72 sata bez kompromisa: Deseci mladih volontera dva dana radili na Krku

U organizaciji Caritasa volonteri su bili angažirani na uređivanju okoliša, popravljanju i bojanju ograda i zidova, sadnji zelenila, ali i u više otočnih vrtića, škola i ustanova koje skrbe o starijima

0
162

Osamdesetsedam volontera, 19 »radnih akcija« i 72 sata bez kompromisa. Tako bi se, najkraće, suhoparnim brojkama mogla predstaviti zanimljiva i hvale vrijedna akcija koju je tijekom protekla dva dana u djelo provela skupina mladih otočanki i otočana, okupljena u akciji iza koje, u krčkom slučaju, stoji Caritas Krčke biskupije.

Ta se organizacija, naime, posredstvom brojnih mladih volontera, ove godine prvi puta odlučila priključiti međunarodnom projektu masovnog i beskompromisnog poticanja i promicanja volonterstva, ali i pomaganja onima u potrebi.

Cilj ispunjen

– »72 sata bez kompromisa« naziv je međunarodnog volonterskog projekta kojemu se ove godine u našoj zemlji priključilo 14 gradova i jedne općina, a među kojima je po prvi puta i grad odnosno otok Krk, predstavio nam je glavni koordinator tog projekta za otok Krk, Robert Brozić. Cilj ovog projekta kojim se mlade potiče na volontiranje te da svojim radom i društvenim angažmanom doprinose boljitku zajednice u kojoj žive, na Krku je neupitno ispunjen, i to kako putem iznimno velikog broja sudionika koji nam se priključio i dao doprinos našim htijenjima, tako i kroz duh, odnosno ozračje koje prati sve naše radne i ekološke akcije, nastavio je naš sugovornik.

Priključili se i Lošinjani

Tijekom petka kad se djelovalo na pet, a posebice subote tijekom koje se radilo na čak 14 lokaliteta diljem otoka Krka, mladi su pokazali i dokazali da su mnogi među njima uvijek i svugdje spremni »beskopromisno« darivati svoje vrijeme, rad, vještine i talente potrebama ljudi koji ih okružuju, među ostalima i starijima te socijalno ugroženima. Posebno nas veseli i to što nam se u provedbi današnjih akcija priključilo i 12 mladih s otoka Lošinja, čime su naša nastojanja dobila i širi, »muđuotočni«, odnosno kvarnerski karakter, napomenuo je Brozić dodajući da su volonteri uglavnom bili angažirani na čišćenju i uređivanju okoliša, popravljanju i bojanju ograda, ličenju i oslikavanju zidova, ali i sadnji zelenila. Svoj rad i trud mlade su Bodulke i Boduli tako »beskompromisno« ovog vikenda uložili u više otočnih vrtića (u Krku, Malinskoj i Puntu), u i oko nekoliko škola i ustanova koje skrbe o starijim osobama, među ostalima i krčkom domu Mali Kartec, kao i u sjedištu biskupijskog Caritasa gdje se već godinama provode hvalevrijedni programi brige o osobama s posebnim potrebama.

Počelo u Njemačkoj prije 30 godina

Akcija »72 sata bez kompromisa« pokrenuta je u Njemačkoj pred tri desetljeća. U našoj se zemlji ona organizira već sedam godina, a ove je godine tijekom trećeg vikenda u listopadu akcija poticanja i promicanja volonterstva provedena u čak deset europskih zemalja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime