Dosad cijepljeno svega 250 žitelja Krka, očekuje se da će veća pošiljka doći ovaj tjedan

Prema planu i programu cijepljenja, prioritetne će nam skupine i nadalje biti oni u krugovima starijih, ali i među kroničnim bolesnicima, pa ćemo najprije nastojati »dovršiti« cijepljenje korisnika umirovljeničkih domova, najavljuje dr. Lovorka Nemet Strčić

0
108

Koliko je »otočno krdo« još uvijek daleko od skupnog imuniteta, odnosno koliko je još dug i zahtjevan put pred žiteljima Krka u nastojanjima dosizanja njihove kakve-takve kolektivne zaštite od širenja virusne bolesti COVID-19, najbolje svjedoče podaci da je, uz nešto više od 1.200 otočana koji su dosad preboljeli tu bolest, njih tek 250 zasad cijepljeno dvjema dozama nekog od domaćim epidemiolozima dostupnih cjepiva. Tu smo informaciju doznali od glavne otočne epidemiologinje, voditeljice krčke ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, dr. Lovorke Nemet Strčić, ujedno i najupućenije u trenutačno stanje i tijek aktivnosti koje se na planu protuepidemijskih mjera ondje kontinuirano provode.

– Dosad smo spomenutim brojem doza uglavnom uspjeli zaštiti korisnike domova u kojima se pruža socijalna skrb, odnosno briga o našim najstarijima i nemoćnima, a dio objektivno gledano i ne baš prevelikog broja doza koje su nam bile na raspolaganju usmjerili smo i na cijepljenje zaposlenih u tim ustanovama, jednako kao i zdravstvenog osoblja, predstavila nam je naša sugovornica.

– U onu širu populaciju, čak ni kroz famozne, posljednjih dana aktualne »viškove«, zbog zapravo nedostatnog broja cjepiva uopće nismo ni mogli zaći. Tako da na Krku u ovom trenu nema, niti je zbog opisanog moglo biti nekakvih nepravilnosti u smislu distribucije i »prekorednog« korištenja dostavljenim nam dozama, kazuje dr. Nemet Strčić.

Nova pošiljka

– Dobra je vijest zasigurno najava da bi ovog tjedna i na naš otok trebala stići nova, veća doza dugo iščekivanog cjepiva te se stoga ovih dana pripremamo za nastavak postupaka koji su, nažalost, posljednjih dana privremeno morali zastati, otkriva nam ta iskusna epidemiologinja.

– Očekujemo novu, znatniju pošiljku s kojom ćemo, ovisno o tome kad stigne, ali i koje cjepivo dobijemo, odmah krenuti u »akciju«. Prema planu i programu cijepljenja, prioritetne će nam skupine i nadalje biti oni u krugovima starijih, ali i među kroničnim bolesnicima, pa ćemo najprije nastojati »dovršiti« cijepljenje korisnika umirovljeničkih domova, točnije onih u objektima u kojima zbog objektivnih okolnosti, odnosno činjenice da je u prvom valu cijepljenja među njihovim korisnicima bilo bolesnih, to tad nismo mogli učiniti. Bude li sve išlo kako se nadamo da hoće, odnosno bude li terenska distribucija cjepiva nastavila teći življim tempom, već ćemo u narednim danima pokrenuti program organiziranog masovnijega cijepljenja za što smo u sjedištu krčkog Doma zdravlja namijenili prostorije turističke ambulante, koja se nalazi u prizemlju tog kompleksa i koja ima zaseban ulaz, pojašnjava dr. Nemet Strčić te poziva sve one koji to dosad još nisu učinili da se telefonskim putem jave svojim obiteljskim liječnicima te predbilježbe za skorašnje cijepljenje, a sve kako bi se što kvalitetnije, potpunije i učinkovitije kompletirale liste slijedom kojih će se potom zainteresirane za cijepljenje upućivati na samu vakcinaciju.

Dobra situacija

Od prve epidemiologinje otoka Krka doznali smo i da je, osim vijesti da bi se ovih dana napokon trebalo intenzivirati cijepljenje starijih i od kroničnih bolesti oboljelih otočana, dobra i ona da je u ovom trenutku na tom našem najnapučenijem otoku svega osam aktivnih slučajeva.

– U ovom trenutku tako na Krku od bolesti COVID-19 boluje šestero Krčana te po jedan stanovnik Vrbnika i Malinske. U dosadašnjem tijeku 2021. godine na Krku je sveukupno zabilježeno 109 oboljelih od bolesti uzrokovane koronavirusom, dok je u prošloj godini takvih slučajeva evidentirano 1.116. Ovi su brojevi vjerojatno i nešto veći jer je za očekivati da je među otočanima bilo i onih koji su bolest preboljeli, a da se nisu javili svom liječniku, pa nisu niti službeno evidentirani, završila je voditeljica otočne ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime