Ulaganja u baščansku luku “teška” koliko i dva godišnja proračuna

Možemo biti ponosni na ono što ćemo učiniti u Baški jer smo pomorska zemlja i jer napokon ispravljamo ono čemu smo dugo svjedočili, a što se ogledalo u nedovoljnom ulaganju u tu vrst infrastrukture, istaknuo je ministar Oleg Butković

0
125

Jučer u galeriji »Zvonimir« održanom potpisivanju ugovora s izabranim izvođačima radova na dogradnji luke Baška i formalno je započela realizacija tog za Bašku i Bašćane povijesnog projekta.

Parafiranju ugovornog dokumenta kojim su detaljno definirani zahvati, rokovi i troškovi ostvarenja plana koji će uvelike pridonijeti podizanju razine zaštite lučkog područja od maritimnih utjecaja, ali i podići kvalitetu lučkih usluga, uz čelnika Županijske lučke uprave Krk Gorana Lajnerta i Zdenka Dvornika, direktora splitske tvrtke Aqua Mont Service (koja se, kao dio zajednice ponuditelja koju čini i istoimena beogradska tvrtka, izborila za taj posao), nazočili su još i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Zlatko Komadina te načelnik Općine Baška Toni Juranić. Ugovaranjem 41,1 milijun kuna »teškog« projekta čija će realizacija s čak 39,7 bespovratnih kuna biti financirana iz sredstava EU fondova, počeli su teći rokovi unutar kojih će se, do početka prosinca 2023. godine, luka Baška osigurati i plovidbeno unaprijediti 50-metarskim produljenjem glavnog lukobrana, te čak stotinu metara dugim produžetkom njene Male rive.

Promjena vizure mjesta

– Iako se radi o velikom i ozbiljnom poslu, za građevinare tvrtke koju ovdje predstavljam neće to biti ništa teže niti zahtjevnije od brojnih projekata koje smo, kao tvrtka specijalizirana za hidrotehničke radove, već izveli diljem Hrvatske i susjednih nam zemalja, ustvrdio je po potpisu spomenutog ugovora Dvornik, napomenuvši i da jedino što građevinarima u Baški može raditi problema mogu biti nepovoljni vremenski uvjeti.

– Ovo je za Bašku uistinu povijesni projekt, ali ujedno i prva faza našeg sveobuhvatnijeg plana preobrazbe bašćanske obale koji će, nakon dovršetka radova na dogradnji luke, nastavak dobiti i u ostvarenju projekta uređenja obalnog pojasa Baške. Oba projekta – prvi u lučkom, a drugi u ambijentalnom smislu – pridonijet će promjeni vizure našeg mjesta, turističkog središta koje će realizacijom lučkog projekta dobiti mogućnost povećanja broja komunalnih i nautičkih vezova, jednako kao novu kvalitetu ugođaja koji je, s obzirom na značaj turizma, također važan, zaključio je načelnik Općine Baška Toni Juranić. Župan Komadina u istoj prilici nije skrivao svoje zadovoljstvo tijekom, ali ni tempom razvoja luka o kojima se na području PGŽ-a skrbi kroz sustav Županijskih lučkih uprava.

– Višemilijunska ulaganja koja su realizirana, ona koja su u tijeku, kao i ona koja, poput bašćanskih, upravo kreću, vidljiv su dokaz kvalitetnog rada unutar svih za tu problematiku zaduženih županijskih odjela, naših 8 lučkih uprava, ali i lokalnih samouprava te resornog ministarstva s kojim odlično surađujemo, ustvrdio je župan.

– Davno smo shvatili da su more i obala sastavni dijelovi naših primorskih mjesta te da se i kroz ulaganja u ta područja daje impuls njihovu gospodarskom razvitku. Kvalitetnom pripremom projekata, apliciranjem na raspoložive izvore financiranja i upravljanjem realizacijom samih radova ostvaruje se niz generacijskih projekata poput ovog bašćanskog, zaključio je Komadina, na čije se riječi ministar Butković nadovezao konstatacijom da su zahvati koji će uskoro uslijediti u luci Baška dio sveopće »lučko-infrastrukturne renesanse« koja se već neko vrijeme događa na cijelom Jadranu.

Ispravljena »nepravda«

– Nije mala stvar to što se i zahvati u luci Baška, jednako kao i u ostatku luka i lučica u kojima se u ovom trenu radi i gradi, redom odvijaju uz 85-postotne bespovratne potpore EU-a, naglasio je Butković, najavivši da će i u nadolazećim godinama biti održan, ako ne i unaprijeđen intenzitet investiranja u obnovu i razvoj obalne i lučke infrastrukture. U suradnji s ŽLU-ovima svih sedam »obalnih« županija, pokrenuli smo niz ulaganja u luke i pomorsko dobro pa tako danas možemo govoriti o preko milijardu kuna »aktivnih projekata«. I na to, ali i ono što ćemo učiniti u luci Baška držim da možemo biti ponosni jer smo pomorska zemlja i jer napokon ispravljamo ono čemu smo dugo svjedočili, a što se ogledalo u nedovoljnom ulaganju u tu vrstu infrastrukture.

Butković je podsjetio i da je na području PGŽ-a u pripremi ili već u »zamahu« pet takvih projekata sveukupno vrijednih 225 milijuna kuna. A predstavljajući sam lučki projekt, odnosno ulaganja u bašćansku luku vrijednost kojih je, primijetio je to u ovoj prilici općinski načelnik Juranić, »teška« koliko i dva godišnja proračuna te otočne lokalne jedinice, ravnatelj ŽLU-a Krk Goran Lajnert ustvrdio je da će se projektom dograditi postojeći pristan, osigurati nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja te omogućiti odgovarajući privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj plovidbi. Također, bit će povećana razina usluge za korisnike javnih brodskih linija u i oko luke, prvenstveno u smislu uređenja prilaza za osobe s invaliditetom, ali i dostupnosti putničkog terminala vozilima dostave i hitne pomoći, zaključio je Lajnert, od kojeg smo doznali i da će razliku između bespovratnih EU sredstava i ukupne cijene koštanja tog projekta financirati ŽLU Krk, kao korisnik i izvršitelj jučer »amenovanog« projekta.

Pravne osobe uključene u projekt

Osim ugovaranja radova s predstavnicima dalmatinskih građevinara, predstavnici ŽLU-a Krk jučer su ugovore na »istu temu« supotpisali i s predstavnicima tvrtki koje su se posredstvom javnog natječaja izborile za pružanje usluga nadziranja radova koji uskoro kreću.

​Usluga stručnog nadzora građenja i koordiniranja zaštitom na radu povjerena je tako zajednici ponuditelja sastavljenoj od tvrtki IG Labin, Marecon Rijeka i TIM Rijeka, poslovi vođenja građevinskog dijela projekta tvrtki Karloline-Kling iz Liča, a projektantskog nadzora riječkoj tvrtki Marecon.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime