Diletantizam i sustavno uništavanje baštine i krčke luke

Nezavisni vijećnik Goran Marević javio nam se s vrlo zanimljivim tekstom o nebrizi ŽLUK-a i Grada Krka

0
900
Ribarski mul 2000.
Ribarski mul 2000.

Ravnatelj ŽLU Krk Goran Lajnert, kojega građani Krka s kojima razgovaram smatraju najnesposobnijim od svih dosadašnjih čelnika ŽLUK-a, nije na vrijeme započeo s provedbom potrebnih postupaka za radove na krčkom tzv. ribarskom mulu na kojem su radovi popločavanja trebali započeti još u studenom 2020. Radovi su počeli tek oko Uskrsa 2021.

Ne mogu se sjetiti niti jednog opravdanog razloga za takav tajming u jednom turističkom središtu, osim da se tik pred lokalne izbore potaknu napisi i izjave o tobožnjoj brizi za krčku luku kojima će se Lajnertov i Komadinin partner Darijo Vasilić moći hvaliti, obzirom da Grad Krk sudjeluje u provođenju i financira čak 50% vrijednosti svih projekata ŽLUK-a na području grada Krka mada ŽLUK ionako ima zadaću to činiti vlastitim sredstvima.

Novootkriveni arheološki nalazi već su više puta otkrivani pa zataškani

Ovog mjeseca su prilikom radova na mulu otkriveni ostaci opločenja stari nekoliko stoljeća, što je bilo posve očekivano obzirom na arheološke studije i ranije pronađene nalaze na ribarskom mulu.

Kako su trenutni radovi zaustavljeni zbog potrebe istražnih konzervatorskih radova, jasno je da ni ovu sezonu (kakva god bila) krčka luka neće dočekati spremna za prihvat brodica i šetača.

Zašto su ravnatelj Lajnert i gradonačelnik Vasilić zanemarili činjenicu da postoji velika vjerojatnost arheoloških nalaza i da u radove treba krenuti pravovremeno, pitanje je na koje vjerojatno nikada nećemo dobiti odgovor, kao ni na brojna druga pitanja koja su im postavljena što javno što službenim putem.

Iz dosadašnje prakse, može se pretpostaviti da je namjera bila izvesti radove sukladno dogovorenom tajmingu, a eventualno pronađene arheološke nalaze zataškati i uništiti kako ne bi poremetili planiranu dinamiku.

Početkom 2000-tih godina, kada su Grad Krk i Vecla d.o.o. investirali u sanaciju zapadnog zida ribarskog mula (radove je izvodio GP Krk kao i ove u 2021.), prilikom kopanja energetskog kanala pronađeni su ostaci srednjevjekovnog mula identični onima nađenima sad na sredini mula.

Nalaz tada nije sačuvan nego je raskopan i uništen kako bi se “uspješno” proveli zacrtani radovi.

Iz tog razloga sad arheolozima nedostaje “čitava slika” drevnog mula, a gradu Krku vrijedna baština, jer je nečijom odlukom i u dogovoru uništen cijeli zapadni dio, što nije samo nesavjesno nego i protuzakonito djelo!

O tome su saznanja imali i ravnatelj i gradonačelnik i članovi Upravnog vijeća ŽLU Krk.

Saznanja su imali i o tome da se arh. istraživanja u luci Krk kojih je zaključak da nisu potrebne posebne mjere zaštite osim konzervatorskog nadzora, odnose samo na produženje gatova a ne npr. i na korijen ribarskog mula.

Ravnatelj Lajnert je zataškavanjem izvješća o podvodnim arh. istraživanjima doveo u zabludu Konzervatorski odjel u Rijeci, kako bi se ubrzali radovi i smanjili troškovi iduće sanacije – sanacije istočne strane mula koja je vršena u 2019. i 2020. godini.

Kulturna baština “grada povijesti i kulture” nije u opisu posla našeg gradonačelnika

I tada su opet pronađeni vrijedni arh. nalazi, ovaj put ostaci drvenih greda/pilota srednjevjekovnog krčkog mula, no ni oni nisu bili prijavljeni konzervatorima sukladno zakonu, nego su djelomično ili potpuno uništeni i odvezeni na nepoznatu lokaciju! Sve to samo kako bi se radovi sanacije koji su ionako kasnili zbog poslovične nesposobnosti ŽLUK-a mogli odvijati neometano od Ministarstva kulture odnosno konzervatora.

Te su nalaze slučajno opazili građani dok se planirao njihov odvoz, te su o tome obavijestili nadležne službe i mene kao  vijećnika Nezavisne liste Krk u Gradskom vijeću, te sam na sjednici u prosincu 2019. postavio pitanje gradonačelniku jesu li pronađeni ostaci drevne krčke luke prijavljeni Ministarstvu kulture i vrši li se konzervatorski i arheološki nadzor nad radovima na mulu.

Također sam zahtijevao da se nalazi maksimalno sačuvaju i adekvatno pohrane kako bi jednog dana bili izloženi u gradskom muzeju ili na neki drugi način prikladan gradu bogate maritimne povijesti.

Nakon punih mjesec dana (točno na posljednji dan poslovničkog roka za odgovor), Vasilić je dostavio odgovor kako to pitanje – nije u djelokrugu gradonačelnika.

Osobno se uopće nije očitovao o problemu, pa čak ni mišljenjem treba li nalaze sačuvati i izložiti u Krku.

Kulturna baština grada Krka eto nije u opisu posla gradonačelnika!

Umjesto odgovora, čelni čovjek “grada povijesti i kulture” priložio je samo dopis ravnatelja ŽLUK-a u kojem se ovaj poziva na istraživanje iz 2014. i prilaže svoju prepisku s konzervatorima koja se uopće ne odnosi na postavljeno pitanje.

Zapravo očekivano, na vrlo konkretan upit što je s vrijednim nalazima i jesu li prijavljeni Ministarstvu nije dao odgovor ni Lajnert ni Vasilić.

Zahvaljujući lijepom vremenu, mnoštvu proljetnih šetača na rivi i velikom obujmu nalaza, teško je bilo i ovaj put sakriti ostatke srednjevjekovnog mula, pa je iz medija vidljivo da će se “bogata povijest grada Krka” sada koristiti kao opravdanje za nesposobnost ŽLU Krk, nebrigu gradonačelnika za grad i kao razlog za kašnjenje radova.

Nadam se da će barem ono što do sad već nije uništeno, biti adekvatno sačuvano i dostojno prezentirano kako to Krk i zaslužuje, a ne zatrpano šutom, devastirano i zaboravljeno kao brojni dosadašnji nalazi samo zato jer su u Krku prioriteti uvijek investitorski, čak i kada se to kosi sa zakonima Republike Hrvatske i na štetu je javnog interesa.

Uz neminovno kašnjenje radova, ceh na kraju opet plaćaju građani

Nažalost, zbog svih dosadašnjih zataškavanja i zaobilaženja propisa, sada će doći na naplatu takav rad ŽLUK-a i Grada Krka.

Neminovno kašnjenje završetka trenutnih radova na ribarskom mulu, za kojega je ranijim podmorskim istraživanjima pretpostavljeno da će doći do pronalaska arheoloških nalaza  (što je poznato spomenutom dvojcu kao  i članovima Upravnog vijeća), moglo se izbjeći da su se poštivale sve procedure proteklih godina i pravovremeno kvalitetno planirali radovi na ribarskom mulu i krčkoj rivi.

Sada će doći do dodatnih troškova jer će radovi iziskivati znatnija financijska sredstva nego je planirano, mul će biti raskopan tko zna do kada i nedostupan građanima i posjetiteljima, Krčani koji na mulu imaju vezove do daljnjega su bez njih a nautičari su također ostali bez vezova jer ribarski mul neće biti u funkciji barem do početka sezone ako ne i duže.

Rezultat je to nesposobnosti i nebrige Županijske lučke uprave Krk i vodstva Grada Krka, koje MI stanovnici Krka plaćamo našim novcem!

Plaćamo i njih osobno i njihov nedostatak vizija koje nam nameću u obliku loših projekata kako bi eto ostavili dojam da nešto rade.

Bilo bi manje štete da ne rade ni to.