U Malinskoj proširena riva, uređena šetnica uz obalu

U Malinskoj se rekonstrukcijom obalnog zida riva proširila na 4,8 metara. Duljina novog obalnog zida, koji usporedno prati liniju postojećeg, iznosi oko 80 m, a u tom novom dijelu uređeni su i komunalni vezovi

0
416

Župan Zlatko Komadina i načelnik Općine Malinska – Dubašnica Robert Anton Kraljić obišli su luku Malinska gdje su dovršeni radovi izgradnje i rekonstrukcije obalnog zida te uređenja šetnice uz obalu.

To je, prema riječima župana, jedna od niza investicija na pomorskom dobru u Primorsko-goranskoj županiji gdje je samo kroz zadnje tri godine uloženo preko 200 milijuna kuna.

„Nema niti jednog obalnog ili otočnog grada u kojem nisu obavljeni veliki infrastrukturni radovi uređenja luka, riva, obalnih šetnica, trajektnih pristaništa, izgradnje komunalnih i nautičkih vezova.

Mi smo odavno prepoznali da prostorno planiranje treba obuhvatiti i „morski“ dio, pripremali projekte i spremno, uz podršku resornog Ministarstva, dočekali mogućnost povlačenja europskog novca te ušli u snažan investicijski zamah koji obalnim i otočnim gradovima otvara i novu turističku perspektivu“, rekao je župan Komadina.

Načelnik Kraljić se zahvalio Županiji na realizaciji ovog projekta te rekao kako je Općina Malinska s vlastitih 3 milijuna kuna uredila šetnicu uz Rivu, najavio je i nova ulaganja u lučko područje, izgradnju lukobrana u Portu, gdje također očekuje podršku Županije.

Prema riječima ravnatelja ŽLU Krk Gorana Lajnerta, u Malinskoj se rekonstrukcijom obalnog zida riva proširila na 4,8 metara. Duljina novog obalnog zida, koji usporedno prati liniju postojećeg, iznosi oko 80 m, a u tom novom dijelu uređeni su i komunalni vezovi.

Rekonstruiran je i mostić za pristup privezištu za brodove odvojenom od obale te je zadržan postojeći ambijent i identitet prostora kao urbanog, linearnog poteza gradske rive. Uređena je i šetnica, posađen je novi drvored palmi, zamijenjena su dotrajala javna rasvjetna tijela i urbana oprema.

Ukupna površina obuhvata iznosila je 456 m2 (prije proširenja obale) odnosno 534 m2 (nakon proširenja obale). Investiciju vrijednu preko 4 milijuna kuna sufinancirali su Primorsko-goranska županija, Općina Malinska – Dubašnica te ŽLU Krk. Obilasku je prisustvovala i resorna pročelnica Nada Milošević.