Ponikve krši zakon, a Grad Krk na inicijativu Nezavisne liste uvodi transparentnost

0
984

Dopisom su nam se obratili iz Nezavisne liste Krk, s osvrtom na sjednicu Gradskog vijeća Grada Krka, a dopis prenosimo u cjelosti:

“Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Krka koja je bila hitno sazvana zbog  neispunjavanja obveza Ponikve eko otok Krk prema građanima, iz tog komunalnog društva nije se pojavio nitko kako bi krčkim vijećnicima podnio izvješće o svom radu!

Premda im je zakonska obveza do 31. ožujka svake godine podnijeti  izvješće, Ponikve još od daleke 2013. nije to učinila.

Članovi Nezavisne liste su početkom mjeseca o tome obavijestili predsjednika Gradskog vijeća kako bi sazvao sjednicu i konačno zatražio od Ponikve podnošenje  izvješća. Ponikve je dostavila dio materijala za točku dnevnog reda, sjednica je sazvana, no predsjednik je naposljetku morao povući točku obzirom da se podnositelji nisu pojavili.

Je li tome razlog sadržaj izvješća koji je, barem u dijelu dostavljenih materijala, manjkav i neistinit, ili u činjenici da bi predstavnici Ponikve na sjednici morali obrazložiti svoj rad predstavnicima građana, nije poznato.

Osim što Ponikve uopće nema podatke o javnoj usluzi koju pruža u Gradu Krku, problematičan je i cjenik Ponikve eko otok Krk koji nije usklađen s gradskom odlukom, a ispostavilo se i da Ponikve protuzakonito ugostiteljima naplaćuje nemale iznose za odvoz otpada sa zakupljenih terasa.

Svi  korisnici usluga Ponikve eko otok Krk trebali bi pomno pregledati  svoje račune za smeće kako bi vidjeli što i kako im se obračunava. Ako utvrde nepravilnosti, osim Ponikvi, neka se obrate i svojim predstavnicima u gradskom i općinskim vijećima i to, po mogućnosti , ne onima iz SDP i PGS obzirom da su isti politički i interesno povezani s Ponikvom pa je malo vjerojatno da će putem predstavničkog tijela preispitivati rad tog javnog poduzeća.

Grad Krk će postati malo transparentniji zahvaljujući upornosti članova Nezavisne liste da Krk dobije Transparentni proračun, po uzoru na Općinu Omišalj.

Taj su prijedlog članovi Nezavisne liste predložili još u javnom savjetovanju za prve izmjene Proračuna za 2020., ali je gradska uprava odbacila takav prijedlog obrazloženjem da to Gradu nije potrebno jer ankete pokazuju da je Grad Krk transparentan.

Nakon toga još su u dva navrata članovi Nezavisne pokušali s uvođenjem potpune transparentnosti  trošenja javnog novca u Gradu Krku, no gradska se uprava tome opirala, mada ukupan izdatak za aplikaciju koja to omogućuje ne bi bio viši od 50.000 kn.

Bilo bi to razumljivo da novaca u gradskoj kasi nije bilo, no od lipnja naovamo trošilo se iz proračuna na sve i svašta kao u najboljim godinama prije korone, pa je jasno da je gradskoj upravi transparentnost na dnu ljestvice prioriteta i da se za nju u Krku treba voditi borba.

Sad kad je taj prijedlog konačno prihvaćen, ostaje za vidjeti kako će funkcionirati aplikacija za transparentnost i hoće li gradski službenici  zaista sve dokumente povezane s proračunom i sklopljene ugovore dostavljati u javno dostupnu aplikaciju ili je prijedlog Nezavisne prihvaćen samo kako bi se Grad Krk mogao pohvaliti aplikacijom i „transparentnošću“.

Transparentnost Grada Krka ionako se ne mjeri deklarativnim planovima, strategijama, plaćenim analizama  i samim činom  kupnje aplikacije, već je ljudski faktor u Gradu Krku taj koji tu željenu i potrebnu transparentnost treba i provesti u djelo.”