U Puntu nastoje ublažiti posljedice koronakrize, ugostitelji oslobođeni poreza na potrošnju, a do travnja i zakupnine

Svi ugostitelji koji koriste poslovne prostore ili terase u općinskom vlasništvu bit će u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine u potpunosti oslobođeni obveze plaćanja zakupnine, a ujedno će do konca godine biti oslobođeni poreza na potrošnju

0
541

Svjesno svih nedaća i financijsko-egzistencijalnih »utega« s čijom se težinom, kako najbolje znaju i umiju, već neko vrijeme nose njihovi brojni sumještani koji se bave ugostiteljskom djelatnošću, Općinsko vijeće Punta na svojoj ovotjednoj sjednici je, na prijedlog načelnika Marinka Žica, donijelo Odluku o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom na području te općine. Kako nam je, predstavljajući ovu novu, samo jednu u nizu takvih mjera, objasnio načelnik Žic, njome će svi puntarski i starobašćanski pružatelji ugostiteljskih usluga koji u svom radu koriste zakupljene poslovne prostore u općinskom vlasništvu ili pak javne prostore na kojima su postavljene njihove terase, biti u potpunosti oslobođeni obveze plaćanja zakupnine, i to u razdoblju od 1. siječnja pa do 31. ožujka ove godine.

Bez dodatnih troškova

– Uslijed činjenice da je i u našoj zemlji proglašena epidemija zbog koje je na državnoj razini propisana odredba o zabrani rada ugostiteljskih objekata, kod velikog broja naših ugostitelja – zakupnika poslovnih prostora i zakupnika, odnosno korisnika javnih površina na području naše općine, dolazi i dolazit će do značajnog smanjenja njihovih poslovnih aktivnosti, a time posljedično i do smanjenja njihovih prihoda, istaknuo je Žic predstavljajući nam odluku. Razumijevajući i uvažavajući činjenicu da bi zbog svega toga u pitanje mogla biti dovedena opstojnost poslovanja mnogih naših ugostitelja, a time i brojnost radnih mjesta u ugostiteljstvu, ovom smo odlukom one koje smo okaraterizirali najpogođenijima trenutno važećim mjerama nastojali rasteretiti dijela njihovih obveza, makar u onom dijelu koji je u ingerenciji lokalne uprave, rekao je Žic, dodavši da će implementacija odredbi novousvojene krizne odluke biti »automatska«, izravna, bez potrebe sklapanja bilo kakvih dodataka već sklopljenim ugovorima s ugostiteljima, čime će se izbjeći novi visoki, a ujedno i nepotrebni troškovi koje bi izazvala potreba plaćanja javnobilježničkih nagrada i pristojbi od strane tom mjerom potpomognutih zakupnika.

Nezanemarive uštede

Načelnik dodaje i da ova nova, ovog tjedna usvojena odluka nije jedina koju je, s ciljem olakšavanja situacije u radu »onemogućenih« ugostitelja, donijela aktualna općinska uprava. – Svjesni smo da je, zbog okolnosti koje su nas zatekle i na koje nitko nije mogao računati, za mnoge naše sumještane i tijekom dobrog dijela 2020. život bio doslovce stao. Zbog toga smo, razumijevajući izazove s kojima su bez svoje volje ili krivnje mnogi poduzetnici i obrtnici već neko vrijeme suočeni, koncem prošle godine donijeli i odluku o oslobađanju naših ugostitelja obveze plaćanja poreza na potrošnju u ovoj godini, i to u cijelosti – najavljuje Žic, objašnjavajući da je porez na potrošnju jedan od onih općinskih poreznih prihoda koji se definira u prethodnoj godini za iduću proračunsku godinu te se, sukladno važećim propisima, jednom kad je donesen, u godini za koju vrijedi više ne može mijenjati. – Koncem 2019. godine o koronavirusu, kao ni problemima koje će u globalnom smislu pandemija sa sobom donijeti, nismo znali baš ništa. Stoga u lanjskoj, 2020. godini, za takav potez jednostvano nismo imali mogućnosti, ali sada, s obzirom na sve što se u međuvremenu dogodilo, tu smo odluku složno donijeli na jednoj od posljednjih lanjskih sjednica Vijeća pa je tako i ona u 2021. također na snazi, zaključio je Žic dodavši da se taj proračunski porezni prihod na godišnjoj razini u prosjeku kreće u nezanemarivom rasponu od 400 do 500 tisuća kuna. Drugim riječima, toliko će novca kumulativno ove godine ostati na računima svih naših ugostitelja, kaže Žic, napomenuvši da tom iznosu valja pridodati i također nezanemarive uštede koje će zakupnici općinskih poslovnih prostora i javnih površina »ušparati« temeljem netom donesene odluke.