U Vrbniku oformljeno udruženje vinara Kvarnera: Združenim snagama kreću u osvajanje tržišta

Cilj udruživanja je promocija vina autohtonih kvarnerskih vinskih sorti - žlahtina, belica, jarbola, gegić, trojščina i sansigot

0
225

Udruga »Žlahtina vinogradari i proizvođači vina«; Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju autohtonih proizvoda i izvornih običaja »Kvarnerska kvaliteta« i Zadruga vinara Proizvođačka organizacija »Vina Kvarnera« čine u Vrbniku oformljeno neformalno Udruženje vinara Vina Kvarnera (eng. Kvarner Wines), udruženje koje okuplja vinogradare i proizvođače vina iz vinogradarske regije Kvarner koja obuhvaća vinogorja Opatija-Rijeka-Vinodol, Krk, Rab, Cres-Lošinj i Pag.

Predsjednik Udruženja vinara Vina Kvarnera je vinar Ivica Dobrinčić, a tajnik organizator vinskih festivala i promotor autohtonih kvarnerskih sorti dr. sc. Žarko Stilin.

– Cilj udruživanja u Vina Kvarnera je promocija vina autohtonih kvarnerskih vinskih sorti od kojih su najpoznatije žlahtina, belica (kupaža autohtonih sorti verdić, mejsko, divjaka, jarbola, brajkovac), jarbola, gegić, trojščina i sansigot.

Izuzev promocije, Udruženje će se baviti i edukacijom o kulturi stola, odnosno kušanju vina organizirajući okrugle stolove, predavanja i znanstvene skupove te promocijom proizvoda s područja vinogradarske podregije Kvarner u suradnji s članovima i partnerima kao eno-gastronomske destinacije u kojoj se proizvode vrhunska vina, doznajemo iz novoosnovanog Udruženja vinara Vina Kvarnera.

Plan Udruženja je u rad uključiti i ostale proizvođače kvarnerskih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, prvenstveno one zaštićene poput maslinova ulja s Krka i Cresa, Krčkog pršuta, krčkog i grobničkog sira, bakarskog baškota, goranskih likera ali i proizvođače čokolade i slastica kako bi se Kvarner cjelovito predstavio kao gastro meka, a u konačnici uključiti i restorane, udruge, turističke agencije, vinske stručnjake i novinare.

– Ovo udruženje je vinarima iz vinske regije Kvarner bilo potrebno kako bi snažnije nastupili na tržištu i promovirali svoje proizvode i svoj rad. Inicijalno se u rad uključilo nas 11 vinara, a očekujemo uključivanje i ostalih vinara i vinskih udruga te ostalih proizvođača prehrambenih proizvoda s područja vinske regije Kvarner.

Samo snažnim udruživanjem i zajedničkim nastupom možemo stvoriti kvalitetan proizvod. Kao i u dosadašnjem radu očekujemo i dalje snažnu potporu institucija. Naša autohtona vina moraju biti zastupljena u svim ugostiteljskim objektima na našem području.

Trudit ćemo se zajedničkim aktivnostima i promocijom promovirati cijelu regiju i sve proizvođače te naš primorski mentalitet i način života, rekao je Ivica Dobrinčić, predsjednik Udruženja vinara Vina Kvarnera.

Vinska slika Kvarnera

Na području Kvarnera proizvede se na godišnjoj razini više od 2 milijuna litara vina, a prema podacima iz HAPIH-a zasađeno je više od 200 hektara vinograda od čega je oko 150 hektara zasađeno sortom žlahtina.

Gotovo svi proizvođači Vina Kvarnera proizvode pjenušce, te je regija na trećem mjestu u proizvodnji pjenušaca u Hrvatskoj s godišnjom proizvodnjom od preko 50.000 boca pjenušaca.

Članovi Udruženja

Članovi udruženja su: Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ružić (Zvoneća), Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Plovanić vina (Kastav), Eko selo Selce d.o.o. – Grand Village Estate, Pavlomir d.o.o. – Vinska kuća Pavlomir (Novi Vinodolski), Estate Winery d.o.o. – Vinarija Katunar (Vrbnik), Gospoja p. z. – Gospoja (Vrbnik), Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kuća vina Ivan Katunar (Vrbnik), Obrt za vinarstvo i rasadničarstvo Šipun – Vinarija Šipun (Vrbnik), Poljoprivredna zadruga Vrbnik, Ugostiteljstvo i trgovina “Nada” (Vrbnik),
Cissa d.o.o.- Boškinac (Novalja).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime