Rebalans krčkog proračuna: Suvremeni muzejski prostor “na čekanju”, uređenje Mahnićeve “ide”

Ulica Antona Mahnića, posebice ljeti, predstavlja jednu od najfrekventnijih pješačkih komunikacija unutar staroga grada, a ove će zime biti temeljito uređena te opremljena infrastrukturnim sadržajima

0
359

Predstavljajući nam proračunske ali i »operativne« mijene do kojih je, zbog negativnih utjecaja smanjenja proračunskih prihoda ove godine moralo doći u hodogramu realizacije nekih planiranih projekata Grada Krka, posebice onih većih i financijski zahtjevnijih, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić istaknuo je da će se do daljnjega morati odustati od niza strateških, odnosno kapitalnih ulaganja. Privremeno su tako na »stand by« stavljene aktivnosti i financijski tokovi povezani s planom uređenja i opremanja muzeja na Kamplinu, ambicioznog i financijski iznimno zahtjevnog projekta koji je jednu danas napuštenu i zapuštenu zgradu na tom trgu u krčkoj povijesnoj jezgri trebao transformirati u suvremeni izložbeno-prezentacijski, odnosno muzejski kulturni prostor. Isto vrijedi i za plan izgradnje novog sjedišta Jedriličarskog kluba Plav, jednako kao i za natkrivanje i uređenje sportskog centra Boćarskog kluba Brzac koji su, nažalost, također morali biti stavljeni »na čekanje«.

Radovi u jezgri

Ipak, ono što ne ide na čekanje i što će se, zahvaljujući već osiguranim sredstvima (dobar dio kojih ne proističe iz gradskog proračuna) u nadolazećim zimskim mjesecima ipak ostvariti jest ulaganje u uređenje i komunalno opremanje Ulice Antona Mahnića koja u krčkoj povijesnoj jezgri povezuje lokalitet Malih vrata s Trgom Kamplin. Spomenuti ulični potez koji, posebice u ljetnim sezonama, predstavlja jednu od najfrekventnijih pješačkih komunikacija unutar starog grada tijekom ove će se zime temeljito urediti, ali i »kompletirati« infrastrukturnim sadržajima. Predstavljajući nam planirana ulaganja u spomenutu ulicu koja dotiče neke od najatraktivnijih i najposjećenijih povijesnih lokaliteta zaštićene starogradske jezgre tog otočnog grada, Vasilić nas je upoznao da će, a nakon što je protekle zime ta ulica prekopana i opremljena elementima EU sredstvima financiranog programa gradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, Mahnićeva ulica u nadolazećim će tjednima sad napokon dobiti i sustav odvodnje oborinskih voda, a s njime i kameno opločenje partera.

– Na potezu koji Mala vrata povezuje sa slikovitim trgom na kojem je krčka katedrala i sjedište Krčke biskupije sad će – nakon što smo dobili dozvolu da sredstva iz »EU programa aglomeracije« ipak možemo ondje iskoristiti za vraćanje tog poteza u stanje primjereno njegovom značaju – biti izvedeni radovi zahvaljujući kojima će privremeno postavljeni betonski pokrov biti zamijenjen kamenom – istaknuo je krčki gradonačelnik.

– Naravno, prije toga cjelokupni će potez, zahvaljujući Gradskom novcu, biti opremljen sustavom odvodnje oborinskih voda koje ondje, posebice za jačih kiša kakvima smo svjedočili ove jeseni, stvaraju probleme. Za tu smo nakanu osigurali 620.000 kuna, a radovi bi prema planu trebali započeti već sredinom studenog ove, i potrajati do polovine veljače iduće godine – predstavio nam je krčki gradonačelnik. Doznali smo i da će, nakon što Grad i Ponikve odrade svoj dio posla oko izgradnje »protočnijeg« sustava odvodnje oborinskih voda, Ulica Antona Mahnića dobiti kvalitetno i dopadljivo kameno opločje najsličnije onome kakvo je davno postavljen na uličnom ogranku s kojim se taj potez povezuje pred samom katedralom, odnosno na usponu uz Mahnićev dom.

– Upravo je takav kamen odabran kao najprikladnije i vizualno najprihvatljivije rješenje tog stotinjak metara dugog, na nekim mjestima i uskog poteza koji će, nakon što sredstvima koja su izdvojena u Gradskom proračunu komunalci pridodaju još toliko također već osiguranog novca, do iduće sezone zasjati novim, njegovom značaju i frekventnosti primjerenijim sjajem – završio je krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.