Izložba “MI.20” podsjeća na ono što pandemija ove godine nije otkazala

Odabranim nizom atraktivnih fotografija velikog formata, publikacija i suvenirskih materijala TZG Krk sumira sve učinjeno ove turističke godine. Izložba ostaje otvorena do kraja ovog mjeseca

0
281

Krčki turistički djelatnici na samom završetku još jedne, u najmanju ruku posebne godine prigodnom izložbom nazvanom »MI.20« sabrali su i svojim sugrađanima još jednom predstavili odabrane fotomotive, ali i neke »materijalne« tragove najznačajnijih gradskih manifestacija te svih onih, u djelo i ovog ljeta provedenih kulturnih, zabavnih, sportskih i inih projekata i programa, koje niti pandemija koronavirusa nije uspjela zaustaviti ih.

Sad već tradicionalno događanje kojim predstavnici TZG-a Krk već godinama zaključuju i rezimiraju sve napravljeno u protekloj godini, i ove je godine odabranim nizom atraktivnih fotografija velikog formata, publikacija, ali i suvenirskih materijala ispunilo prostor galerije Decumanus, u kojem će izložbeni postav biti moguće razgledati sve do kraja ovog mjeseca.

Najznačajnija događanja

– Dokumentarno-izložbeni projekt MI.20 predstavlja svojevrsnu retrospektivnu valorizaciju odrađenog što posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomaže u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju grada kao atraktivne i žive turističke destinacije, grada koji svojim gostima i lokalnom stanovništvu nudi širok spektar događanja namijenjenih različitim generacijama i afinitetima, napomenula je predstavljajući izložbu Ivana Kovačić, direktorica TZG-a Krka.

Čelnica krčkog TZ-a pritom je izložbu, a s njom i krčku kulturno-zabavnu sezonu, ocijenila razmjerno uspješnom, i to unatoč činjenici što je dobar dio planiranog programa morao biti reduciran, uslijed okolnosti koje je uzrokovala pandemija koronavirusa. Postav u Decumanusu kroz izloženi ciklus fotografija posjetitelje će podsjetiti na najznačajnije gradske manifestacije poput 496. Krčkog sajma – Lovrečeve – koji je unatoč provođenim epidemiološkim mjerama iznova ponudio šarolikost sadržaja, ovog puta uglavnom kroz kostimirano putovanje u srednjovjekovnu i renesansnu prošlost. Tu su i motivi Ljetnih priredbi koje su u svom 64. izdanju još jednom oduševile kvalitetnim dramskim, a posebice glazbenim programom.

Jedra, smokve, glazba…

Uz te dvije najdugovječnije gradske manifestacije svakako vrijedi izdvojiti i predstavljanje motiva 23. Krčkih jedara, slikovite regate tradicijskih barki koja se svake godine na blagdan Velike Gospe odvija u akvatoriju Krčkog zaljeva. Izloženi su i fotopodsjetnici na 14. Dane smokava, ali i Adriatic Freediving Trophy, međunarodno natjecanje u ronjenju na dah održano u smiraj sezone u akvatoriju između Krka i Cresa.

Osim navedenih manifestacija koje su obilježile krčku sezonu, u galeriji su izloženi i fotomotivi tradicionalnog Krčkog karnevala, serijala dramskih događanja »Vama glumimo«, ali i oni nastali tijekom obilježavanja Međunarodnog dana joge, višednevne biciklističke akcije Krk Bike Story te ovoljetne, također ponešto reducirane, ali ipak održane »Tramonto« koncertne sesije. Valja spomenuti i da su ovogodišnji fotokroničari gradskih zbivanja bili Luka Tabako, Borut Brozović, Marijana Kirasić Nekić, fotografska ekipa iz agencije Vertical Media te Igor Gržetić, koji je ujedno i autor postava.

Ovogodišnje »poslastice«

U dijelu rezerviranom za prezentaciju ovogodišnjih nagrada, svoje je mjesto zaslužilo nacionalno priznanje dodijeljeno Gradu Krku kao najboljem malom gradu u najprestižnijoj kategoriji ukupne kvalitete života. Svoje su mjesto na izložbi »MI.20« dobili i novoizabrani suveniri koji su 2020. godine uključeni u program TZ-a Grada Krka poznat pod nazivom »Dar iz Krka«, jednako kao i neki zanimljivi izdavački projekti – knjige »Izumrla naselja i napuštene građevine otoka Krka« autora Alana Žica Teklina, višejezična kuharica »Krk – 50 delicija Zlatnog otoka« otočnog TZ-a te fotomonografija »Ljepote otoka Krka: Tragovima godišnjih doba autora« Srđana Hulaka.