52 posto.

Dodatnih 2,1 milijun kuna čine tzv. neprihvatljivi troškovi koji će se također pokriti iz »lokalne komponente«. Temeljem Ugovora, udio Grada Krka u strukturi prihvatljivih troškova određen je na 2,7 milijuna kuna (ili 13,65 posto), udio Općine Baška 2,3 milijuna, Dobrinja 5,3, Malinske-Dubašnice 5,6, Omišlja 1,7, Vrbnika 1,2 milijuna, a Općine Punat na 712 tisuća kuna. Projekt podrazumijeva izgradnju svjetlovodne pristupne mreže (iliti Fiber to the Home FTTH sustava) koja će svjetlovodnu telekomunikacijsku »brzu cestu« dovesti do domova svih krajnjih korisnika u tzv. bijelim područjima u svih sedam jedinica lokalne samouprave otoka Krka. A bijelim područjima označeni su i korisnici u zonama u kojima trenutno nije dostupan širokopojasni pristup, s brzinama od najmanje 30 Mbit/s, odnosno oni kojima operatori pristup internetu s brzinama od najmanje 30 Mbit/s neće osigurati do kraja 2023. godine. Takva područja u kojima će se narednih godina ovim programom do korisnika dovoditi optika (a s njom i pristup širokopojasnoj mreži), što se Grada Krka tiče, uglavnom podrazumijevaju naselja u okolici grada, u kojima je dosad razina i brzina komunikacijskih usluga bila na najnižoj razini. Većina budućih širokopojasnih priključaka podržavat će brzine prijenosa veće od 100 Mbit/s, s mogućnošću nadogradnje na brzine od 1 Gbit/s i više.

U Gradu naglašavaju i da je ugovoreni Projekt usklađen sa svim mjerodavnim strateškim dokumentima na razini EU-a i nacionalnoj razini, kao i lokalnim razvojnim dokumentima.

Svjetlovodni kabeli

Što se pak tehničkih aspekata projekta tiče, na Krku se planira gradnja i grananje podzemne svjetlovodne mreže, odnosno »linijske infrastrukture« – svjetlovodnih kabela koji će se postavljati u sustav kabelske kanalizacije, ili gdje to nije moguće i nadzemno, ovješeni o stupove javne rasvjete ili niskonaponske elektroenergetske mreže. Svjetlovodni kabeli će se pritom pružati cijelim otokom, kapilarno, do svakog krajnjeg korisnika u spomenutim »bijelim područjima«. Prilikom polaganja kabela, a radi ušteda u građevinskim radovima, koristit će se slobodni kapaciteti postojeće infrastrukture, koji prvenstveno obuhvaćaju kabelsku kanalizaciju kojom upravljaju Ponikve eko otok, a dijelom i neki teleoperateri. Miler podsjeća da se tijekom proteklih godina, pripremajući ovo ulaganje, diljem otoka Krka u kanale iskapane za kanalizaciju polagala i DTK infrastruktura pa će se tako, startanjem radova na realizaciji ovog projekta, optika uvlačiti u slobodne Ponikvine cijevi zbog čega na mnogim mjestima neće biti potrebe za naknadnim prekapanjima ulica.

Nakon potpisa ugovora kojim je otoku Krku za gradnju optičke mreže osigurano gotovo 60 milijuna bespovratnih kuna, u najskorijoj budućnosti očekuje se odabir projektanata, a potom i izvođača radova na izgradnji mreže. Glavne aktivnosti na projektiranju i gradnji započet će tijekom 2021. i odvijat će se po fazama. Planirani završetak je do kraja 2023. godine.

»Siva područja« na čekanju

Za većinu krajnjih korisnika na otoku, onih koji se nalaze u tzv. »sivim područjima« (u koja spada većina otočnih naselja) neće se moći osigurati dostupnost svjetlovodne mreže kroz ovaj projekt. Stoga će se paralelno s provedbom projekta, ali i nakon njegovog završetka, raditi na iznalaženju rješenja kojim će se svjetlovodna mreža postaviti i do tih korisnika TKC usluga. Takva rješenja uključuju i mogućnost prijave na buduće programe za sufinanciranja, koji će našoj zemlji biti na raspolaganju u sljedećoj financijskoj perspektivi EU-a, od 2021. do 2027. godine.