Udruga invalida kvarnerskih otoka peticijom i prosvjedom protiv skalinada u Domu zdravlja

Članovi Udruge najavili su da će na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca, ispred krčkog Doma zdravlja organizirati prosvjed te ujedno pokrenuti i potpisivanje peticije, a sve s ciljem rješavanja tih problema koji traju već desetljećima

0
347
Izvor: NOVI LIST / Mladen Trinajstić

Članovi Udruge invalida kvarnerskih otoka (UIKO) izabrali su ovih dana novo vodstvo. Točnije rečeno, članice i članovi udruženja okrenutog međusobnom povezivanju otočana s invaliditetom, ali i pomaganju u rješavanju izazova s kojima se osobe s različitim tjelesnim hendikepima u svojoj svakodnevici susreću, očito zadovoljni radom dosadašnjeg rukovodstva svoje udruge, povjerili su iste odgovorne zadaće onima koje su i u proteklom četverogodišnjem periodu »dirigirale« aktivnostima te otočne organizacije. Tako je dosadašnjoj predsjednici Ani Čačić iz Drage Bašćanske i u idućem mandatu povjereno predsjedanje UIKO-om. Jednako tako, i dosadašnjoj je zamjenici predsjednice Slavici Lovrić ista dužnost povjerena i u idućim godinama tijekom kojih će, uz prethodno spomenute, najuže rukovodstvo Udruge invalida kvarnerskih otoka činiti još i Miranda Šebelja koja je ovom prigodom izabrana za tajnicu.

Inicijativa

U Upravni odbor koji će, zajedno s prethodno spomenutima, Udrugu invalida kvarnerskih otoka voditi u idućem četverogodišnjem razdoblju jednoglasnom podrškom svih okupljenih izabrani su pak Sonja Vidaković, Klaudio Gržetić, Zvonimir Šmit i Antica Porobić. Novi nadzorni odbor činit će Nikola Maravić, Mate Volarić i Ivan Sučić, a Stegovnu komisiju Nikola Ćaćić, Marija Perinčić te Mladen Martinčić.
Članice i članovi Udruženja u onom slobodnijem, raznim raspravama posvećenom dijelu izborne skupštine dotakli su se brojnih tema iz svoje bremenite svakodnevice pa je tako, među ostalim, suglasjem svim članica i članova UIKO-a sad i službeno pokrenuta inicijativa da se pojača pritisak na predstavnike Doma zdravlja PGŽ-a, odnosno njegove krčke ispostave, a sve s ciljem da se u sjedištu ove zdravstvene ustanove njena brojna i nezaobilazna unutarnja stepenište prilagode osobama s invaliditetom, svim starijim pacijentima, ali i drugima koji, baš poput članova Udruge, zbog bilo kojeg razloga imaju poteškoća s kretanjem.

Okupljeni na izbornom druženju ukazali su da nefunkcionalan interijer spomenutog kompleksa (u kojem se niti do jedne ordinacije ili zdravstvene službe ne može stići bez potrebe svladavanja nekoliko stepeništa), i potrebu njegove konačne prilagodbe mogućnostima kretanja svih korisnika te ustanove, posebice onih s invaliditetom.

Bez prilaznih rampi

I njima, ali i brojnim starijim posjetiteljima tog zdravstvenog centra, istaknuto je u ovoj prilici, unutarnje skalinade čine golem, mnogima i nesavladiv izazov. Članice i članovi UIKO-a sa žaljenjem su ustvrdili i da se taj problem ne rješava unatoč višegodišnjim nastojanjima mnogih njihovih kolega da odgovornima ukažu na nužnost iznalaženja načina da se ta ozbiljna, ali ne i nerješiva arhitektonska manjkavost napokon otkloni. Sa sličnim problemom arhitektonskih barijera ukazali su okupljeni u ugostiteljskom objektu u Vrhu gdje je održana skupština, osobe s invaliditetom neizbježno se svakodnevno susreću i na ulazu u krčku ljekarnu na Veloj placi koja, usprkos činjenici da je ondje teško pokretnima na putu »tek« nekoliko stepenica, također nije opremljena prilaznom rampom.
Slijedom svega spomenutog, okupljene članice i članovi Udruge invalida kvarnerskih otoka najavili su da će na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, ispred krčkog Doma zdravlja organizirati prosvjed te ujedno pokrenuti i potpisivanje peticije, a sve s ciljem rješavanja tih problema koji unatoč tome što nisu nepremostivi, na žalost i muku otočanki i otočana s invaliditetom, traju već desetljećima.