STOŽER CZ PGŽ UVODI NOVE MJERE! Terase kafića samo do 19 sati

Ugostiteljski objekti će ipak ostati otvoreni, ali će njihovo radno vrijeme biti – samo do 19 sati! Predlaže se i nošenje maski na otvorenom u svim slučajevima gdje nije moguće osigurati razmak.

0
118

Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije na današnjoj izvanrednoj sjednici, koja je sazvana na inicijativu župana Zlatka Komadine, zbog velikog porasta novooboljelih donio je prijedlog novih strožih epidemioloških mjera.

U PGŽ je u protekla 24 sata utvrđeno čak 611 novozaraženih koronavirusom, pa je trenutno u PGŽ 3029 Covid-19 pozitivnih osoba, izvijestio je ranije danas županijski Stožer Civilne zaštite. U KBC-u Rijeka umrle su tri osobe. Testirano je 1685 osoba, a pozitivnih je bilo 36,3 posto.

Kako je izvijestio načelnik Stožera Mladen Šćulac predlaže se zabrana svih javnih događanja i okupljanja, ograničenje privatnih druženja na najviše osam osoba iz dva domaćinstva, ograničava se rad terasa ugostiteljskih objekata do 19 sati, s najavom potpunog zatvaranja slijedeći tjedan ukoliko se ne smanji rast novih slučajeva.

Također se zabranjuje rad svih sportskih, fitness i rekreacijskih dvorana te ograničava broj kupaca u trgovačkim centrima na maksimalno 10 na 100 četvornih metara.

Na online nastavu u potpunosti prelaze svi fakulteti osim Medicinskog i Fakulteta zdravstvenih studija koji pomažu zdravstvenom sustavu te se traži strogi nadzor poštivanja mjera u javnom prijevozu, trgovačkim i ugostiteljskim objektima.

Predlaže se i nošenje maski na otvorenom u svim slučajevima gdje nije moguće osigurati razmak.

Na pitanja novinara načelnik županijskog Stožera CZ  rekao je da se nije razmatralo dodatno ograničenje misnih slavlja, jer je na snazi ograničenje broja vjernika prema površini crkve.

Šćulac je istaknuo da je ovo samo blaži paket mjera u odnosu na onaj koji se priprema za sljedeći tjedan, ako se ne smanji ogroman rast broja oboljelih.

Britanski soj koronavirusa najčešći, oko 70 posto 

Voditelj epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrica Rončević izvijestio je da su među pripremljenim mjerama za županiju obustava rada svih trgovina čija roba nije neophodna, obaveza nošenja maski na otvorenom, na mjestima gdje se ne može osigurati razmak među ljudima od dva metra te posljedično potpuno zatvaranje terasa.

Epidemiolog Rončavić pozvao je ljude na odgovorno ponašanje, kako bi se izbjeglo donošenje ovako rigoroznih mjera.

Naglasio je kako se virus širi uglavnom lokalnom transmisijom, a da se ne zna gdje se osoba zarazila, tako da je mnogo manjih žarišta.

Ravnatelj županijskog NZJZ Vladimir Mićović istaknuo je da je trend porasta udjela pozitivnih osoba među testiranima zabrinjavajući, kao i sve više pacijenata oboljelih od covida-19 hospitaliziranih u KBC-u.

Potvrdio je da je britanski soj koronavirusa sada najčešći od utvrđenih koronavirusa, i da ga je prema procjeni oko 70 posto. To je jedan od uzroka ovako naglog širenja, rekao je.

Donijete mjere bit će upućene na odobrenje Nacionalnom stožeru civilne zaštite. Očekuje se da stupe na snagu od petka 2. travnja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime