EU sredstva uređuju krčku park – šumu Dražica

Rubni dio park-šume Dražica trebao bi dobiti niz novih atraktivnih sadržaja koji će se, kao svojevrsni dječji »produžetak« susjednog, odraslima namijenjenog vježbališta, nasloniti na sadržaje kompleksa Activity centar Krk

0
241

Grad Krk kao turizmu okrenuta lokalna jedinica i u trenutnim, po lokalne financije iznimno osjetljivim okolnostima smanjenja svojih (još donedavno prilično izdašnih) prihoda, nastoji nastaviti ulagati u javnu, pa tako i turističku infrastrukturu.

Zbog znanih nam okolnosti osiromašenja lokalnih proračuna uzrokovanih utjecajem pandemije koronavirusa na gospodarske, pa tako i proračunske tokove, Krčani se u nastojanjima realizacije svojih planova i nastojanja sad i više no prije nastoje osloniti na raspoložive vanjske potpore, uglavnom bespovratna sredstva koja našoj zemlji na raspolaganju stoje iz EU fondova.

Takav izvor novca predstavnici ovog otočnog grada pronašli su i u netom raspisanom natječaju za provedbu podmjere Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava, odnosno njenog djela u kojem se EU sredstvima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske financira uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale slične, manje infrastrukture.

Obnova igrališta

Upravo u toj Mjeri posredstvom koje se za uređenje i opremanje poučnih staza i sličnih elemenata iz navedenog izvora može dobiti bespovratna potpora do najviše 100.000 eura, predstavnici Odsjeka za gospodarstvo Grada Krka, sukladno odluci kojom ih je na nedavnoj sjednici svog kolegija zadužio gradonačelnik, pripremili su svu potrebnu projektnu dokumentaciju te za spomenutu mjeru sad i službeno kandidirali plan uređenja Park-šume Dražica i rekonstrukciju dječjeg igrališta.

Kako su nam, predstavljajući taj plan prezentirali predstavnici gradskog Odsjeka za gospodarstvo, nakana ulaganja u tu krčku park-šumu ogleda se u dovršenju i svojevrsnom uporabnom zaokruženju ondje već izgrađenih i uređenih sadržaja, jednako kao i u uspostavljanju nekih novih.

– Cilj je urediti i prikladnim dječjim igralima opremiti širu zonu dijela te šume u kojoj se već i danas nalazi dječje igralište koje je svojevremeno opremila jedna naša trgovačka kompanija, a koje je već derutno te ionako zahtijeva značajnija ulaganja u njegovu obnovu, uz ostalo i zbog sigurnosnih razloga, predstavio nam je Igor Hrast, stručni suradnik u Gradskoj službi u okrilju koje se pripremaju i vode projekti financirani iz EU fondova.

Adrenalinsko vježbalište

Bude li sve po pitanju financiranja ovog projekta teklo kako se nadamo, ove bi zime rubni dio park-šume Dražica – onaj nasuprot hotelu »Bor« – trebao dobiti niz novih atraktivnih sadržaja koji će se, kao svojevrsni dječji produžetak susjednog, odraslima namijenjenog vježbališta, nasloniti na sadržaje kompleksa poznatog kao Activity centar Krk.

Planirana vrijednost ulaganja u tu zonu jest tek nešto manje od milijun kuna, a zahvaljujući sredstvima glavnina kojih će, računamo, biti bespovratna, na tom će se mjestu već tijekom ove zime i proljeća urediti novi, mališanima namijenjeni kompleks vježbališta koje bi potom funkcioniralo kao Mini activity centar, objašnjava Hrast, uvjeren da se tim obogaćenjem šire vježbališne zone ovaj dobro prihvaćeni i korišteni kompleks može dodatno razviti, odnosno funkcionalno upotpuniti.

Naš nam je sugovornik predstavio i da će se postojeće igralište zadržati, obnoviti, ali i izmjestiti u rubni dio tog novog dječjeg »adrenalinskog vježbališta«. Plan je, naime, da se parter cijele zone prekrije tartanom, gumiranom podlogom zahvaljujući kojoj će se, osim za igru i zabavu, kompleks moći koristiti i za organizirane sportske aktivnosti mališana.

Šumska šetnica

Predstavnici Grada istakli su i da će se dio bespovratnog novca namijenjenih šumskoj infrastrukturi park-šume Dražica, dio koje će biti i buduće dječje vježbalište, uložiti i u uređenje i opremanje šumske šetnice, jednako kao i njenog središnjeg, okruglog okupljališta – vidikovca koji bi, sukladno već izrađenom projektu, trebao dobiti nove površine namijenjene sjedenju, prikladniju rasvjetu te fontanu s pitkom vodom za okrepu šetača i vježbača.

– Dobar dio već postojećeg šetničkog poteza, uz rasvjetu, trebao bi dobiti i niz ambijentalnih elemenata šetničke infrastrukture poput infototema, ulaznih portala i sličnih funkcionalnih ukrasa kojima će se obogatiti park-šuma u osmišljavanju, uređenju i oplemenjenju koje je, pred više od jednog desetljeća, velik doprinos dala njena idejna začetnica i projektna autorica, iskusna otočna hortikulturna stručnjakinja mr. Dobrila Kraljić, završio je Hrast.

Obnova čeka i Activity centar Krk

Doznali smo i da plan uređenja park-šume Dražica i njenog obogaćenja dječjim vježbalištem nije jedini projekt koji do idućeg ljeta Gradska uprava kani realizirati na tom dijelu krčkog priobalja.

– I samo vježbalište Activity centar Krk predmet je naše druge kandidature, također za bespovratna EU sredstva. Zahvaljujući drugom programu, i taj bi kompleks iduću sezonu trebao dočekati obnovljen, osvježen i sadržajno obogaćen, s novim gumiranim parterom na vježbalištu dio kojeg bi se natkrio i od sunca zaklonio tendama u dijelu na kojem se do sad, za najtoplijih dana, zbog izloženosti suncu zapravo niti nije moglo vježbati.

Spomenuta ulaganja upola su manje financijski teška od onih novih, mališanima namijenjenih sadržaja, a bit će realizirana posredstvom jednog drugog programa, završio je predstavnik gradske službe zadužene za namicanje i pravilno korištenje »vanjskih izvora financiranja«.

Hrast nam je predstavio da se i za tu nakanu, također iz EU izvora, već za koji tjedan ili najkasnije mjesec Krčani nadaju osigurati 40-ak tisuća bespovratnih eura.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime