Obitelj Jelenović iz Klimna i ovog Božića ima istu želju – Teov prvi korak. Možete im pomoći i vi

Dijagnoza je takva da mu se zglobovi, kako raste, vraćaju u prvobitan položaj zato što su njegove tetive krute i kratke te povlače kosti na pogrešno mjesto. Na posljednjem je pregledu potvrđeno da će 2021. godina za nas značiti nove operacije, kaže Teova majka

0
237

Malenom Teu Jelenoviću iz Klimna potrebna je nova operacija i naša pomoć. Taj, sada petogodišnji dječak rodio se s vidljivom artrogripozom, rijetkom bolešću koja se manifestira ukočenošću zglobova, tetiva, slabom pokretljivošću te nedostatkom mišića. Tijekom godina prošao je niz operacija, bolničkih dana i bolnih terapija, a sve kako bi sigurno stajao na vlastitim nogama. Nažalost, pred Teom su ponovno operacije koje njegovi roditelji ne mogu samostalno financirati.

– Koliko god to zvuči strašno, Teovu dijagnozu nismo doživjeli tako traumatično. Obavit ćemo operacije i puno ćemo vježbati te će jednom u budućnosti on normalno hodati. Imali smo svu podršku okoline i roditelja koji imaju djecu s istom dijagnozom i vrlo brzo otišli na liječenje u Njemačku u mjesto Aschau, kazala je Teova majka, Kristina Jelenović.

Odličan napredak

U klinici koja dosad bilježi preko 500 slučajeva uspješno liječene artrogripoze Teo je pokazao odličan napredak, a s godinu dana započele su i njegove prve operacije. Tada su roditelji pokrenuli Facebook stranicu »Teov put do prvog koraka – uz našu pomoć«, a brojni humanitarni koncerti, događanja i aktivnosti pomogle su im da prikupe potrebna sredstva.

– Teova je dijagnoza takva da, kako raste, zglobovi mu se vraćaju u prvobitan položaj zato što su njegove tetive krute i kratke te povlače kosti na pogrešno mjesto. Na posljednjem je pregledu potvrđeno da će 2021. godina za nas značiti nove operacije. Još smo u listopadu napravili nove rendgenske snimke na kojima se vidi da nema poboljšanja u pogledu istezanja desne noge, koja je od rođenja tražila više pozornosti, kao i cijela desna strana tijela. Operacijom moramo ispraviti desnu nogu, odnosno prepiliti bedrenu kost koja mu ide »na van«, a zatim i operirati desno koljeno, koje se nikada nije moglo do kraja ispraviti i postupno se sve više savija. Postoji rizik od povlačenja kičmenog stupa, stoga je sada zadnji čas da i to ispravimo, a nakon toga bit će potrebno obaviti i obostranu operaciju stopala s rekonstrukcijom kostiju i popuštanjem tetiva na petama. Glupo je reći da se veselimo operacijama, ali one su dio naše stvarnosti i omogućit će Teu slobodu, kao i mogućnost da nakon rehabilitacija skinemo gornji dio ortoza, kazala je Teova majka.

Samo jedna želja

Cijeli će proces trajati do tri mjeseca, od kojih će dva vjerojatno provesti u Njemačkoj na rehabilitacijama i gipsanjima.

Cijena operacije i nove ortoze iznose više od 330.000 kuna te se uz trošak stanovanja i fizikalne terapije ukupan iznos penje na 350.000 kuna, govori nam Kristina Jelenović.

U nadi da će i u ovim teškim vremenima uspjeti naći način da sakupe sredstva, njegovi su roditelji objavili apel za pomoć na Facebook stranici »Teov put do prvog koraka – uz našu pomoć«.

– Nije mi neugodno moliti za svoje dijete jer su nam namjere čiste, a želja samo jedna – da Teo nakon tih operacija ima ponovno nekoliko godina za sebe do nekih novih operacija, da se svi malo opustimo, da krene u vrtić, školu. Znam da je ovo godina u kojoj je ljudima bilo zaista teško i mnogi su puno izgubili, no uvjerena sam da ćemo i ovoga puta uspjeti skupiti potrebna sredstva za Tea, kazala je Kristina Jelenović uz želju da ljudi za Božić, kakva god im godina bila, shvate da su nekomu neopisivo pomogli te da taj dan budu sretni i zadovoljni znajući da i malom gestom nekomu mogu napraviti sve.

Detalje o Teovoj dijagnozi moguće je pročitati na Facebook stranici »Teov put do prvog koraka – uz našu pomoć«, a uplatiti se može na račun s podacima: Davor Jelenović, Klimno 31, HR1024020063102945458, SWIFT/BIC: ESBCHR22.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime