Krk postaje oaza za downhill entuzijaste: ‘Najveći je gušt sjuriti se niz strme pastirske staze’

Svojim trudom deseci mladih otočana uspjeli su na području brda Treskavac stvoriti cijeli sustav downhill staza, dio kojih je uređen s puntarske, a dio i s bašćanske strane brda, a odradili su i njihovo markiranje i promoviranje

0
513

Da je brdski biciklizam na Krku posljednjih godina iznimno popularan te da taj kvarnerski otok, zahvaljujući svojoj sad već 500 kilometara dugoj, razgranatoj mreži atraktivnih biciklističkih staza postaje pravom mekom ljubitelja različitih oblika guštanja u »prašinarenju« dojmljivim pejzažima Bodulije – nije više neka tajna.

A nije novost ni da je taj atraktivan sport koji su otočani davno prigrlili i krenuli razvijati kao logičnu nadopunu svoje outdoor ponude, odavno prestao biti »rezerviran« samo za gostujuće ljubitelje brdskog biciklizma. Da je korijenje tog atraktivnog sporta, čak i u onom njegovom najizazovnijem, adrenalinom najnabijenijem trail, a posebice »spustaškom« obličju, prodrlo duboko u kamenito tlo otoka Krka, potvrdili su nam dečki iz ne tako davno osnovanog, puntarskog Brdskobiciklističkog kluba Mirakul. Njegov predsjednik, Hrvoje Marjanović, u društvu s direktorom TZ-a Općine Punat i također članom kluba, Brankom Karabaićem, predstavio nam je to relativno novo otočno udruženje kojim je, nakon desetak godina okupljanja, druženja i guštanja u bicikliranju, skupina lokalnih zaljubljenika u taj sport sad i formalizirala svoje aktivnosti.

– BBK Mirakul osnovali smo 2019. godine, želeći rad, trud i htijenja naših svakim danom sve brojnjih članova podići na višu razinu. Grupicu nas s područja Punta i Baške zapravo je spojilo upravo brdo koje dijeli naša mjesta, područje Treskavca i njegova šireg okružja. Upravo u njegovim ljepotama, točnije u izazovima spuštanja niz njegove strmine zapravo smo spontano, i jedni i drugi počeli uživati pred podosta godina. Izazov jurnjave duž strmih pastirskih staza i starih, povijesnih, do našeg »dolaska« dobrim dijelom već zaraslih klanaca s vremenom nas je povezao, a malo potom i motivirao da krenemo najprije organizirano krčiti, a potom i uređivati nove spustne poteze. Čista ljubav prema ovom adrenalinom nabijenom sportu, uz ogromne količine entuzijazma i s njime povezane spremnosti na nimalo lagan, volonterski terenski rad, poveću skupinu nas Puntara, Bašćana i naših prijatelja s cijelog otoka Krka potakla je na ustrajno djelovanje čije plodove, kaže nam Marjanović, sad iz dana u dan svi uživamo. Rast i zamah downhill brdskog biciklizma koji smo, djelujući isključivo »za svoj gušt«, na neki način ovdje potakli, počeo je donositi rezultate pa, osim što smo sebi stvorili kvalitetnu terensku infrastrukturu, te smo sadržaje sad posredstvom usmene predaje i društvenih mreža približili i brojnim hrvatskim, pa i inozemnim ljubiteljima ovog sporta.

Produljenje sezone

A da taj dio otoka Krka već i u europskoj javnosti postaje prepoznat kao bogom dana oaza guštanja u najekstremnijem, najzahtjevnijem i najizazovnijem obliku biciklizma, postvrdio nam je i direktor TZ-a Punat, Branko Karabaić, i sam pasionirani ljubitelj brdskog biciklizma. – I kao Puntara, i kao turističkog djelatnika, veseli me spoznaja o ovom, sad već sve razvijenijem obliku sportsko-rekracijske ponude na našem području, tim više što je upravo ova vrsta ponude odnedavno označena i strateški važnim segmentom našeg otočnog turističkog proizvoda, elementom na čijem se razvijanju čine i konkretni organizirani iskoraci u cilju produljenja sezone, čak i stvaranja temelja za cjelogodišnji turizam, ističe Karabaić.

Skupina mladih, pasioniranih ljubitelja ovog prilično ekstremnog dijela biciklističkog sporta pokazala nam je da se uz puno ljubavi i prednosti onome što voliš uistinu mogu učiniti čuda, čak i u doba pandemije i ograničenja koja su im otežala njihova preklani pokrenuta nastojanja omasovljavanja članstva kluba i organizacije natjecanja. Članovi Mirakula tako su prošlu godinu, osim za vlastito guštanje u čarima jurnjave duž strmih i kamenitih brdskih poteza iznad Punta, Baške i Stare Baške, uglavnom iskoristili za uređivanje novih staza, krčenje dodatnih poteza još donedavno zaraslih klanaca, kao i za pažljivu, u okoliš uklopljenu izgradnju staznih elemenata poput skakaonica i sličnih »objekata« koji njihove spustove čine još izazovnijima. Svojim trudom deseci mladih otočana uspjeli su na tom dijelu otoka stvoriti cijeli sustav downhill staza dio kojih je uređen s puntarske, a dio i s bašćanske strane brda koje dijeli te dvije općine. U okolici Punta uređene su downhill staze Runtele i Vela Draga, a radi se i na stazi Klanac. U Baški su pak uredili stazu Portafortuna, no radi se na još nekoliko atraktivnih poteza. I ne samo to – u dogovoru s lokalnim turističkim instancama odradili su velik posao i na njihovom markiranju i promoviranju, većim dijelom posredstvom društvenih mreža i online komunikacije, zahvaljujući čemu za ovu jedinstvenu ponudu danas zna cijela Hrvatska.

Medalje i otočna liga

Osim izgradnje svog kluba i stvaranja te održavanja infrastrukture na kojoj bi im danas mnogi mogli zavidjeti, otočni su se »spustaši« organizirano uključili i u brojna takva natjecanja, čak i nacionalno prvenstvo na kojem su odmah po svom »izlasku na scenu« ostvarili odlične uspjehe. – Već u prvoj godini postojanja kluba osvojili smo ekipno treće mjesto na Prvenstvu Hrvatske, ali i više pojedinačnih medalja koje su uz mene još kući donijeli i moj brat Domagoj te Edi Barbalić iz Baške, inače i dopredsjednik kluba. Iznad Punta smo 2019. organizirali i prvo izdanje našeg otvorenog klupskog natjecanja »Runtele Challenge« koje je već u svojoj premijeri privuklo mnoge ljubitelje ovog sporta. Takva događanja planiramo upriličavati i u budućnosti, naravno, kad nam to omoguće epidemiološke prilike, a već ovog proljeća, bude li to bilo moguće, Mirakul na »svojim« stazama počinje upriličavati prvo izdanje »Downhill lige otoka Krka«. – Plan nam je organizirati veći broj takvih natjecanja na svim stazama koje smo dosad uspjeli urediti, a vjetar u leđa daju nam i naši sve brojniji podupiratelji koji, prepoznajući vrijednost onog što radimo, sad polako staju iza nas, kaže Marjanović, ne skrivajući da bi klubu dobro došla i »konkretnija« podrška sponzora dio kojih je, uključujući i Marina Punat Grupu, već stao iza njih. Jačanje sponzorske podrške, kaže, olakšalo bi ugošćavanje i nekih većih, međunarodnih natjecanja, a Karabaić dodaje kako bi se time nedvojbeno ojačala i upotpunila i turistička ponuda Punta, Baške i cijelog otoka Krka, posebice u pred i posezoni, što je prepoznao i TZ Punta koji čvrsto stoji iza »svojih« biciklista. –

Uvjeti za ovaj sport ovdje su upravo idealni, prirodne ljepote i neponovljivi pejzaži spoja krša i mora koji okružuju ove staze čine ih možda i najaktraktivnijima u našem okružju, a brojnost onih koji vole ovaj sport razlog je da svemu ovome i kao turistička privreda usmjerimo dodatnu pažnju, zaključuje Karabaić naglašavajući da nije čudo što se sve otočne turističke zajednice danas vrlo ozbiljno i složno okreću razvijanju tog segmenta otočne turističke ponude.

Vremenske prilike nebitne

Sport kojim se bavimo ne ovisi o vremenskim prilikama. Utrke kakve vozimo održavaju se i po suncu i po kiši, i u prašini i blatu, ljeti i zimi, i to stoga što svaki dio godine i s njime povezani uvjeti na stazi nosi svoje izazove, ali i ljepote, otkriva nam Marjanović. Vožnje spusta i downhill utrke, uz atraktivnost i izazovnost, nose i svoje opasnosti kojih smo svi svjesni. Od mogućih ozljeda nastojimo se zaštititi nošenjem zaštitne opreme. Naravno, ključ svega je vozačka vještina, ali i posebni bickli prilagođeni najzahtjevnijm terenima i opterećenjima kojima su neprestano izloženi za jurnjave kamenitim spustevima i tijekom skokova koje izvodimo, a cijene im se kreću od 2 tisuće eura naviše. S običnim, »konvencionalnim« brdskim biciklom nije preporučljivo niti pokušati krenuti tim stazama. Osim opasnosti za vozača, vožnja tako zahtjevnim terenom predstavljala bi i krajnje opasan test bicikla koji bi se, vrlo vjerojatno, već nakon kojeg metra na takvom terenu – uništio.

Edukacija vodiča, radionice, biciklijade

Iako je downhill bio i ostao u centru naše pažnje, danas se članovi našeg kluba bave zapravo svim oblicima biciklizma pa u tom smjeru želimo i nadalje razvijati svoje aktivnosti, kaže nam Marjanović. Trenutno smo jedini biciklistički klub na našem otoku zbog čega se, dijelom i na poziv turističkih adresa iz naših mjesta, okrećemo i organiziranju svih ostalih, čak i onih skupnih, rekreativnih oblika biciklizma. Nekolicina članova, upravo na inicijativu našeg TZ-a, uključila se i u provedbu programa edukacije licenciranih biciklističkih vodiča pa ćemo i u tom smislu odskora biti na raspolaganju svima koji žele graditi taj oblik turističke ponude, zaključili su Marjanović i Karabaić dodajući da će se uskoro u organizaciji Mirakula početi održavati i biciklijade te djeci i mladima okrenute brdsko-biciklističke radionice, naravno prilagođene uzrastu i mogućnostima polaznika.