U uljari Punat kažu da je urod maslina količinom prosječan, ali je kvalitetom bolji od lanjskog

Čini se da će ove godine najizdašniji urod biti u maslinicima na području Dobrinjštine, gdje je lani urod gotovo potpuno izostao. Iz toga zaključujemo da se ove godine rodnost maslina na pojedinim mikrolokalitetima balansira, kaže Miljenko Parčić

0
536

Puntarska uljara proteklog je vikenda svim krčkim maslinarima otvorila svoja vrata. Iako će strojevi najvećeg otočnog prerađivača maslinovog ulja onako »ozbiljnije« zabrujiti tek u idućim danima, već prve, inicijalne meljave iskusnim puntarskim prerađivačima maslina i proizvođačima cijenjenog krčkog maslinovog ulja ukazuju kakva će, ili bolje rečeno kakva bi mogla biti ova maslinarska godina.

Miljenko Parčić, voditelj tog modernog prerađivačkog postrojenja koje djeluje u okrilju otočne trgovačke kuće Trgovina Krk iz Malinske rekao nam je da je rad ondje službeno započeo još prošlog vikenda, ali i da se tijekom ovog, dobrim dijelom kišom obilježenog radnog tjedna ulje masline ondje prerađivalo samo u ponedjeljak i srijedu.

Kompenzacija

Nadamo se, kao uostalom i naši maslinari, da će se vremenske prilike uskoro konačno stabilizirati, a time i berba intenzivirati te tako u konačnici omogućiti i kontinuirani rad Uljare Punat.

– Iako je nakon samo dva dana prerade teško ocjenjivati i procjenjivati ovogodišnju berbu, moji, ali i dojmovi koje čujem od svojih kolega maslinara s cijelog otoka Krka govore u prilog očekivanjima da bi ova godina mogla biti negdje na razini lanjske, dakle ne baš rekordna, ali ni posebno loša.

Drugim riječima – prosječna, barem kad su količine ploda u pitanju, nastavlja naš sugovornik uvjeren da će, barem kad je kvalitativna strana u pitanju, ovogodišnji urod ipak biti bolji u odnosu na lanjski.

– Po običaju, za sad nam na preradu dolaze isključivo plodovi talijanskih sorti koje, u odnosu na one naše domaće, dozrijevaju ranije. Kako čujemo i vidimo od naših maslinara, čini se da će ove godine najizdašniji urod biti u maslinicima na području Dobrinjštine, onima u kojima je lani prisutnost ploda gotovo pa potpuno izostala.

Iz toga zaključujemo da se ove godine rodnost maslina na pojedinim mikrolokalitetima zapravo kompenzira, odnosno balansira, a što i nije neka novost jer su takve pojavnosti zapravo i uobičajene.

Lani je tako, upravo na području Punta i Krka, sorta »slatka« abnormalno dobro rodila, da bi ovog puta, nažalost, podbacila. One zone u kojima je prošle godine bilo više ploda, poput maslinika u okolici Punta i Krka, ove su godine ipak nešto manje plodne u odnosu na lanjsku berbu, nastavlja Parčić, uvjeren da će u konačnici u puntarskoj uljari biti prerađeno nešto više od pet stotina tona zdravih, zrelih, aromatičnim uljem ispunjenih maslina iz bodulskih maslinika.

Izvor: NOVI LIST / Mladen Trinajstić

Predbilježbe

– Iako one kemijske analize zasad još uvijek nismo radili, uvjeren sam da će prva mjerenja ciljanih parametara prerađenog ulja koja ćemo izvršiti već za koji dan, potvrditi ono što za sad vidimo i ćutimo na nepcu, ali i u nosu, a to je da je kvaliteta prerađenog ekstradjevičanskog ulja upravo onakva kakvoj se uvijek nadamo, zaključio je naš sugovornik, zadovoljno dodavši da ove godine, za razliku od prošle, pogon u kojemu se masline prerađuju miriše upravo onako kako bi, kad je najbolje krčko maslinovo ulje u igri, i trebao »vonjati«.

Naravno, već je u tijeku primanje predbilježbi maslinara, odnosno postupak stvaranja rasporeda dovoženja maslina na preradu koje će se u idućim tjednima listopada, pa i studenoga, intenzivirati, posebice nakon što za branje postanu spremne i one domaće sorte.

Podsjetivši nas da su preklani strojevi tog pogona preradili više od 800 tona maslina, ​voditelj uljare nam je predstavio da će i tijekom ovogodišnje, u odnosu na spomenutu ipak skromnije berbe, uvjeti prerade pa tako i otkupa maslinovog ulja biti jednaki lanjskima.

A to znači da se za preradu i dalje potrebno predbilježiti, ali i da će se, sve dok za preradu bude potrebe, masline na preradu primati svakog dana od 7 do 19 sati, a nedjeljom od 16 do 19 sati.

Cijena prerade ostala je u također već poznatim okvirima, što znači da za 100 kilograma maslina trebati izdvojiti 150 kuna (s uračunatim PDV-om). Po običaju, prerada se može platiti i u ulju – s 2 litre ulja na 100 kilograma prerađenih maslina.

Količinski prag

Sam otkup ulja plaća se po cijeni od 65 kuna za kilogram. Parčić podsjeća i da se ulje otkupljuje samo od maslinara koji su u poljoprivrednom upisniku. Svi ostali mogu uljari prodati svoje ulje isključivo kao »ušur« odnosno do nivoa visine naknade za uslugu prerade i to po istoj, već navedenoj cijeni, nastavlja Parčić, dodavši i da se za zasebnu meljavu, dakle s ciljem dobivanja ulja isključivo od vlastitih maslina, treba zadovoljiti minimalni količinski prag od tristotinjak kilograma ploda.

U pogonima najvećeg otočnog prerađivača maslinova ulja, naravno kad se posao zahukta i proradi po sistemu »kontinuirane prerade«, dnevno se u prosjeku može samljeti i u ulje pretvoriti i do 25 tona maslina.

– Ove godine do takvog zamaha u radu još uvijek nismo stigli i realno gledajući, očekujemo da bismo u takav režim mogli ući tek za koji tjedan, kad »prorade« domaće sorte, završio je naš sugovornik.

Starog ulja ima dovoljno do Božića

Govoreći o trenutnom stanju zaliha, barem kad je Uljara Punat u pitanju, Parčić nam je rekao i da zbog gotovo potpunog izostanka prometa tijekom proljeća, uzrokovanog pandemijom koronavirusa i lockdowna koji je »paralizirao život«, na skladištima i u trgovinama te otočne kompanije još uvijek ima sasvim dovoljno maslinovog ulja, i to u količinama koje će sasvim sigurno pokriti potrebe tržišta do božićnog vremena.

A tad će na police početi stizati i prve boce mladog, krčkog ekstradjevičanskog ulja ovogodišnje berbe.

Manje maslinovih muha

– I ove godine, iako znatno manje no u nekim prethodnim, na dijelu ploda bilježimo pojave uboda maslinove muhe.

Osim toga, ne vidimo druge naznake nekih problema, zaključio je Parčić, napomenuvši da je organoleptička provjera dobivenog ulja za sad pokazala da su prve litre te krčke gastronomske delicije karakterističnog gorkasto-pikantnog okusa, upravo onakvog kakvo se na početku berbe i očekuje odnosno »traži«.