Slavlje u OŠ Malinska-Dubašnica: Školska himna i bilten u čast prvog jubileja

Kako bi dostojno obilježili godišnjicu izdvajanja iz jedinstvene otočne škole, učenici su osmislili stihove himne, učitelj Davor Burlović ih je uglazbio, a otpjevao školski zbor. Izdan je i vrijedan bilten, a učenici i učitelji zajednički su uredili panoe i okoliš škole

0
588

MALINSKA – Poseban trenutak za svaku školu svakako je proslava njezina dana, a ove je godine taj dan u Osnovnoj školi Malinska-Dubašnica bio još posebniji s obzirom na to da je ta otočna obrazovna ustanova s ponosom proslavila petu obljetnicu svog osamostaljenja – izdvajanja iz dotad zajedničke, objektivno prevelike i učenicima prebrojne, jedinstvene krčke škole.

– Tijekom godina djelovanja malinskarske škole, istakla je njezina ravnateljica prof. Nedeljka Turčić, stasale su generacije učenika u čijem su odrastanju i sazrijevanju svoj doprinos dali mnogobrojni predani učitelji. A »naglasak« na povezanost između učenika i učitelja istaknuo se upravo u projektnom tjednu i »glavnom događaju«, proslavi Dana škole. Ovih dana provedene aktivnosti redom su bile u duhu prisjećanja na pet godina samostalnog rada, ali i čuvanja uspomena na povijest koja tamošnje osnovce i prosvjetare povezuje i određuje u njihovim planovima za budućnost te u zajedničkom osmišljavanju i stvaranju ugodnog okružja za igru i učenje. Za tu su prigodu učenici među ostalim osmislili stihove nove školske himne, dok su učitelji sve uspjehe i aktivnosti objedinili u zanimljivom školskom biltenu, koji će uskoro biti dostupan i na internetskim stranicama škole. Zajedničkim su snagama mali i veliki »školarci« prionuli i uređivanju panoa i školskog okoliša.

Odabrano pet radova

Natječaj za osmišljavanje školske himne proveden je početkom travnja u virtualnoj knjižnici na Yammeru. Na natječaj su pristigli stihovi četrnaestero učenika, a školsko je povjerenstvo odabralo i prilagodilo pet najboljih radova čiji su autori Adi Bećirović, Jan Maslać i Anton Milčetić (4. b), Paola Ivana Medved (6. b) i Dado Husić (7. a).

– Zahvaljujemo svim učenicima na sudjelovanju te posebno pohvaljujemo one čija će imena i stihove generacije naših učenika zauvijek pamtiti. Stihove himne uglazbio je učitelj Glazbene kulture Davor Burlović, a otpjevao ih je zbor učenika od 3. do 8. razreda, rekla je prof. Turčić, ističući da sada svi s nestrpljenjem iščekuju prigodu u kojoj će svoju školsku himnu osnovci moći uživo premijerno otpjevati pred širom publikom. Polaznici recitatorske skupine svojim su slavljeničkim nastupom pak zaključili svoj proteklih tjedana održavani ciklus minipriredbi koje su marljivo stvarali od početka nastavne godine, a učiteljice razredne nastave i produženog boravka uredile su sa svojim učenicima školske panoe. Prigodni niz aktivnosti usmjeren je bio i na uređivanje školskoga okoliša, a ideja o oslikavanju zida i iscrtavanju igara na platou pod kestenima rodila se još prije dvije godine, no okolnosti su usporile realizaciju, otkrila nam je naša sugovornica.

Vrijedna uspomena

Obilježavanje pete obljetnice samostalnog rada stoga se ukazalo kao odlična prilika za provođenje ideja u djelo pa su tako zid nasuprot glavnom ulazu ukrasili učenici 5. b razreda, polaznici produženog boravka i članovi čitateljskoga kluba. Pod kestenima u dvorištu škole učenici 4. b, uz svoju učiteljicu Anamariju Čubranić, oslikali su šahovsku ploču te igru Zmije i ljestve, dok su učenici 3. b razreda uz učiteljicu Anu Mariju Šviderski-Jurinjak ondje izradili igralište za igru »školica«. Uspomena na ovu, svima nama vrijednu i dragu obljetnicu, ali i svjedok današnjeg vremena za buduće generacije, svakako će biti i naš školski bilten za čije su tekstove zaslužne učiteljice Marija Iličić i Simona Šamanić Ježabek, zaključila je ravnateljica ne zaboravivši ni u ovoj prigodi na zahvaliti svima koji školu pomažu u njezinim projektima i programima, a posebice Općini Malinska-Dubašnica i, naravno, osnivačima, predstavnicima Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a.