Općina Omišalj nudi sufinanciranje: Nabava trajnih nasada po 66 posto manjoj cijeni

Rasadnik P&B Hortikultura odobravat će 16 % popusta na maloprodajnu cijenu voćnih sadnica i loznih cjepova, a Općina će sufinancirati 50 % preostalog iznosa. Građani se mogu predbilježiti do 25. veljače te svoje sadnice kupiti između 1. i 19. ožujka

0
339

Na način kako se to proteklih godina činilo u većem dijelu krčkih lokalnih jedinica s ciljem poticanja poljoprivredne proizvodnje, Općina Omišalj je ovih dana pokrenula još jednu svoju akciju sufinanciranja nabave trajnih nasada – voćnih sadnica, maslina i loznih cjepova. Omišaljski će općinari u 2021. godini tako sufinancirati nabavu kvalitetnog sadnog materijala u suradnji s malinskarskim rasadnikom P&B Hortikultura. Kako ističu u lokalnoj upravi, spomenuti će rasadnik odobravati 16 posto popusta na maloprodajnu cijenu voćnih sadnica i loznih cjepova, a Općina Omišalj će k tome još dodatno sufinancirati 50 posto vrijednosti preostalog iznosa. Razliku do pune cijene sadnica, odnosno tek manji dio preostale vrijednosti osiguranih sadnica snosit će stanovnici općine Omišalj.

Trogodišnje masline od 52 do 60 kuna

Zahvaljujući popustu odobrenom od samog dobavljača sadnog materijala, ali i udjelu Općine u sufinaciranju cijene sadnica, Omišljani i Njivičari će i ovog puta moći računati na i više no povoljne cijene svojih zelenih vrtnih »prinova«. Jednoipogodišnje sadnice maslina sorti Oblica, Leccino, Pendolino, Frantoio, Maurino i Ascolana Tenera moći će se u sklopu ovog programa dobaviti po cijeni od svega 31,50 kuna po komadu, dok će one trogodišnje sadnice sorti Leccino, Pendolino, Ascolana Tenera i Cipressino, umjesto redovnih 125 kuna, korisnike tog programa stajati tek 52,5 kuna. Tri godine stare sadnice domaćih Oblica koštat će pak 60,90 kuna po komadu. Smokve će se kupovati po cijeni od samo 31,50 kuna, a voćke (jabuke, kruške, trešnje, dunje, breskve…) po i više no povoljnih – 18,90 kn po sadnici. Agrumi – limuni, mandarine, naranče i kumkvati otočanima će dostupni biti po cijeni 33,18 kuna, a lozni cjepovi stolnih i vinskih sorti po 9,24 kune.

Predbilježbe do 25. veljače

Predbilježbe u svrhu nabave voćnih sadnica i loznih cjepova već su započele, a određeno je i da će se taj postupak odvijati sve do četvrtka 25. veljače, do kada svoje želje i potrebe rasadničarima hortikulturnog centra u susjednoj općini trebaju najaviti svi za sadnju zainteresirani žitelji Omišlja i Njivica. S obzirom na trenutačno stanje vezano za pandemiju COVID-19, iz lokalne je uprave stanovnicima upućena i zamolba da svoju prijavu ovog puta obave preko računala, i to na način da potpisani i skenirani obrazac pošalju putem elektroničke pošte. Obrazac posredstvom kojeg se sadnice mogu naručivati svi zainteresirani za ovaj pozornosti i hvale vrijedan općinski program mogu pronaći u prilogu obavijesti o početku provedbe tog programa, na mrežnim stranicama Općine Omišalj (www.omisalj.hr). Svi oni koji zbog nekog razloga predbilježbe nisu u mogućnosti obaviti putem računala, spomenuti postupak mogu obaviti osobno u zgradi Općine radnim danima od 12 do 15 sati.

Po kućanstvu 165 kuna

Sadnice će se nakon predbilježbe moći kupiti u navedenom rasadniku, i to u razdoblju između 1. i 19. ožujka ove godine. Kao i dosad, pravo kupnje ima svaki punoljetni stanovnik općine Omišalj, izuzev osoba koje obavljaju poljoprivrednu djelatnost te obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja imaju status fizičke osobe ili obrtnika upisanih u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava. Moguća je predbilježba za najviše pet voćnih sadnica i 10 loznih cjepova po kućanstvu, a najviši je iznos sufinanciranja (također po kućanstvu) 165 kuna. Pri kupnji u rasadniku potrebno je predočiti osobnu iskaznicu. Sufinanciranje se obavlja do iskorištenja raspoloživih sredstava u proračunu.