Krčki gradonačelnik Vasilić ponovo gura izgradnju na poljoprivrednom zemljištu koje je Horvatinčić kupio od Vasilića

Među brojnim prodavateljima čestica oko uvale Sv. Fuska, Horvatinčiću je oko 20 tisuća kvadrata prodala i obitelj Darija Vasilića. U izjavi za Novi list tada je izjavio da je obitelji osobno preporučio prodaju, mada je kao gradonačelnik znao svrhu kupovine odnosno plan izgradnje na tom području na kojem nije (bilo) moguće graditi.

0
1785
Projekt Santa Marina

Prije desetak godina Tomo Horvatinčić nakupovao je preko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta na području Grada Krka, atraktivno pozicioniranih između trajektne luke Valbiska i naselja Pinezići.

Po uhodanoj hrvatskoj šabloni, nakon jeftine kupovine milijuna poljoprivrednih kvadrata red je da se investicija oplodi povećanjem vrijednosti terena prenamjenom u građevinske i prodajom ili izgradnjom apartmana. Ili kako je ovdje slučaj – „izgradnjom golf igrališta“ uz koje je izgradnja apartmana, vila i hotela dozvoljena i tamo gdje prostornom dokumentacijom nije.

U pravilu, u takve kupnje investitori ni ne ulaze bez pomoći lokalnih i regionalnih političara ili obećanja nadležnih da će im se omogućiti izgradnja. Jer koji bi poduzetnik potrošio desetke milijuna  na negrađevinski krš i šikaru, pa bila ona i uz more, ako nije uvjeren da će mu se višestruko isplatiti?

Među brojnim prodavateljima čestica oko uvale Sv. Fuska, Horvatinčiću tj. njegovoj tvrtki Santa Marina d.o.o. je oko 20 tisuća kvadrata prodala i obitelj Darija Vasilića. U izjavi za Novi list tada je izjavio da ne vidi ništa sporno i da je obitelji osobno preporučio prodaju, mada je kao gradonačelnik znao svrhu kupovine odnosno plan izgradnje na tom području na kojem nije (bilo) moguće graditi.

Grad Krk tj. Darijo Vasilić se od samog početka pozitivno očitovao na projektne vizije Hoto grupe.

Međutim, tada se pobunila javnost, a i Gradsko vijeće nije baš bilo blagonaklono, pa je forsiranje otvaranja nove turističke zone za potrebe investitora Horvatinčića stopirano i prebačeno na PGŽ.

4. veljače 2020. Darijo Vasilić obraća se PGŽ-u u ime Grada Krka (a bez znanja Gradskog vijeća!) i ponovo daje načelnu podršku za izgradnju golf igrališta s vilama i hotelima pokraj naselja Pinezići te, bez obzira što mu iz PGŽ odgovaraju da je Grad taj koji bi trebao inicirati izmjene prostornog plana, apelira da to umjesto Grada Krka ipak učini Županija.

U međuvremenu u Gradu ne sjede skrštenih ruku te od poznatog suradnika naručuju Studiju osjetljivosti prostora (koju je nužno izraditi prije izmjene prostornog plana), tako da bi se moglo reći da je sada sve spremno za betonizaciju 100 hektara poljoprivrednog zemljišta, čeka se još samo tko će biti i formalni inicijator uvrštenja nove turističke zone u planove.

Premda je zamjenik gradonačelnika Čedomir Miler tim povodom nedavno izjavio da se u Gradu Krku zalažu za očuvanje prostora i protive se izgradnji velikih hotela, demantira ga dopis gradonačelnika Vasilića PGŽ-u u kojem stoji da Grad Krk podržava izgradnju dva ogromna i jednog manjeg “hotela sa 800 ležajeva” (a lako moguće budućih stambenih zgrada), desetak apartmanskih vila, desetak restorana i kafića na poljoprivrednom području što znači potpunu ekološku i urbanističku devastaciju tog dijela Šotoventa zajedno s obalnim pojasom.

Riječka tvrtka Harbin Immo d.o.o. koja djeluje kao “novi“  investitor u taj projekt zapravo je Horvatinčićeva Santa Marina d.o.o. Zagreb koja je, prema podacima iz sudskog registra, prije godinu dana promijenila naziv. Tvrtka već godinama nema zaposlenih i nema poslovnih prihoda. Na 31.12.2019. nagomilani gubici iznose 56 milijuna kuna, a na žiro računu ima točno 42 kune!

Svatko normalan bi se zapitao pa što onda ima taj ulagač u krčki turizam koji ima i gradonačelnikovu podršku? Ima puno. Ima 92 milijuna kuna kredita, koje duguje jedinom vjerovniku Tomi Horvatinčiću koji je preuzeo tvrtkine dugove bankama za kredite kojima je Santa Marina d.o.o. za 37 milijuna kupila poljoprivredna zemljišta prije deset godina od čega je, sudeći po tadašnjim novinskim napisima, otprilike 1.200.000 kn plaćeno obitelji gradonačelnika Vasilića.