U dom Mali Kartec stigao šleper pun vrijedne opreme

Zahvaljujući pristigloj donaciji, usluga krčkog doma za starije i nemoćne sada je kvalitativno ojačana s devet električnih kreveta, 15 bolničkih ormarića te s više od 60 setova stolova i stolica te fotelja, a slične će donacije stići i u ostale hrvatske biskupije i nadbiskupije

0
677

Krčkom domu za starije i nemoćne osobe Mali Kartec stigla je velika i vrijedna donacija. Tegljač ispunjen električno upravljanim bolničkim krevetima, ormarićima, stolovima i stolicama, u spomenutu je ustanovu socijalne skrbi pristigao posredstvom donacijskog programa Hrvatskog Caritasa kojim se korisnicima pomoći Caritasove mreže u Hrvatskoj doprema namještaj i oprema osigurana suradnjom spomenute crkvene humanitarne organizacije, Katoličke misije u Bruxellesu i nekoliko socijalno-zdravstvenih ustanova u belgijskom gradu Gentu.

– Donaciju koju je Caritas Krčke biskupije sa zadovoljstvom i zahvalnošću primio, istog smo dana »preusmjerili« put našeg doma za starije i nemoćne osobe, kojemu je skrb o korisnicima njegovih usluga sad kvalitativno »ojačana« s devet električnih kreveta, 15 bolničkih ormarića te s više od 60 setova stolova i stolica, odnosno fotelja, predstavio nam je Robert Brozić, projektni koordinator Caritasa Krčke biskupije.

Još tri pošiljke

Na ovaj način, nastavio je naš sugovornik, biskupijski Caritas pridonosi lokalnoj zajednici u vidu podizanja kvalitete života osoba treće životne dobi, korisnika Doma za starije osobe Mali Kartec. Donacije su, u organizaciji Hrvatskog Caritasa, dobavljene i dostavljene zalaganjem g. Ferdinanda Verdoncka i posredovanjem voditelja Katoličke misije u Bruxellesu fra Tomislava Anđića, istaknuo je Brozić, naglasivši i da ova najnovija donacija nije jedina koja ovih dana u našu zemlju pristiže zahvaljujući trudu i suradnji hrvatskih i belgijskih te njemačkih humanitaraca. Ovo je tek prva od čak četiri ukupno najavljene pošiljke, a nakon dostave opreme i namještaja namijenjenih korisnicima Caritasa Krčke biskupije i Riječke nadbiskupije, preostale će tri slične pošiljke ovih dana stići i Caritasu Požeške te Gospićko-senjske biskupije, a potom i Splitsko-makarske te Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Pomoć i pojedincima

Ovim vrijednim donacijskim programom, zahvaljujući kojemu će u našu zemlju stići čak sedamdeset i pet električnih kreveta te znatne količine ostale opreme, nastojimo pomoći i nemalom broju pojedinačnih korisnika Caritasovih programa za koje u njihovim domovima skrbe članovi njihovih obitelji, i to najčešće u razdoblju dok se oporavljaju od operativnih zahvata, čekaju na odlazak na rehabilitaciju, institucionalni smještaj ili su pak, kao kronični ili terminalni bolesnici, otpušteni iz zdravstvenih ustanova na kućno liječenje i njegu, zaključio je Brozić. Pritom ističe da su u realizaciji tog hvalevrijednog donacijskog programa veliku pomoć pružili i don Zrinko Brković iz Hrvatske katoličke misije iz Dortmunda te Ivan Grof i Marie Eckert-Riegler, koji su se u taj program uključili u sklopu lokalne inicijative iz njemačkog grada Rednitzhembacha.

Traženi električni kreveti

Planiranom raspodjelom donirane opreme Hrvatski Caritas želi što primjerenije pomoći svojim biskupijskim i nadbiskupijskim organizacijama u njihovim nastojanjima da svojim programima privremene posudbe opreme čim kvalitetnije i učinkovitije odgovore na velike potrebe korisnika takvih usluga sa svoga područja, a napose potrebama za električnim bolesničkim krevetima koji znatno olakšavaju skrb o bolesnicima, bez obzira pruža li se ona u ustanovama ili pak u njihovim domovima, objašnjavaju nam predstavnici krčkog Caritasa.