Riječki aerodrom ovog ljeta sa samo 11 međunarodnih linija: Rekord iz 2019. će teško uskoro ponoviti

Najveći broj linija prema Rijeci ovog će ljeta (baš kao i prijašnjih sezona) imati njemački Eurowings

0
633

Zračna luka Rijeka objavila je preliminarni red letenja u kojem aviokompanije najavljuju svega 11 međunarodnih linija prema 10 odredišta u Europi za ovu ljetnu sezonu s otoka Krka, javlja portal Croatian Aviation.

“Najveći broj linija prema Rijeci ovog će ljeta (baš kao i prijašnjih sezona) imati njemački Eurowings, koji planira 5 linija: iz Berlina, Dusseldorfa, Hamburga, Kölna i Stuttgarta.

Prvi ovogodišnji međunarodni redovni let prema Rijeci najavljen je za subotu, 29. svibnja iz Dusseldorfa, zrakoplovom tipa A319.

Eurowings planira značajno manji broj tjednih letova prema Rijeci u odnosu na sezonu 2019., što je i logično s obzirom na gobalnu pandemiju:

  • linija Berlin – Rijeka – Berlin najavljena je od kraja lipnja do kraja listopada, dva puta tjedno, četvrtkom i subotom.
  • linija Düsseldorf – Rijeka – Düsseldorf prometovat će od 29. svibnja, jednom tjedno, subotom, a od početka srpnja uvodi se i drugi tjedni let, srijedom.
  • linija Hamburg – Rijeka – Hamburg u planu je od kraja lipnja, tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i subotom, dok je linija iz Kölna najavljena dva puta tjedno, utorkom i subotom.
  • linija Stuttgart – Rijeka – Stuttgart prometovat će dva puta tjedno, četvrtkom i subotom, od početka srpnja do sredine listopada.

Nizozemska Transavia u 2018. godini pokrenula je promet prema Rijeci na liniji iz Eindhovena, a ista je bila u prometu i u ljeto prošle godine. Početak prometovanja se očekuje tek u srpnju, no kompanija od tada planira prometovati prema Rijeci čak četiri puta tjedno, svakog utorka, četvrtka, subote i nedjelje.

Dugogodišnji partner Zračne luke Rijeka, Air Baltic, svoju sezonsku liniju iz Rige planira uvesti također tek u srpnju. Najavljena su dva leta tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom. Ova je kompanija u veljači prošle godine najavila uvođenje linije između Rijeke i Vilniusa, no do realizacije nije došlo iz vrlo jasnih razloga – pandemije COVID-19.

Nova linija Lufthanse iz Frankfurta trebala je započeti s prometom u svibnju, no odgođena je za početak srpnja. Lufthansa će prema Rijeci prometovati jednom tjedno, subotom.

Linija München – Rijeka – München na kojoj prometuju dva avioprijevoznika, Lufthansa i Croatia Airlines, najavljena je od kraja lipnja. Croatia će na njoj prometovati tri puta tjedno, utorkom, četvrtkom i nedjeljom, a Lufthansa subotom.

LOT je prošlog ljeta uveo liniju između Rijeke i Varšave, letovi su najavljeni od 19. lipnja, također jednom tjedno, subotom.

Sudeći prema trenutnom rasporedu, u Rijeci će najprometnije biti subotom, kada se očekuje čak 9 operacija zrakoplova na međunarodnim linijama, no ostali su dani u tjednu izrazito slabi: tek dva međunarodna leta ponedjeljkom, srijedom i nedjeljom, tri utorkom, pet četvrtkom, a trenutno nema najavljenih letova petkom!

U odnosu na 2019., godinu prije izbijanja globalne pandemije, Rijeka je ostala bez nekoliko linija. S Kvarnera ove godine neće biti moguće direktno putovati prema Londonu (u 2019. dvije linije, prema Stanstedu i Gatwicku), Marseilleu (Volotea), Beogradu (Air Serbia), Stockholmu i Brusselsu (Ryanair), Tel Avivu (Arkia) i Hannoveru (Eurowings), a u objavljenom rasporedu nema ni redovnih charter linija iz Pariza i Košica koje su prometovale u ljeto 2019. godine.

Rijeka je u 2019. godini uspjela po prvi puta dostići brojku od 200 tisuća putnika u jednoj godini, no već je 2020. godine zabilježen nagli pad zbog utjecaja pandemije – kroz ovu je zračnu luku prošle godine prošlo svega 27.680 putnika. S obzirom na preliminarni raspored i skromne najave aviokompanija, očito je da ni ove godine broj putnika u riječkoj zračnoj luci neće biti velik.

Valja naglasiti da pored spomenutih 10 međunarodnih odredišta, riječka zračna luka još ima i direktne linije prema Osijeku, Splitu i Dubrovniku u sklopu PSO programa. Navedene linije prometuju dva puta tjedno kroz cijelu godinu.

Tako će biti sve dok jedan avioprijevoznik ne odluči povezati Zračnu luku Rijeka s velikim europskim čvorištem, kao što su London, Frankfurt, Amsterdam ili Pariz, minimalno tri puta tjedno, kroz cijelu godinu, pišeCroatian Aviation