Nakon turističke sezone kreću radovi na novoj omišaljskoj rivi. Evo kako bi trebala izgledati

Uređenjem će biti zahvaćeno oko 1.470 četvornih metara, a zahvati će uljepšati šire obalno područje koje Omišljani nerijetko koriste i za upriličavanje različitih kulturnih i zabavnih događanja, odnosno sportsko-rekreacijskih okupljanja

0
174

Posljednjih mjeseci u brojnim su otočnim mjestima pokrenuti radovi na sanaciji, rekonstrukciji, a ponegdje i kapacitativnom jačanju lučkih objekata.

Zahvati zajedno s kojima se često izvode i oni na uređenju pješačkih zona u njihovom neposrednom susjedstvu u pravilu se, posebice u dijelu koji se tiče s lukama »kontaktnih«, šetničkih zona, organiziraju i u djelo provode zahvaljujući suradnji Županijske lučke uprave Krk i jedinica lokalne samouprave s tog kvarnerskog otoka.

Radovi na jesen

Upravo će takvim zahvatima već ove jeseni u svojoj mjesnoj luci svjedočiti i žitelji najsjevernijeg krčkog lokalnog središta.

Općina Omišalj – izvijestili su ovih dana iz nadležnih službi te lokalne uprave – sa Županijskom lučkom upravom potpisala je Sporazum o zajedničkom financiranju projekta rekonstrukcije rive u Omišlju. Planirana vrijednost radova koji će uljepšati i funkcionalnijom učiniti javnu površinu u neposrednom dodiru s omišaljskom lukom zacrtana je na 3,5 milijuna kuna, a prema ugovorenom projektnom planu, bit će uređena, uljepšana i ambijentalno oplemenjena »javna površina djelom pješačke, a drugim djelom i kolno-pješačke namjene u funkciji naselja Omišalj i luke otvorene za javni promet županijskog značaja Omišalj«. Ukupna površina na kojoj će završetkom ove turističke sezone početi radovi rasprostire se na kojih 1.470 četvornih metara, a zahvati koji bi trebali krenuti ujesen, uljepšat će šire obalno područje koje Omišljani nerijetko koriste i za upriličavanje različitih kulturnih i zabavnih događanja, odnosno sportsko-rekreacijskih okupljanja.

Vela Jana i Porat

Planiranje budućih zahvata, kako smo već spomenuli, nije jedino na čemu se ovih dana radi unutar otočnih lučkih instanci. I ovih je dana, naime, u tijeku nekoliko obimom i vrijednošću ulaganja manjih, uglavnom sanacijskih zahvata unutar utjecajem mora, odnosno valova »nagriženih« krčkih luka i lučica. U luci Vela Jana na području Šotoventa nedavno su tako započeli radovi na sanaciji oštećenja obalnog zida.

Ugovorena vrijednost radova, zajedno s cijenom usluga stručnog nadzora, zahvat koji se ondje već neko vrijeme izvodi, iznosi nešto više od 177.000 kuna, a planirani rok završetka je početak travnja. U luci Porat su pak u poodmakloj fazi i radovi na sanaciji istezališta. Ugovorena vrijednost spomenutih zahvata je, također sa stručnim nadzorom, nešto više od 202.000 kuna, a krajnji je rok dovršetka radova 28. ožujka.

Spomenuta luka na području Općine Malinska-Dubašnica bit će mjestom realizacije i ponešto većih radova koji će u skorijoj budućnosti uslijediti kao rezultat nedavno u Bakru održanog potpisivanja ugovora s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Spomenutim ugovornim aktom čak 17,5 milijuna kuna bit će usmjereno projektima obnove luka i pomorskog dobra na području Primorsko-goranske županije, među kojima i prvoj fazi rekonstrukcije luke Porat. Ukupna vrijednost navedenog projekta, doznajemo iz ŽLU-a Krk, procijenjena je na 4,82 milijuna kuna, od kojih će resorno ministarstvo slijedom ugovora koji je u ime krčkog ŽLU-a ondje supotpisao ravnatelj Goran Lajnert, osigurati 3,9 milijuna kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime