Omišalj ima stimulativne mjere za poslodavce: Za svaku novozaposlenu osobu od 500,00 do 4.500,00 kuna

Općina kroz konkretne financijske stimulanse nastoji pridonijeti zapošljavanju većeg broja nezaposlenih osoba, kao i mladih koji su odradili stručno osposobljavanje ili pak zapošljavanju stipendista

0
155

U ovoj, u mnogome problematičnoj godini, u kojoj su izazovi povezani s nastojanjima očuvanja radnih mjesta veći no ikad, još su važnije, a mnogima i vrednije one mjere i programi okrenuti poticanju novoga zapošljavanja. Upravo jednom takvom, kojim se nastavlja proteklih godina već zaživjela praksa financijskog potpomaganja zapošljavanja nezaposlenih, ovih dana svjedoče žitelji, ali i poduzetnici Općine Omišalj. Programom dodjele potpora za nova zapošljavanja koji je proteklih dana posredstvom netom objavljenog formalnog poziva poslodavcima upućen iz spomenute otočne lokalne uprave, Omišljani tako kroz vrlo konkretne, poslodavcima zasigurno dobrodošle financijske stimulanse nastoje pridonijeti zapošljavanju značajnijeg broja nezaposlenih osoba, kao i zapošljavanju mladih koji su prethodno odradili stručno osposobljavanje, ali i zapošljavanju bivših stipendista Općine Omišalj.

Stalni posao

Svim poslodavcima, kako onima s područja te krčke općine, tako i iz drugih dijelova naše zemlje, koji stalnim zaposlenjem mogu osigurati egzistenciju radno sposobnih stanovnika Omišlja i Njivica, lokalna je uprava namijenila nimalo zanemarive potpore. Tako će se u idućih 12 mjeseci potporom u mjesečnoj vrijednosti od tisuću kuna po osobi pomagati svi oni poslodavci s područja Općine Omišalj koji na neodređeno vrijeme zaposle trenutno nezaposlenu osobu s prebivalištem na području te krčke lokalne samouprave. Polovicu spomenutog iznosa, odnosno pet stotina kuna mjesečno po istoj osnovi i za istu nakanu mogu ostvariti i svi poslodavci sa sjedištem izvan te krčke općine koji temeljem tog programa stalni posao osiguraju nekom od njenih stanovnika. Iste potpore i po istom kriteriju iz omišaljskog će se proračuna isplaćivati i poslodavcima koji na neodređeno vrijeme zaposle sve one mlađe, trenutno nezaposlene stanovnike i stanovnice te krčke općine, uz uvjet da su novozaposleni radnici mlađi od 29 godina te da su uspješno završili program stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa kod korisnika tog programa.
Još izdašnija i konkretnija bit će pak pomoć kojom će Općina Omišalj tijekom idućeg jednogodišnjeg razdoblja financijski stimulirati zapošljavanje njenih bivših stipendista.

Izdašno stipendistima

Poslodavci s područja općine koji se slijedom ovog Programa odluče osigurati posao i egzistencijalnu sigurnost nekom od onih najdarovitijih žitelja, donedavnih stipendista, moći će tako, uz uvjet da je sjedište poslodavca na području te krčke općine, računati na mjesečnu potporu u vrijednosti do 50 posto troškova plaće (bruto II), odnosno do najviše 3.000 kuna po svakom novozaposlenom koji ima završeno srednjoškolsko obrazovanje. Spomenuta potpora narast će do najviše 4.500 kuna ukoliko (novo)zaposlena osoba ima zvanje stečeno po programima visokoškolskog obrazovanja.
Ako sjedište poslodavca, odnosno korisnika općinskih potpora (namijenjenih zapošljavanju bivših stipendista) nije na području te otočne lokalne uprave, vrijednost tih mjesečnih potpora po istom kriteriju stručne spreme novozaposlenih dosizat će mjesečni iznos u polovici prethodno navedenih cifri, odnosno 1.500,00 tisuća kuna za zapošljavanje onih sa srednjom stručnom spremom, odnosno 2.250,00 kuna mjesečno za zapošljavanje akademski obrazovanih Omišljana i Njivičana. Svi detalji ovog zanimljivog i hvalevrijednog programa potpore poslodavaca koji će zapošljavati Omišljane objavljeni su na službenim internetskim stranicama Općine Omišalj gdje se, uz iscrpne informacije o pravilima i načinu ostvarenja tih općinskih financijskih pomoći, mogu pronaći i svi potrebni obrasci te prilozi nužni za pravilnu i pravodobnu prijavu na program financiran sredstvima općinskog proračuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime